DumDum Boys - Tidsmaskin

Gamle baller om igjen

DumDum Boys: Tidsmaskin [Oh Yeah!/ EMI] Foto: Per Ole Hagen/ Nrk På sin niende albumutgivelse er ballerockerne i DumDum Boys seg selv nok. Hvis noen skulle være i tvil: Dette låter umiskjennelig dumdumsk, med gutteromsfilosofiske tekster på relativt enkel, melodiøs og tidvis tøff rock. Prepple har beholdt sin karakteristiske attityde og flerrer tenner mens han […]

Skrevet av:
Publisert 14:59 11 november, 2009

DumDum Boys: Tidsmaskin

[Oh Yeah!/ EMI]
terning4
dumdum

Foto: Per Ole Hagen/ Nrk

På sin niende albumutgivelse er ballerockerne i DumDum Boys seg selv nok.

Hvis noen skulle være i tvil: Dette låter umiskjennelig dumdumsk, med gutteromsfilosofiske tekster på relativt enkel, melodiøs og tidvis tøff rock.

Prepple har beholdt sin karakteristiske attityde og flerrer tenner mens han stønner og ypper seg i låter som «Element» og «Kannibal». På det sistnevnte sporet ragger guttaboys av gårde og fremstår som en gjeng postpubertale harrytasser. «Jeg slikker dine sår, og du slikker mine…» Jo da, det er absolutt in-your-face- rock, men dessverre uten den helt store nerven.

Tekstene er tidvis klisjépreget og spekket med floskler som å «brenne lyset i begge ender», «tøye strikken» og «skyte seg selv i foten». Definitivt ikke litteraturprismateriale, men så har det da heller aldri vært meningen når DumDum setter seg ned for å snekre strofer. Bandet har bred folkelig appell, og de fleste låtene på Tidsmaskin kan arkiveres under kategorien «studentkro-rock». Til tross for at brorparten av låtene fremstår som litt banale og ubetydelige, finnes det spor på denne plata som vitner om at DumDum Boys fortsatt evner å lage sterke poplåter med små, delikate overraskelsesmomenter.

Førstesingelen «Snø på mars» er en melankolsk og melodiøs nostalgitripp. Det oppleves friskt og vitalt når bandet tar i bruk piano og blåsere på «Vildensky» mens Kjartan Kristiansen briljerer med lekkert, melodiøst gitarspill og bittersøte tekststrofer på «Slinger».»Mitt troløse hjerte er blitt knust men jeg har da det som skal til for å overleve august?» DumDum er ikke barre harry-barske, de er også mjuke, småromantiske menn. Og godt er det.
Likevel. Tidsmaskin er helt klart stilt inn på en reise bakover i tid, ikke framover. Det er fint og nostalgisk, men det hadde vært digg å oppleve litt mer spenst fra en av norsk rocks fire store (Jokke og Valentinerne, deLillos, Raga Rockers, DumDum Boys). Kanskje har tiden kommet for å gi fra seg tronen til andre, yngre artister?

 Trine Sollie

Tags: , , , , ,

Del "Gamle baller om igjen"
 

15 kommentarer på “Gamle baller om igjen”

 1. Lars sier:

  Full eller???
  Plata er jo dritbra!!!

 2. Trine Sollie sier:

  Hei Lars.
  Jeg jobber ikke i fylla, men innrømmer at jeg ble tørst under gjennomlytting..
  Hva er det du mener gjør plata dritbra?

 3. Snikh sier:

  Kan være enig i at DumDum er litt slitne og oppbrukt nå.. Men gi fra seg tronen til yngre artister? John Olav Nilsen? Næh, da er jeg heller med på å tråkke i denne gamle grøten. Til F med hele Bergensbølgen!

 4. Trine Sollie sier:

  Snikh, hvor lenge kan vi tillate oss å «tråkke i denne gamle grøten»? Og når tror du tiden er inne for å gi tronen videre til yngre artister?
  Jeg er ikke helt overbevist om de gamle alltid er best..

 5. Anders sier:

  «ballerock»?
  Dumdum? Rockeband, men ikke «balle»rock
  lite betegnende på Dumdum boys, kanskje for noen andre band som er mer i den kategorien, litt tøffere rock´n´roll band enn trøndererockerne i dumdum
  Greit at de fortsatt holder på med hobbien sin

 6. Trine Sollie sier:

  Anders; Gi meg noen eksempler på typiske ballerock-band! Tror det koker ned til et definisjonsspørsmål.

 7. Anders sier:

  Har ikke så mange eksempler, men hørt det om band som Glucifer. Finnes vel en del utenlandske band også, litt tøffere enn Dumdum.
  Dumdum er ikke helt i den kategorien vil jeg påstå.
  Egentlig et ganske dårlig uttrykk i hvert fall når det ikke har noe innhold

 8. Trine Sollie sier:

  Yes. Delvis enig med deg Anders. Gluecifer er ballerock, på den gode måten. Tenker at det finnes både god og dårlig ballerock, og i mine ører er denne DumDum plata av den høyst middelmådige ballerocktypen.
  En annen ting, kunne vi kalt noe for balleorck hvis musikken var signert damer? Lurer litt på om begrepet er forbeholdt menn..

 9. Anders sier:

  Baller er stort sett forbeholdt menn, så tipper denne type rock kanskje også er forbeholdt dem. Finnes vel kvinner med baller også, men de spiller vel ikke alltid rettfram rock. De jobber ofte i politiet eller i politikken. The Donnas spiller forøvrig litt kul rock, vet ikke om de helt er i ballekategorien da. Boogierock, punkrock, mye bra rock, trenger ikke bruke ballekategorien.

 10. Snikh sier:

  Heheh, jeg er ikke helt blind for yngre artister altså, kan se litt sånn ut i forrige post. Var vel heller det at jeg reagerte på at John Olav Nilsen ble dratt opp, nok en gang. Jeg syns bare det at om loddfjordmusikerne er norges musikkfremtid, så er det ikke noe jeg vil ta del i.. Ja, jeg elskee poesi, folk som brenner for det de driver med, lidenskap etc etc. Men jeg trenger også folk som kan instrumentene sine, gode komposisjoner, musikk som utfordrer lytteren på sin måte etc etc. Disse kriteriene oppfyller ingen av disse nye Bergenserne, i mine øyne. Musikken før poesien.
  Men på en annen side så er jeg ikke en stor tilhenger av Dum Dum Boys, derimot kanskje like drittlei dem som du er? Og er svært enig i dette med harryfaktoren som er tilstede.
  Potensielle «arvtakere» er for meg band som 22 og Yto Solreiser.

  Når det kommer til ballerock så har jeg ikke fordypet meg noe særlig i selve betegnelsen, men mener kanskje at Motorpsycho passer rett inn.
  «– Vi trøndere er gode på rock, vi liker musikk med baller.» Bent Sæther.

 11. Johnny-Ronny sier:

  Gje frå seg trona? Kva er det du prøver å seia? Skal DumDum slutta å gje ut plater og gleda sine fans, fordi du synest dine favorittar får for lite merksemd?

 12. ben sier:

  Definitivt ikke litteraturprismateriale, men så har det da heller aldri vært meningen når DumDum setter seg ned for å snekre strofer. ??????

 13. klodrik sier:

  Hvilke norske band skrev bedre singler og en bedre tekst enn Snø på mars ifjor?? Ok, mulig at lydbildet ikke er riktig up-to-date men musikken og tekstene går fortsatt utenpå det meste av det som skrives i norge om dagen.

  Ballerock er for meg AC/ DC og Gluecifer og har som begrep ingenting med Dum Dum boys og viser at du ikke helt har plassert det du snakker om.

 14. [...] Boys ga ut sin niende plate i november i fjor, Tidsmaskin, mens Kråkesølv som starta karrieren på Urørt, ga ut sin første plate, Trådnøsting, uka før [...]

 15. [...] forrige DumDum-skiva fikk for øvrig terningkast fire av vår anmelder da den [...]

Legg igjen en kommentar