Jakten på den perfekte kjærlighetslåta

«Kjærlighetsvisa»? «Sommerflørt»? Hvilken er din favoritt?

Skrevet av:
Publisert 16:09 5 mai, 2010

KLININGS

Verdens mest oppbrukte tema for en poplåt: Hvordan skrive godt om kjærlighet? Og hva er verdens fineste kjærlighetssang? Si din mening og se artistenes oppskrift her.

Når sommerdagen ligger utover landet er det de store kjærlighetssangene som får oss igjennom dagen. Vi vil gjerne høre: Hva er din aller beste kjærlighetslåt?

- Det finnes ikke noe slikt som en perfekt kjærlighetssang, for det finnes ikke perfekt kjærlighet. Slik oppsummerer rapper/sanger/låtskriver Ne-Yo det fantastiske men samtidig vanskelige utfordringa i å lage den musikken vi helst vil høre.

- En sang består av 50 % tekst/melodi og 50 % musikk. Og akkurat som i et virkelig bryllup mellom mann og kvinne, må det balansere mellom de to, sier Ne-Yo (se TV-reportasjen under).

- Jeg kan ikke spise, jeg kan ikke sover lenger.
Vi har snakka med Ne-Yo, Halvdan Sivertsen og Angie Stone om disse sangene som spiller en så stor rolle i livene våre:
- Jeg ville tenkt på det største øyeblikket da kjærlighet var ekte for deg, og funnet det ene ordet som beskriver det. Karakteriser følelsen med ett ord, om det er en rose eller hva,  men ta ett ord og bygg låta derfra, tipser Angie Stone. Og hele Norges Halvdan syns det høres ut som en god ide:
- Artig! Dét skal jeg prøve, sier Halvdan til Lydverket.

I reportasjen under kommenterer også Halvdan hvordan nordmenn forholder seg til dårlige norske tekster i kjærlighetslåter – for de finnes jo.

Kjærlighet, sjalusi, politikk og sex
Vers, refreng, sjalusi – og selvsagt kommer de ikke utenom erotikken. Halvdan Sivertsen satsa dessuten på annerledeshet da han skreiv «Kjærlighetsvisa»:
- Den er litt utypisk. Den har ikke noe refreng, den har bare et lite folkeviseomkved: ”Ingen er så god som du”. Og så har den tatt med seg en slags helhetsvurdering av livet, som er litt snålt. Både sommerdagen og lykkefølelsen er der, og så har den tatt med seg den grå hverdagen, med regninger og renter. Og det politiske aspektet – her skal vi ordne opp i verden. Og det siste verset tar for seg erotikk.

Men heldigvis finnes en vei utenom de farlige klisjeene. Se Halvdan Sivertsen og ekspertenes beste råd til hverandre her (saken fortsetter etter klippet):


 
- Den perfekte kjærlighetssangen kan handle om det perfekte øyeblikket. Men skal den skildre et livsløp eller et forhold, vil det hele tida være mørke og gråhet og gjerne også sorg. Og regninger og renter! Absolutt, sier Halvdan.

KJÆRLEIK

Hva er din allerbeste kjærlighetslåt? Møtte du din utkårede til «Sommerflørt», ble du dumpa men klarte ikke å slutte å føle til «Dry Your Eyes Mate» eller er det rett og slett er «Kjærlighetsvisa» som får natta til å vare evig for deg? Si din mening i kommentarfeltet!

Tags: , , , ,

Del "Jakten på den perfekte kjærlighetslåta"
 

11 kommentarer på “Jakten på den perfekte kjærlighetslåta”

 1. stian_a sier:

  Harry Nilsson og hans cover av Badfingers «Without you» troner øverst. Ektefølt om tapt kjærleik. Det formelig renner over 2.10 ut i låta. Rørende.

 2. Espen sier:

  The Smiths har vel noen kandidater til topplista. There is a Light That Never Goes Out, fabelaktig lyrikk.

 3. Siri Narverud Moen sier:

  @Espen: åh ja. Enig. Tanken på den dobbeltdekkerbussen og døden… En tekst som klarer å være både stor og hverdagslig – evig og tung men likevel positiv og lett.

 4. ingerhege sier:

  Ingenting slår The Knife «Heartbeats». På o så mange måter..

 5. Geir sier:

  Den perfekte kjærlighetslåta MÅ jo være «Sommerflørt» … knis.. Herliland! Av alle sanger i verden…

  Nei, «Forever»! Dennis Wilson og Gregg Jakobson forteller alt med få enkle linjer. Tidenes kjærlighetssang.

 6. WB sier:

  «God only knows what I’d be without her…»
  - ingen over, ingen ved siden

  Skrevet av Brian Wilson, sunget av broder Carl – forteller alt om ekte kjærlighet i løpet av en eneste sang

 7. Geir sier:

  «…without you…» – den låta er ganske kjønnsnøytral ;)

  Ekstremt enig WB! En nydelig låt! Sto liksom mellom den og «Forever» for min del…

 8. Sofi sier:

  Leonard Cohens
  *I’m your man»
  er en fin kjærlighetserklæring syns jeg :)

 9. GammelDame sier:

  Into my Arms med Nick Cave er vel det nermeste man kommer en perfekt kjærlightessang

 10. UngMann sier:

  Det må bli Ibsen&Griegs «Solveigs sang». Teksten snakker for seg selv (når man tror så mye på kjærligheten som henne blir det nesten litt horrorish), og melodien er skrevet i den rette tradisjonen: romantikken.

 11. axel austad sier:

  jeg syns den fineste sangen som finnes er: chester see – God Damn Your Beautiful, fikk vite om den av ei jente som betyr kjempe mye for meg

Legg igjen en kommentar