-

Banal ballerock

AC/DC: Black Ice [Columbia/SonyBMG] Det er åtte år siden sist, og når AC/DC igjen er på plass er alt ved det vante. Det har i grunnen alltid hvilt noe karikert og komisk over dette bandet, og 35 år etter oppstarten er de jaggu morsommere enn noensinne. Hvor frivillig dette humoraspektet er kan nok diskuteres, men […]

Skrevet av:
Publisert 11:18 21 oktober, 2008

AC/DC: Black Ice

[Columbia/SonyBMG]

terning35.jpg

AC/DC. Foto: MySpace

Det er åtte år siden sist, og når AC/DC igjen er på plass er alt ved det vante.

Det har i grunnen alltid hvilt noe karikert og komisk over dette bandet, og 35 år etter oppstarten er de jaggu morsommere enn noensinne. Hvor frivillig dette humoraspektet er kan nok diskuteres, men å følge den samme musikalske oppskriften for femtende gang er i seg selv en komipris verdig. På den annen side tør jeg nesten ikke tenke på hvordan det hadde hørtes ut om denne gjengen skulle forsøkt seg på noe annet enn det de kan best, nemlig ballerock.

Og ballerockoppskriften er som kjent ikke veldig komplisert. Det bør være bredbeint, relativt enkelt og i aller høyeste grad gitarbasert. På Black Ice lirer brødrene Young av seg hardtslående, tunge gitarriff som, ikke overraskende, tar mye plass. Noen ganger sitter det som en kule, som for eksempel i låta «Rock N’ Roll Train». Her får vi også følge en ivrig Brian Johnson, som serverer primalskrik som om han aldri har gjort annet. Pick it up, move it. Give it to the spot. Your mind on fantasy, livin’ on ecstasy.

Med dette soleklare høydepunktet åpner Black Ice, og standarden er satt for de kommende fjorten låtene som alle har det samme banale og maskuline uttrykket. Kreftene er åpenbart satt inn helt andre steder enn i tekstskrivingen, som i grove trekk omhandler festing og damer. Johnson har hatt tyve år på å pleie sine lyriske ferdigheter, og et snev av substans hadde virkelig vært å fortrekke.

«Rocking All The Way»:

“Rocking All The Way”

Låttitler som «She Likes Rock N’ Roll», «Rocking All The Way» og «Rock N’ Roll Dream» bør være en grei indikasjon på hvilket kontinent AC/DC har lagt misjonsarbeidet til. Sistnevnte er for øvrig albumets balladealibi og et bevis på at bandet, som alltid, funker best der de gir mest. Disse aldrende herremennene er fortsatt energiske og fulle av faen, men de mangler de virkelig gode, fengende låtene, samt evnen til å overraske med pur rockeglede, slik de gjorde på Back In Black, High Voltage og Highway To Hell. Kanskje er det alderen? Kanskje er det Brendan O’ Briens polerte produsenthånd? Sikkert er det at AC/DC var bedre før.

Trine Sollie

Tags: , , ,

Del "Banal ballerock"
 

30 kommentarer på “Banal ballerock”

 1. Styx sier:

  P3 folk burde ha forbud mot å anmelde noe som helst,for musikk har de ikke peiling på. Alt som er litt «hardere» en Susanne Sundfør og Marit Larsen får aldri mer en max en treer

 2. myra sier:

  ac/dc har aldri vært spesielt godt likt av kritikerene siden de startet. med noen untak selvsagt, MEN de har solgt over 200 millioner album noe som store rock og metal band som bon jovi og iron maiden ikke kan måle seg med, kanskje tilsammen. Så den enkle rå stilen til ac/dc er helt enkelt genial rock utenkt av en største hjerner innen rock Malcom Young. Så om kritikerne gir black ice 1 eller 6 i terningkast spiller ingen rolle, ac/dc har laget god gammel Brian Johnson ´dc som passer fansen bra. Hilsen blodfan siden heatsekker ble gitt ut!

 3. myra sier:

  Heatseaker (Blow up your video) hvis det var noen som ikke forsto hva jeg mente;)

 4. Jørgen sier:

  Tja. Dette er på en måte anmeldelse av en sjanger er det ikke? Du er likegyldig everfor ballerock? Your loss/ bad det, og greit nok. Men hadde du likt ballerock tror jeg fort du ville trilla en femmer – for dette er ganske så sterkt av gamlekara i AC! (spør du meg. hæ? Ikke?)

 5. thunderstruck sier:

  ACDC kjører videre,morro!

  l e t it ro ck!!

 6. Eagle sier:

  REMA1000-rock!! Det enkle er ofte det beste, og dette er BRA! ;-) Substans?! Kanskje ikke, men kjedelig blir det ALDRI!

 7. Frode sier:

  Jaså, man fjerner kommentarer man ikke liker? Hmm.

 8. Thomas sier:

  Håpløs anmeldelse. La nå ikke jenter anmelde rockeband.

 9. Styx sier:

  Her fjerner man kommentarer man ikke liker og er i tillegg for feige til å ta til motmæle. Det er jo for faen snart mer musikalsk inteligens i P4 en i Lydverket

 10. Siri sier:

  Kunne ikke vært mer uenig i denne anmeldelsen. Syntes, etter mange gjennomlyttinger, at dette er det beste albumet deres siden Back In Black. Gutta er tilbake!

 11. Kanyikke sier:

  Nå får dere jammen meg gi dere… jeez.

  Bare fordi det er mulig å kommentere ting på internett så har man ikke automatisk rett til å komme å spy opp hva man vil av drit.

  Dette er jo tross alt ikke dagbladets kommentar-felt.

 12. Anders sier:

  Gammle gubber som gjør det de kan best, javel, men når ikke ungdommen greier å komme opp med noe bedre så vil jeg heller ha gamle helter, kjøper en og annen ny plate en gang i blant, sjelden noe som kicker like bra som disse guttene gjør i sine bedre stunder. Prøvd å se på Lydverket et par ganger idet siste, veldig lite nytt stoff de har å komme med der synes jeg, og veldig sjelden noe som kicker

 13. skrammel sier:

  Det blir jo veldig kjedelig å høre de samme riffene og den samme taktfaste trommingen igjen og igjen og igjen…..
  Dette er rett og slett kjedelig.
  Enig med anmelder når det gjelder tekst også. Her har de 20-25 års erfaring så kommer de trekkende med nødrim og andre banaliteter.

  AC/DC har mange gode klassiske rocke låter. De burde holdt seg til dem.

 14. Bent Ivar sier:

  Helt enig med nummer en her oppe. Nrk burde ligge langt gok unna metall sjangeren. De er rett og slett for impotente til å forstå hva folk liker noen ganger.

  KONTORROTTER!!!

  Derimot, skjekk ut bandet mitt ; depui – http://www.myspace.com/depui

 15. Frode – anledningen till att komentarer raderas är att de innehåller ett språk som inte tolereras. Helt otroligt hur osakliga en del personer är. Hade det varit upp till mig så hade vi inte tillåtit kommentarer under anmeldelser. Som tur är är det ganska många som klarar att hålla sig någorlunda konstruktiva, så jag antar att det är värt det. Men, allvarligt talat – ni som ser detta kommentarfältet som en möjlighet att avreagera er; pröva kickboxing eller ta en rejäl fylla i stället.

 16. Anders Hopland sier:

  Ho har jo rett..
  Det er ballerock… Og den blir ikkje akkurat fornya av den her plata..

 17. Asbjørn sier:

  Christians kommentar: tiltredes.

 18. Terje sier:

  Band blir gamle! lev med det. Den Nye plate er ikke dårligere enn noen av de gamle.

 19. Pål sier:

  AC/DC er så kommersielt og forferdelig at det ikke burde være lov. Forferdelig

 20. Andres Klepp Enersjø sier:

  Skjønner ikke greia jeg, Trine. Du klager over at de er så lite nyskapende, samtidig så ville du ikke tenke på hvordan acdc hadde vært hvis de plutselig ikke hadde gitt ut en «ballerock» plate. okei..? Mener du plata da hadde vært bedre om de plutselig gikk feks en prog rock vei, eller hadde den da blitt enda dårligere?

  Og hvorfor i alle dager er det så stort spenn, sjangermessig, i det du anmelder? Gå rett fra Lindström, via Katzenjammer, via karpe diem til Acdc? Burde ikke heller noen som hadde litt peiling på rock konsentrert seg om disse platene (altså acdc), så kunne du heller anmeldt en sjanger du kunne hatt fullt fokus på? Eller føler du deg kompetent innenfor alle musikksjangere? Da er du i så fall en sensasjon.

 21. Terstad sier:

  Godt å lese at AC/DC fortsatt er sånn passe likt i musikkpressen..slik skal det være! Koker du sammen all rock som er utgitt vil du få en herlig suppe som heter AC/DC og at enkelte også krever litt brød til suppa må vi akseptere.

 22. Marius S. Lystad sier:

  En grunnleggende forutsetning for å like ballerock da, er nettopp baller, bokstavelig eler billedlig.

  McFly for eksempel krever kun et trygt, ukritisk og komfortabelt lytterøre.

  Mvh
  Marius

 23. Thomas Emblem sier:

  Lurer på hvordan en anmelder får til att ett band som har solgt i overkant av 200 millioner plater på verdens basis med det som hun velger å kalle er «ballerock» å si det nye å det gamle er dårlige greier.. Ny plata sitter så godt att «Back in Black» plata som er så si på alle topp 10 lister over rock/metall plater gjennom tidene må nesten se sitt snitt å gi plass til den her ved sin side. «Black Ice» leverer akkurat å om ikke mer av det en Ac/Dc fan vil ha av sine gode gamle helter.
  Jeg gir terningkast 6 for ett av de beste Ac/Dc albumene som er laget, å for noe av det beste som har komt på plate på 2000 tallet .

 24. Vidar sier:

  Heller ikke enig i anmelderen. Disse banda har alltid blitt uglesett av kvasikloke musikkjournalister og forståsegpåere. Forvente ei plate som skal overgå «High Voltage»/»Back in Black» eller «Highway to Hell»? Dette er 30 år siden, for pokker! Likevel er dette den beste plata siden, nettopp «Back in Black». Klar femmer fra min terning!

 25. Frode sier:

  Christian og Asbjørn:

  Jeg er veldig enig i at kommentarfelt brukes til mye tåpelige greier og at de ofte brukes til tull og beis. Av folk som ikke har noe liv og føler for å slenge drit for å heve seg selv opp av gjørma.

  Men som anmelder selv og som medlem i et band som ikke kan anses som annet enn meget preget av AC/DC, så synes jeg det er horribelt å se hvor forutinntatt det går an å være ifh til et band som i denne anmeldelsen av AC/DC.

  Hvordan Asbjørn kan si seg enig i å få sin egen kommentar fjernet, det forstår jeg ikke et pukk av. Han skriver jo indirekte at han er uenig og at man bør lese Pyros gjennomgang i stedet. Men så ser det ut til at NRK går i gjennom og finner ut at man ikke kan være uenig med hverandre innad. Og dette godtar den ellers så initegritetssikre Asbjørn.

  Jeg slenger ikke drit om anmelderens personlig fremtreden eller person, men om bakgrunnen for anmeldelsen og hvor dårlig grunnlag den blir presentert på. Det må være lov til å være uenig i hva man basere en anmeldelse på, og når kommentarfeltet en gang står der, så forbeholder jeg meg retten til å si i fra.

  Det er forskjell på kritikk og drittslenging, det er mitt poeng.
  Mitt anlegg var IKKE drittslenging, men kurant kritikk.

 26. Vidar sier:

  Hør-hør!

 27. trond sier:

  jeg må le. et kvinnemenske som utaler seg om testosteron rock tar jeg ikke på alvor. er det dype lyriske tekster hun vil ha så er det ihvertfall ikke ac/dc hun skal høre på. ac/dc SKAL være harry,hardt,rått og enkelt….det er det som gjør at ac/dc er ac/dc. der tror jeg hun har bomma litt (mye). nå vet jeg ikke hvor godt hun kjenner til historien til gruppa og poenget med musikken deres. er som om jeg skulle uttale meg om utgivelsene til pavarotti kan jeg tenke meg. noe jeg aldri kunne gjort siden jeg ikke har kunnskap om verken pavarotti eller sjangeren. dette var HELLER ikke drittslenging men også kurant kritikk fra min side. god helg folkens!

 28. Lazynes sier:

  Så singelen her en dag på tvn, så likt ut og hørtes ut som Thunderstruck fra 1990 eller noe sånnt. boring boring, må da gå an og lage noe som ikke høres totalt likt ut som resten av platene etter 1981.
  Ac/Dc ble aldri det samme etter Bon Scott(med untak av back in black)

 29. Øivind sier:

  For det første synes jeg at musikkanmeldere burde ha litt interesse for den sjangeren de anmelder. Såpass skylder de leserne.
  At noen også nevner at det er «boring boring» og samme leksa om igjen viser bare at de ikke er interessert i bandet.
  Selvfølgelig har låtene likhetstrekk. Det er tross alt AC/DC man snakker om. Hvis man går gjennom låtene deres er det vel få band som kan skilte med like mange «hits» som det AC/DC gjør. Og det er nok av låter å ta av også etter Bons død.

  Personlig synes jeg f.eks Bruce Springsteen virker like «boring og totalt likt» men jeg vil ikke dermed begi meg inn på den diskusjonen da jeg har et alt for dårlig forhold til mannens musikk til å uttale meg. Har bare hørt diverse låter fra ham på radio, og helt sånn overfladisk går det i det samme.

  For å komme tilbake til Black Ice så ble jeg positivt overrasket av denne platen. Faktisk er det få dødpunkt på platen. Også låter som skiller seg ut fra tidligere for dem som tar seg tid til å lytte istedet for å ha ferdige kommentarer liggende i skuffen.
  Stormy May Day og Rock n Roll dream er låter som er helt annerledes enn mye annet de har utgitt.
  Anything Goes er også en låt som skiller seg ut, selv om jeg personlig finner den litt for «pop» aktig.
  Decibel er helt herlig når man kan sitte for seg selv med såpass høyt nivå på lyden at bikkjen går og gjemmer seg;)
  Når det gjelder tittellåten tok det lang tid før den satt skikkelig, men det er en låt som vokser og vokser og jeg gleder meg til å høre den i Telenor Arena om få dager.
  Rock n Roll Train er også en «høydare» som også er en perfekt start på konserten. Men selvfølgelig, hvis man kun har sett den med et halvt øye og synes den er lik Thunderstruck har man ikke noe å gjøre hverken i Telenor Arena eller i en diskusjonstråd om AC/DC generelt.

  Ha en fin konsertkveld alle dere som i likhet med meg har vært så heldig å skaffe seg billett til herligheten førstkommende onsdag=)

 30. Elendig anmeldelse! Helt håpløst

Legg igjen en kommentar