Moshpit på Hovefestivalen. Foto: NRK P3

Moshpit på Hovefestivalen. Foto: NRK P3

Boston forbyr moshing

Politiet i Boston vil fjerne den tradisjonsrike moshpiten fra konsertlokalene. – Håpløst, mener byens metalband.

Skrevet av:
Publisert 12:03 16 mars, 2012

I metalverden har moshing blant publikum vært vanlig helt siden thrashens inntog med Slayer, Anthrax og Metallica på 80-tallet. Moshing er kort fortalt utagerende dansing der publikum dytter hverandre og løper inn i hverandre. Med uskrevne regler om å ta vare på hverandre.

Vanligvis forekommer moshing et par rader fra scenen, der det er bedre plass enn helt fremme. Moshing må da ikke forveksles med stage-diving (hopping/stuping fra scenen) eller crowd-surfing (surfe oppå resten av publikum), selv om dette ofte forekommer samtidig på metal- og hardcorekonserter.

En poetisert utgave av fenomenet ser du i denne videoen fra Hove ’10:

Les mer: Ballettskolen fra helvete

Fenomenet er utbredt over hele verden, men her i Norge forekommer det ikke så veldig ofte og i så stor grad. I USA kan man derimot knapt gå på en konsert i disse sjangrene uten at det tar fullstendig av med moshing i salen. Og nå har politiet i Boston sett seg lei på denne typen publikumsdeltakelse.

Ifølge Boston Herald vil politiet fremover forby utbredt moshing. Det hele startet underlig nok med en konsert med det nokså musikalsk snille L.A.-bandet Flogging Molly i februar der 60 personer deltok i en moshpit som politiet mente var farlig for både deltakerne og resten av publikum.

Flogging Molly live fra Greenfield Festival i Sveits:

- Man har rett på å kunne danse, men denne typen oppførsel er i seg selv en overtredelse. Spesielt når ting blir farlig og et sikkerthetsproblem for resten av publikum, sier Nicole Grant fra Boston-politiet til Boston Herald.

Tidligere har moshing, stagediving og crowdsurfing vært forbudt på enkelte klubber i USA (og i Norge), men dette er første gang politiet i en hel by skal håndheve et forbud. Boston og Massachusetts har en sterk metalscene med band som Killswitch Engage, Shadows Fall, All That Remains og Unearth. Reaksjonene fra metal-miljøet har ikke latt vente på seg.

– Dette nye anti-moshing-forbudet beviser nok en gang at byen Boston hater hard musikk. Det er nedslående når din egen hjemby ikke støtter og forstår din egen musikkscene, mener Unearth-vokalist Trevor Phipps.

Brian Fair er vokalist i Shadows Fall og kaller forbudet for håpløst:

– Jeg forstår poenget med å få ned antallet skader og slåsskamper, men du ser mer vold utenfor en dansetilstelning her i byen enn inne på en hardcore-konsert.

Moshpit

Her i Norge oppfordrer band som Purified In Blood publikum til å moshe, og gitarist Tommy Svela husker godt første gang han opplevde fenomenet som publikumer selv.

– Mye har skjedd siden den uskyldige pogingen som kom med punken. Noen vil si den har blitt mer voldelig. Jeg husker godt da vi dro på interrail i 2002/2003 og så «ninja-moshing» for første gang i Belgia. Det var totalt mayhem. Amerikanerne hadde lært belgierne å ninjamoshe. Spinkicks, windmills, floorpunch og en mer voldelig versjon av den gode gamle circle piten. Vi kastet oss uti det. Det var som i gå inn i en storm av armer og bein. Vi måtte bare gjøre det samme de gjorde for å overleve. Etterhvert skjønte vi at folk faktisk tok hensyn til hverandre og da ble det straks morsommere i piten. Vi tok med oss denne moshen i bagasjen til Sandnes og lærte den videre.

Moshing på Purified In Bloods konsert på Hove i 2008:

– I 2004 så vi Bleeding Through i nettopp Boston. Der var det en par svære amerikanere som lagde kvalm i piten, og det brøt ut i slosskamper flere ganger. På samme tur så vi Hatebreed og Drowning Pool på en Headbangers Ball-konsert på Manhattan i New York. Der var det rett og slett for villt for fire spjæle veganere fra Norge, så vi holdt oss på sidelinjen og observerte galskapen. Det er en kjent ting at det går sport i å være drøyest i piten.

Tommy Svela, foto: Sindre Didriksen

– Det at folk rundt opplever moshing som voldelig er fullt forståelig. Da vi var på turné med Amulet i 2006 spilte vi i Haugesund. Flere av våre venner hadde tatt turen fra Stavanger og Sandnes for å lage liv. Moshingen startet umiddelbart, vaktene hadde aldri sett dette før, og reagerte med å stoppe de som beveget seg.

– Dette provoserte våre vokalister Hallgeir og Glenn, som svarte med å rive bort barrikadene og havnet i håndgemeng med et knippe vakter. Flere fra publikum involverte seg også. Ottar fra Haggis var med på turen som merch-selger og tok en liten alvorsprat med vaktene da de hadde kalt inn til krisemøte på toalettet midt under konserten vår. Han prøvde å foklare vaktene at dette var helt normalt på en Purified-konsert og at det var et sunnhetstegn. Vaktene svarte med at de hadde vært ute en vinternatt før. Nemlig på Whitney Houston-konsert, og aldri hadde de sett slik oppførsel blant publikum før. De stoppet ikke konserten. Vi ble derimot bannlyst fra Haugesund. Nå om dagen har vakter fått litt mer kursing i forskjellig typer dansing og kan skille moshing fra slagsmål, men det kan virke som om det fortsatt er noen som synes det kan være vanskelig å skille.

Artig nok kommer dette forbudet akkurat når celtpunk-bandet Dropkick Murphys gjør sine tradisjonsrike St. Patricks Day-konserter nettopp i Boston. Der pleier det å gå unna blant publikum. Flogging Molly spiller forresten på Bergenfest 23. juni. Mye tyder på at det kommer til å gå rolig for seg.

Tags: , , , , , , ,

Del "Boston forbyr moshing"
 

32 kommentarer på “Boston forbyr moshing”

  1. Anonym sier:

    Ikke vanlig med Moshpit i Norge? Alle metal konserter jeg har vært på har folk vært meget aktive i mosh piten 

    • Anonym sier:

      Forskjellen på moshpits i Norge og i USA er enorm. De siste årene har det dog vært litt fart i en del pits her i Norge også, men at moshing er spesielt vanlig på metal-konserter vil jeg påstå er feil. Jeg har ikke tall på hvor mange konserter jeg har sett hvor band til ingen nytte prøver å dra i gang moshpits her hjemme.

    • Anonym sier:

       Kommer helt ann på typen metal som blir spillt. Aldri sett moshpiter på black metal konserter f.eks..eller doom konserter.

  2. Anonym sier:

    Ikke vanlig med Moshpit i Norge? Alle metal konserter jeg har vært på har folk vært meget aktive i mosh piten 

  3. Anonym sier:

    Ikke vanlig med Moshpit i Norge? Alle metal konserter jeg har vært på har folk vært meget aktive i mosh piten 

  4. på norglish heter det å poge ikke «moshe»

  5. på norglish heter det å poge ikke «moshe»

  6. på norglish heter det å poge ikke «moshe»

  7. på norglish heter det å poge ikke «moshe»

  8. på norglish heter det å poge ikke «moshe»

  9. Anonym sier:

    Ottar og alvorsprat, skulle jeg likt å hørt!

  10. Anonym sier:

    Ottar og alvorsprat, skulle jeg likt å hørt!

  11. Anonym sier:

    Ottar og alvorsprat, skulle jeg likt å hørt!

  12. Haha skal dem forby moshing kan de like gjerne nekte apekatter å svinge seg i trærne. Lykke til.

  13. «Vaktene svarte med at de hadde vært ute en vinternatt før. Nemlig på Whitney Houston-konsert, og aldri hadde de sett slik oppførsel blant publikum før.» 

    Beste svaret. 

  14. «Vaktene svarte med at de hadde vært ute en vinternatt før. Nemlig på Whitney Houston-konsert, og aldri hadde de sett slik oppførsel blant publikum før.» 

    Beste svaret. 

  15. [...] noen dager siden ble det kjent at byen Boston i USA forbyr moshing på konserter. Boston har en lang tradisjon innen metal og hardcore, og nettopp derfor har dette forbudet blitt [...]

  16. [...] I byen Boston i USA gikk politiet ut og forbød moshing og stagediving på konserter i byen. Martin Holmes tror ikke vi vil se sånne forbud mange andre steder med det første. [...]

Legg igjen en kommentar