80-tallet: Tiårenes tiår!
Og dermed var alle musikkentusiasters favoritt-nachspiel-problemstilling løst en gang for alle. 80-tallet var faktisk bedre enn de andre tiårene, skal vi tro en ny undersøkelse. Den største musikkundersøkelsen gjort i Europa, med over 11.000 respondenter, gir endelig svar på det vi alle har lurt på, diskutert og kranglet om i åresvis – hvilket tiår var […]
Og dermed var alle musikkentusiasters favoritt-nachspiel-problemstilling løst en gang for alle. 80-tallet var faktisk bedre enn de andre tiårene, skal vi tro en ny undersøkelse.
Den største musikkundersøkelsen gjort i Europa, med over 11.000 respondenter, gir endelig svar på det vi alle har lurt på, diskutert og kranglet om i åresvis – hvilket tiår var det beste? Og svarene er entydige – 80-tallet er det definitivt mest populære musikalske tiåret! Nesten en av tre foretrekker å synge med til syntetisk pop, fremfor å deppe til grønsj eller spille luftgitar til riffrock, skal vi tro en undersøkelse utført av den digitale musikk-kringkasteren Music Choice. Undersøkelsen ble gjennomført i 12 Europeiske land hvor blant annet Norge var representert.
80-tallet vise seg også å sitte på de siste 30 åras viktigste musikkbegivenhet skal vi tro den samme undersøkelsen. Live Aid troner nemlig på toppen, godt foran både innføringen av iPod og Michael Jacksons død. Men det stopper selvsagt ikke der. 80-tallets popularitet manifisterer seg også i svarene på spørsmålet «hvilen låt valgte du/velger du som første dans i ditt eget bryllup?’, Van Morrison sin udødelige 1989 hit «Have I Told You Lately That I Love You», havnet på annen plass, kun overgått av Stevie Wonders «You Are The Sunshine of My Life»
Det synes altså lite tilfeldig at Spandau Ballet gjenforenes som band, rett etter at Duran Duran gjorde det samme, og med Pet Shop Boys’ Pandemonium ute i butikkene. Det forklarer også kanskje Donkeyboys nye stilbytte?
Her er noen av resultatene fra undersøkelsen:
Most popular decades of music in the last 40 years
1. 1980s = (31 per cent)
2. 1990s= (25 per cent)
3. 1970s= (23 per cent)
4. 1960s= (19 per cent)
5. 2000s= (2 per cent)
Top 10 most influential occurrences in music in the last 30 years
1. Live Aid (21 per cent) – most important event
2. Launch of downloadable music (19 per cent) – most important innovation
3. Launch of the iPod (17 per cent)
3 Death of Michael Jackson (17 per cent) – most important death
5. Death of John Lennon (8 per cent)
6. Launch of music videos and music video TV channels (8 per cent)
7. Nelson Mandela Concert (4 per cent)
8. Death of Kurt Kobain (3 per cent)
9. Talent shows such as Pop Idol and X Factor (2 per cent)
10. Spice Girls Splitting up (1 per cent)
Ja, 80-tallet var et knallbra tiår! Både grungen og indierocken har sine røtter langt inn i 80-tallet, med knallsterke utgivelser fra The Replacements, Hüsker Dü, Dinosaur Jr, Sonic Youth, Mudhoney, Soundgarden, Nirvana og mange flere. England hadde også flere supre 80-tallsutgivelser fra The Jesus & Mary Chain, My Bloody Valentine, New Order, Public Image Ltd, The Smiths, Prefab Sprout og mange, mange flere. Og her hjemme hadde vi legender som Kjøtt, The Aller Værste og De Press. Og dette er bare en brøkdel av kvalitetsmusikken som kom fra 80-tallet! Når jeg tenker 80-tallsmusikk tenker jeg punkinspirert fuzzrock, ikke plastikk og synth. Hvorfor skal vi la den syntetiske listepopen definere et tiår som har betydd mer for undergrunns- og indierocken enn noe annet?
Fristende å sitere det innslaget dere hadde i fjor om gitarriff:
På spørsmål om hva som skjedde med de gode riffene svarer Noel Gallagher; » The eighties happened.. Most bands now, if they’re not fucking ludicrous heavy metal bands, then they’re all like shit indiepop bands that all sound like the eighties to me.. And the eighties had NO great riffs.. AT ALL!
Som sagt: fristende…
[...] alt fra disco til punk, 90-tallet med dets grunge og britpop, samt det forrige tiåret. Du kan lese mer om undersøkelsen her, før du tar stilling til [...]
Å herregud, nå er det på tide å gå på musikkbransjens og medias aprilsnarr igjen…..-hvorfor nevner ikke Lydverket noe om hvilke (evt. ledende) spørsmål som faktisk er spurt, hvilke aldersklasser som er spurt, i hvilken sammenheng, i fra hvilke miljøer eller i det hele tatt hvor er selve linken til den undersøkelsen man henviser til så man kan bedømme dens seriøsitet selv ??
Man finner den ikke på linken som er satt opp…..
- En ting til..-skal bare 11.000 respodenter kunne i Europa få æren av å proklamere noe som det på verdensbasis i grunn vil være vidt forskjellige meninger om, om man hadde ganget antallet spurte med både 10, 100 og 1000 og da kanskje mer i alderen fra type 15 til 70 år….Er vel ikke en liten fare for at Music Choice´s digitale abbonenter mest befinner seg i 30-40 årene vel ?? Det er en bra undersøkelse for dere i Lydverket å ta vøttu
PS! Hvorfor er ikke 1950-årene med undersøkelsen ??