Diamanter, kirsebær og hvalkjøtt

Islandsk reggae, allsang på bergensk og musikalsk elskov. Det andre døgnet på Trænafestivalen i ord og bilder.

Skrevet av:
Publisert 17:33 10 juli, 2010

John Olav Nilsen i full fres på Træna (Foto: Thomas Søbstad, NRK Lydverket)

Værgudene har tydeligvis fattet vedtak om bra vær under Trænafestivalen. Det kan nemlig bli ekstremt røft vær her oppe, men stort sett smiler solen til øyens nye og midlertidige innbyggere. Det er kun plass til to tusen festivalgjengere her, og alle billettene til årets festival er revet vekk. Den generøse lokalbefolkningen står på for å få hjulene til å gå rundt, og det hersker ingen tvil om at festivalen virker samlende. Fra hundrevis av flaggstenger vaier det vimpler hvor det ønskes hjertelig velkommen i gult og rødt.


Køen for å komme inn i dagligvarebutikken er lang, og inne i sjappen har enkelte funnet seg stoler som de kan køsitte i. Utenfor grilles det hvalkjøtt. Overalt snakkes det musikk. Jeg har ennå til gode å se en konsert hvor bandet ikke blir mottatt med genuin varme og åpne armer. Og kjærligheten er åpenbart gjensidig. Da Ingrid Olava setter seg ved pianoet på Træna Fyr, utbryter hun «Jeg elsker dere. Og det vet dere så godt!». Det er mye flørting på festival, men den overlegent beste er den som foregår mellom musikken og publikum. I så måte er Ingrid Olava en av Trænas førsteelskerinner.

Ingrid Olava live på Træna (Foto: Thomas Søbstad, NRK Lydverket)

Senere skal det vise seg at det bedrives reggaemusikk på Trænas naboøy langt mot vest. Hjálmar fra Reykjavik har ett bein på Jamaica og ett i folkemusikken, og er enormt populære på Island. Og vulkanreggaen deres trigger hundrevis av danseføtter. De færreste forstår et kvekk av ordene som blir sunget, men her levnes det ingen tvil om at reggae funker spesielt bra på øyer, enten de heter Jamaica, Island eller Træna. For islendingene spiller i nærmere to timer før publikum sier seg fornøyde.

John Olav Nilsen live på Træna (Foto: Thomas Søbstad, NRK Lydverket)

Kveldens headlinere har tatt med seg hjertene og instrumentene sine fra Bergen til Træna, og har vært her noen dager allerede. Om det er midnattssolen, festivalen, sommeren eller havluften som gjør det er vanskelig å si, men sjelden har jeg sett John Olav Nilsen & Gjengen så fokuserte. Det er så mange blide ansikter på festivalplassen at solen har fått en uventet konkurrent, og det føles helt riktig å høre allsang på bergensk høyt her oppe i nord. John Olav har mange flere låter i seg enn de vi allerede har lært oss utenat, det fortalte han meg like før konserten. Og etter å ha hørt en av dem, «Skrekkfilm», er det bare å gi ham rett i det.

Nilsen-ekstase på Træna (Foto: Thomas Søbstad, NRK Lydverket)

Det hersker en ekstatisk oppstemthet i kjølvannet av konserten til John Olav & Gjengen, og etter skarrende allsang er folk sultne etter å danse. I Club:Fishy regjerer to av damene bak DJ-kollektivet Die Bettys. De er armert med musikk som fyller dansegulvet på 1, 2, 3. Folk vil feste, og det festes til den helt store gullmedaljen. Vips, så har Ingrid Olava hoppet opp på oljefatet ved siden av DJ-båsen og grepet mikrofonen. Derfra leder hun oss ut i fristelse. Vi synger og danser til natten er i ferd med å gi tapt for en ny dag på Trænafestivalen.

Tags: , , , , , , , , , , ,

Del "Diamanter, kirsebær og hvalkjøtt"
 

3 kommentarer på “Diamanter, kirsebær og hvalkjøtt”

  1. [...] Les oppsummeringen av dag to her. [...]

  2. [...] på plassen foran hovedscenen, Træna Fyr. Det har gått et døgn siden John Olav & Gjengen skapte skarrende allsang på Trænafestivalen. Nå er det Lars Vaular som gjentar bragden, og den neste timen er den lille [...]

Legg igjen en kommentar