Kaizers Orchestra. Foto: Kim Erlandsen, NRK P3

Kaizers Orchestra. Foto: Kim Erlandsen, NRK P3

Kaizers Orchestra - Hovescenen, Hovefestivalen

Allsang på grensen

De avslutter Hovefestivalen med publikum i sin hule hånd, men sirkus og gjøgleri truer stadig med å ta bort fokuset fra bandet Kaizers Orchestra.

Skrevet av:
Publisert 0:57 2 juli, 2011

Som ett av svært få norske band med pondus nok til å runde av Hovefestivalens siste konsert på den store scenen er tiårsjubilantene i Kaizers Orchestra et forutsigbart, solid og på mange måter godt valg. På Tromøya fremstår Janove Ottesen som en av norsk rocks aller mest populære onkler, med autoritet og iver nok til å dressere det voksende publikummet foran scenen. Men bak alt publikumsfrieriet åpenbarer det seg snart en voksende mistanke om det skjuler seg fint lite bak all gjøglingen.

Kaizers gjør forsåvidt det eneste fornuftige for et band i deres posisjon: De gjør plass til materialet fra den årsferske førsteinstallisjonen i Violeta, Violeta-trilogien under konsertens midtre del, rammet inne av eldre og mer åpenbare hits før og etter. De seks første låtene, alle hentet fra perioden der bandets åpenbare Tom Waits-fascinasjon grenset mot det parodiske, er av varierende kvalitet. «Ompa til du dør» er en akkurat like sterk og selvfølgelig åpning som forventet. Men allerede fra hektiske, anmasende «Delikatessen», «Veterans klage» og «Sigøynerblod» truer takskifter, lange, dramatiske pauser og sirkusteatralsk publikumsfrieri med å stille selve musikken i skyggen.

En opptur kommer med vakre «Philemon Arthur & The Dung» og enkelte av de andre nye låtene; etter min mening de klart beste bandet har skrevet,  inkludert «Hjerteknuser», som fremføres mot en vegg av gjallende publikumssang. Og Kaizers slipper ikke publikum etter den; «KGB», «Bøn fra helvete», «Kontroll på kontinentet» og avsluttende «Maestro» utløser en siste kraftanstrengelse i den unge folkemassen før turen går til Deadmau5 i amfiet.

Dette er låter bandet har injisert i den norske folkesjela over nærmere ti år, og de gjør dem i tapninger akkurat så hardtslående og veloljede (no pun intended) nok til å forsvare plasseringen som festivaldödare. Men verken gassmasker, oljefat eller en Janove som utagerer så følelsen av desperasjon kommer snikende, kan kamuflere at Kaizers treffer hardere som sirkus enn som musikk.

Marius Asp

Bildegalleri fra konserten

Tags: , , , , , , , ,

Del "Allsang på grensen"
 

60 kommentarer på “Allsang på grensen”

 1. J9 sier:

  Takk, Lydverket! Med fare for å høres gla’kristen ut; Det har vært en fryd å kikke innom her hver dag denne uka. Bra anmeldelser, flotte bilder, generell god dekning av festivalen. Bra jobba!
  Og så unge Herr Klev da, et gullfunn. Behold han! Terningkast 6 til dere alle.

 2. fkl sier:

  3? Virkelig?

  Jeg gir meg ende over.

 3. Bendik sier:

  Seriøst en 3? SERR!

 4. Simen sier:

  Litt vel subjektiv anmeldelse. Syntes de fortjener bedre enn en 3′er.

  • KT sier:

   Typisk Marius Asp-anmeldelse dette her. Vi får glede oss til han blir voksen og begynner med viktigere ting enn å leke Simon Cowell på norsk.

  • Fisefjes sier:

   Finnes det noe som heter en objektiv anmeldelse?
   Hvis et menneske skriver så blir det subjektivt.

   • Snuus sier:

    Folk som ikke har peiling på media kaster fort ut ord som «objektiv» fordi de tror at som journalist skal man være som en dommer i en rettsak. Typisk uvitenhet så det er ikke noe å irritere seg over selv om det er mange

 5. Dan sier:

  Hørte du på samme konsert som jeg? Ærlig talt.. en treer? Altfor kritisk.

 6. Oda Karlsen sier:

  Hvilken konsert var du på? Kaizers lagde show, spillte bra og ikke minst fikk med seg publikum. Dette var en av de beste konsertene jeg var på under Hove, og jeg er ikke stor kaizer fan engang. 3….really?

 7. Rus sier:

  Jeg har aldri vært en stor fan av Kaizers, før nå. Mest usaklige anmeldelsen jeg har lest,jeg var der og opplevde den beste konserten på hele Hove-festivalen.Lydverket med sine indie-lover-smålige anmelder, misser hele sin integritet.skam dere!

 8. Love sier:

  Norge har sansynligvis Euopas beste band,nemlig det du slakter i dag. Dette er et hån mot alle oss som var der og fikk tidenes konsertopplevelse.Lydverket burde fått anmeldelse tre,en veldig svak treer.

  • Sindre sier:

   Europas beste band? Åja, leste visst feil. Euopas kan sikkert stemme, hva nå enn det er. Begynte å lure litt, you see.

 9. Ole Jakob sier:

  marius asp-figuren må era ei skam for Lydverket og NRK.

 10. Kolp sier:

  Enig. Med asp. For mye showblings

 11. Manielle sier:

  Helt enig! MOdig anmeldelse. Kaizers virket utdaterte, spør du meg, og altfor monotone. Materialet er liktlydende, og ti år etter at de var en novelty i det norske landskapet, er de utdaterte. Moro i et par sanger, så bare kjedelig.

 12. Maren sier:

  Anmeldaren synst Hjerteknuser er ein av dei beste songane. Enough said. Skjerpings, Lydverket.

  • Maria U sier:

   Du sier det jeg tenker! Det som trakk ned konserten for min del var at de ikke spilte ekstranummer, ikke noe Dieter Meyers eller Die Polizei. Virker som om anmlederen allerede har gjort seg opp en mening om at han egentlig ikke liker bandet…

   • ingrid c sier:

    DER JA, endelig noen som satte ord på mine tanker! Anmelderen er åpenbart ikke noen Kaizersfan (hvilket blir veldig synlig i det han skriver at de nye sangene er de beste), og det lyser ut av hele anmeldelsen. Personlig mener jeg at man skal anmelde og dømme etter det man ser der og da, ikke utfra hva man mener om artisten fra før av, og som Maria U sier: virker som han allerede har gjort seg opp en mening. Misunner alle som var der!

    • Snuus sier:

     Det burde vel poengteres at Ingrid og Maria har gjort seg opp en mening om journalisten før de skriver hva de synes om han. Morsomt når folk møter seg selv i døra som dette hahaha

 13. Kent Ove Olsen sier:

  Vell, jeg så konserten med anlegg og en 40″, og duppa av i 5-10 minutter. Konserten var med andre ord til tider monoton og kjedelig. 3′eren er fortjent spør du meg, selv om de lagde liv.

  • Karsten Valand sier:

   Det er vel derfor man går på konsert. For faktisk å se dem LIVE! Kjenne energi tar deg å faktisk få muligheten til å synge med sammen med sidemannen. Har personlig aldrig orka å se en sammenhengede konsert på såkalt «live-opptak».

 14. Morten sier:

  Blir konserten lagt ut så det går an å se den på nrkp3.no?

 15. Pedra sier:

  Dette sier mer om anmeldelser enn konserter. Det beste er å være der, lev i nuet! For min del håper jeg IKKE at Kaizers endrer på noe av det de gjør….følg sin egen stil og inspirasjoner! Når det gjelder fans, you win and you loose some! Ser det er en kar som sovnet foran TV’en……. har vel til gode å se noen som savner på konserter, iallefall pga musikken!

 16. HPG sier:

  Dessverre ikke den beste konserten jeg har sett av Kaizers (Sentrum Scene 2008 får den utnevnelsen)

  Altfor mye kunstpauser, allsang-dræt og annet tullballafjoll. Fett med to låter fra Evig Pint, og noen av låtene fra Violeta 1 sitter som skudd. Og hyggelig med den nye singelen fra Violeta 2. En 3′er er vel dog litt å ta i: Bandet er samspilte og tighte nok til at en 4′er høres greit ut imho. Men Janove bør jekke ned egoet litt :D

  • Isil sier:

   Enig i Sentrum Scene 2008! Såvidt jeg husker så var det så stort trøkk at de spilte rekordhøyt antall sanger:P

 17. Nico sier:

  Fraværende adekvans mellom terningkast og tekst her. Feigt.

 18. [...] Kaizers Orchestra – Hovescenen, Hovefestivalen [...]

 19. I Norges FLOTILLA-DAGER, hvor fanatikerne står i kø for å bryte den rettsmessige blokaden til Gaza, – jfr. Folkretten om å forhindre våpentransport til fientlig land – skulle denne sangen synges i HELE NORGE….

  http://www.youtube.com/watch?v=UlIJOAZ1pak

  FEMTI SKIP skulle true Israel ble det fortalt; – tilbake – blir det også fortalt – er det ti skip; to skykk uten propppellllleeerrrrrr….

  VÅPENTRANSPORT-FIRMAET «NORSK FOLKEHJELPs» leder er i harnisk over UDIs fordømmelsesnekt av Israel….

  Dette liker ikke Gorilla Dahle noe særlig!

 20. Tor-Harald sier:

  «Tidvis snakker vi rett og slett mer sirkus enn konsert – man ender opp redd for å blunke i frykt for å miste noe av galskapen.»
  Fra Andreas Øverland’s anmeldelse av Odd Future Wolf Gang Kill Them All’s konsert på Hove. Terningkast SEKS!
  Skjerpings nrk.

 21. Mari sier:

  Er det virkelig mulig å gi 3, til en konsert som denne? Jeg har aldri hattt en så bra konsertopplevelse som under kaizers Orchestra konserten, hovefestivalen 2011!

 22. Anne sier:

  Selv om jeg savnet noen sanger, så var dette den beste konserten jeg har vært på noen gang, jeg var i ekstase gjennom hele konserten, skal se de igjen om en måned og jeg GLEDER MEG SOM FAEN! Jeg vet ikke hvilken konsert du var på, men kan ikke ha vært den samme som meg.. Det her er ikke kritisering, det er negativitet, og det vil vi ikke ha noe av! Og hvis du liker de nye sangene best, sier det bare ekstremt mye om hvor lite du vet om kaizers magien, enough said.

 23. Anders Roligheten sier:

  Har noen en fullstendig setliste fra konserten????

 24. jord sier:

  Kaizers har spilt bedre før. Stivt og gimicky og DE TOK IKKE PÅ NOEN MÅTE AV.
  Nøktern anmeldelse, datt av på Maskineri, men noen av de nyere sangene er gode
  Muligens det beste som skjedde på hovedscenen i år (synd)
  Fjortiser
  Fjortiser overalt
  Herregud hvorfor er det så mange fjortisser

  svak firer for min egen del
  Mvh
  tidligere blodfan og hoveveteran

 25. Victoria sier:

  Det er ihvertfall den beste konserten på Hove, sto på første rad og har aldri kost meg så mye på en konsert før.

  Skal dere ikke anmelde Brandon Flowers og Chase and Status? De var også sykt bra.

 26. olabil sier:

  legger dere ut konserten, slik dere har gjort med f.eks Strokes???
  venter……

 27. MatsM sier:

  Det heter ikke «sirkus og jøgleri,» Det kalles et gjennomført konsept som går igjen i både musikk, show og stil. Det er det jeg synes mangler i andre band, og det er det som gjør Kaizers så stort i også andre land enn Norge.

 28. island, etc. sier:

  relativt enig. hadde store forventninger. ble litt skuffa. litt for mange nye låter som tok plass fra gamle hits (hvor faen var «di grind»?). men med et så bra band blir aldri konserten dårlig. en litt sterk firer fra min side.

 29. Huff å huff for en kjeeeedelig konsert. Nei gi meg ett intetsigende soveroms-indie band som ser ned eller snarere INN i seg selv når de spiller sine låter. Tenke seg til en frontfigur som shower og tar publikum med storm på hjemmebane…?!! Nei, bra Lydverket: at dere ikke gir han kred for det!

 30. joakim sier:

  kanskje litt feil sted å spør. Men ble konserten med bright eyes filmet/anmeldt/tatt bilde av?

 31. Marte Nilsen sier:

  Hva faen, Marius..

 32. Lily sier:

  Herregud, en anmeldelse av en person dere ikke kjenner skulle da faen ikke bety en dritt så lenge DU syns det var fantastisk.

  Nå var jeg ikke der, men jeg er totalt enig med Marius Asp om at Kaizers er mer show enn musikk for tiden. De lager så mye styr rundt seg selv, i stedet for å gjøre som andre og bare gi ut singel, spille konserter og lage plate. Vodka og teater, really?

 33. [...] Norwegian Reviews Allsang på Grensen – Lydverket [...]

 34. Camilla sier:

  3! Ærlig talt ! Jeg sto helt foran på denne konserten, og jeg kunne fint dødd lykkelig etterpå. Det er den beste opplevelsen jeg har hatt noen gang mann. Subjektivt er alt jeg har å si. Og hvorfor fikk Robyn 6?

 35. Didrik sier:

  Slutt å sutre. Kaizers funker best med bare Kaizer-fans og ikke på festival med alle mulige folk. Selv så jeg dem ikke på Hove, men på Roskilde. Det var en skuffende konsert for min del. Noe kan jo kanskje ha med at jeg så dem i Oslo spektrum noen måneder før, men likevel.

 36. Kom til onkel sier:

  Første gang jeg så Kaizers var i 2002 på det jeg tror var deres første Norgesturnè. Jeg ble slått i bakken av proffesjonaliteten deres på scenen. De balanserte på en line av proffhet, løssluppenhet og lekenhet på scenen som jeg aldri hadde sett noen andre Norske musikere klare før.
  Så nå nesten 10 år senere er dette maskineriet så velsmurt at kanskje lekenheten deres og spontaniteten er borte? Jeg har ikke sett de live på et par år men hvis enkelte i bandet ikke har den samme driven som de hadde før så smitter jo det på alle andre og showet kan virke stivt og planlagt. Det virker ihvertfall på de fleste at det er showet og ikke musikken som er feil. Alle vil jo klage på reportoiret når et band har holdt på så lenge. Et band kan ikke spille bare gamle sanger heller. Jeg skulle tro at musikalsk så låter Kaizers bedre enn noen gang men selve showet er påtatt og stivt fordi de har arrangert det mye mer nå enn de gjorde før.

 37. Sivert Moe sier:

  Unnskyld meg, men en 3er? er du idiot?

  • Marius Asp sier:

   Hei, Sivert Moe. Greier du ikke være mer spesifikk og/eller saklig i kritikken din enn dette, er jeg nødt til å svare «ja» og «nei», i den rekkefølgen (og vende det siste spørsmålet ditt tilbake mot deg i samme slengen).

 38. [...] “De avslutter Hovefestivalen med publikum i sin hule hånd, men sirkus og gjøgleri truer stadig med å ta bort fokuset fra bandet Kaizers Orchestra.” – fra Lydverkets anmeldelse av Kaizers Orchestra fra Hovefestivalen 2011. [...]

 39. Sivert Moe sier:

  Oi, kom nettopp over denne gamle linken. Husket ikke at jeg var 3 år i hodet for et års tid siden. Beklager den der, Marius!

Legg igjen en kommentar