Verdens største hits – slik ble de til

Hitlåtens historie: Møt Susanne Vega, Jay-Z og Metallica

Skrevet av:
Publisert 13:05 23 april, 2010
Møt Suzanne Vega på "Tom's Diner" (foto: NRK)

Møt Suzanne Vega på "Tom's Diner" (foto: NRK)

Tom’s Diner. Enter Sandman. In Da Club. Hvordan forandrer de pophistorien? Hvor kom magien fra? Se det første programmet om hitlåtenes historie her.

- Jeg satt der med kaffe og frokost. Jeg følte meg vel og anonym. Den het egentlig Tom’s Restaurant, men det lyder bedre med «diner». Slik beskriver Suzanne Vega kafeen hun gikk på som fersk og ukjent student med artistambisjoner. Og som ble til kjempehiten vi alle kan nynne på.

Vi har valgt ut de største, nyere låtene som forandra både oss og artistene som skreiv dem.

Lydverkets journalist fikk et dypt personlig møte med Suzanne Vega, gamle elskere, gale professore og naive houseprodusenter. Se hele programmet om Vegas udødelige hit under!

Sammen med svenske og danske journalister har vi fulgt i sporene til Roxettes »The Look», Jay-Zs «Hard-Knock Life», Metallicas »Enter Sandman», «In Da Club» av 50 cent og »Wicked Game»  av Chris Isaak. Historiene bak låtene viser at:
- Roxette ble verdensstjerner takket være en ustoppelig utvekslingsstudent.
- Helena Christensen og Chris Isaak var ikke forelska da de spilte inn videoen til «Wicked Game».
- Én låt snudde hele karrieren til de som nå er verdens største rappere og verdens største metalband.

Historien om ”Tom’s Diner” går over nesten 30 år, og drar deg gjennom skitne folk-klubber, svære diskoteker, cyberspace og helt til topps på hittlistene. Suzanne Vega’s enkle acapellalåt ble skrevet allerede i 1981, men skulle få større konsekvenser enn noen hadde forutsett. Sangens enkelthet har vist seg å være dens største styrke, og har gitt ”Tom’s Diner” klippekort til populærkulturen.

I Hitlåtens Historie på NRK 1 mandager, kl. 22.30 får du også høre de fantastiske historiene bak disse låtene:

The Look – Roxette (3. mai)
Den svenske popduoen Roxette ble dannet fordi Per Gessle og Marie Fredriksson delte et sterkt ønske om å bli stjerner utenfor Sverige. I denne utgaven av ”Hitlåtens historie” gjenforener vi Roxette i studio der de spilte inn gjennombruddshiten ”The Look”. I tillegg treffer vi alle personene som hjalp til for at Per Gessle og Marie Fredrikssons drøm om popstjernestatus gikk i oppfyllelse.

Hard Knock Life (Ghetto Anthem) – Jay-Z (10.mai)
Rapperen Jay-Z forteller om låta som ga ham det store, internasjonale gjennombruddet da han tok i bruk et sample fra Annie, den populære musikalen om ei foreldreløs barnehjemsjente. I dag er det få artister som kan matche Jay-Zs stjernestatus, men uten den grensesprengende produsenten, The 45 King, hadde han neppe fått en tilsvarende karriere.  Du møter også den legendariske Annie-komponisten Charles Strouse, og Andrea McArdle som spilte Annie.

Wicked Game – Chris Isaak (31. mai)
Hva gjorde sangen «Wicked Game» til et hit? Hvorfor husker vi etter 20 år fortsatt like godt den såre stemmen, guitar-introen og ikke minst, den sort-hvite videoen på stranden med Chris Isaak og supermodellen Helena Christensen? ”Wicked Game”s vei til toppen er en historie fylt med tilfeldigheter, som starter da kultfilminstruktør David Lynch forelsker seg i sangen og bruker den i «Wild at Heart». Møt blant andre Norgesaktuelle Chris Isaak hjemme i hans hus i San Francisco.

Enter Sandman – Metallica (7. juni)

James Hetfield forteller om vendepunktet "Enter Sandman" (foto: DR).

Et catchy riff og en tekst om mareritt og krybbedød: «Enter Sandman» forvandler i 1991 Metallica fra undergrunns-helter til allemannseie. Sangen er bandets første store hit fra platen The Black Album og endrer for alltid Metallica-medlemmenes liv. James Hetfield, Lars Ulrich og Kirk Hammett forteller historien om hvordan den ultimate metal-evergreen ble til.

In Da Club – 50 Cent (14. juni)
Et mordforsøk og et Pink Floyd-inspirert gitarriff var noe av det som skulle forvandle 50 Cent fra undergrunnsartist til rappens nye håp. In Da Club er låten som ga 50 Cent nytt liv, og verden en ny bursdagshymne.  50 Cent forteller oss hvordan vennskapet til Eminem og Dr. Dre ga han en sjanse da plateselskapene ikke turte å satse på han.

Serien på seks program er en samproduksjon mellom Sveriges Televisjon, Danmarks Radio og NRK. Serien er allerede vist på SVT og i den forbindelse skrev Aftonbladet følgende kommentar:

- Pop i svensk tv är ofta bara sorgligt. Men det finns alltid undantag. Serien «Hitlåtens historia» på SVT väcker förhoppningar om att framtiden inte är en förolämpning mot licensbetalarna.

Jay-Z signerer omslaget til karriere-raketten sin (foto: Martin Lundberg, SVT)

Jay-Z forteller om "Hard-knock Life" på NRK1 i mai (foto: Martin Lundberg)

susanne vega aktuelt

Tags: , , , , , ,

Del "Verdens største hits – slik ble de til"
 

14 kommentarer på “Verdens største hits – slik ble de til”

 1. stian_a sier:

  Suveren serie. Chris Isaak episoden er glimrende. Fin fyr.

 2. Anders sier:

  Fint program.. MEN.. Seriøst.. du må da kunne uttale Greenwitch riktig !!!! http://inogolo.com/pronunciation/Greenwich

 3. Lille Brille sier:

  og du Anders må lære deg å stave det riktig…

 4. B Seppola sier:

  SHITallica, 50 SHIT og Jay-Zhit legender???

  LOL!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Kanskje Shitallica, men de har jo ikke laget noe bra på 22 år.
  Og hvem husker Suzanne Vega?

 5. ingvild sier:

  Suzanne Vega er tidløs <3

 6. Ernst sier:

  Flott program! Helt siden første gang jeg hørte den club-versjonen av Tom’s diner på beg. av 90-tallet har jeg irritert meg over den dårlige loopen produsenten selv nevner. Men kul er den uansett!

 7. metallica4evver sier:

  Tror metallica er det beste bandet, men smak og behag folkens!!

 8. IAB sier:

  Ganske teit serie om musikk, dette. Ble ikke imponert da jeg så den på svt.

 9. gerda sier:

  @IAB dagens minst konstruktive kritikk? «ganske teit serie om musikk». Jada, så.. Gleder meg til å se programmene!

 10. Mannen I Gata sier:

  Hmm..

  Liker tanken med dette konseptet, men.. må jo si at det er et snodig knippe artister og låter som er utvalget. Jeg er jo i utgangspunktet fan av slike programmer. F.eks. artistene som gikk i Abbey Road og gjorde nyinnspillinger av låtene sine var jo fantastiske. Massive Attack og Jamiroquay var superbe!

  Er stor fan av Suzanne Vega, med Norwegian Wood som et av de beste og deiligste konsertminnenene jeg har med nydelig vær og en knippe artister som passet settingen!

  Vel, skal ikke dømme før jeg har sett de andre, men..

  Ja, litt snodig knippe bare..

 11. @Mannen i gata: Ser at utvalget ved første øyekast kan virke litt «snodig». Men tenk deg selv hva du ville valgt fra pop/rockehistorien fra de siste 25 åra, skulle du satt sammen en slik serie! Jo mer vi jobbet med konseptet, jo viktigere ble det at historiene vi skulle fortelle også var interessante i tillegg til at det var viktige låter, og at vi kunne hente frem noe nytt i disse historiene. I tillegg skulle artistene og alle aktørene som spiller en rolle i programmene være tilgjengelige og aller helst ha lyst til å by på seg selv utover et kort intervju på et hotellrom.. Legg også til et ønske om å lage program om ulike musikksjangere, så har du noen av elementene vi vurderte før vi valgene falt på utvalget vi nå sender. Håper du liker resultatet tross en smule skepsis!

 12. Ingar sier:

  Skulle ønske dere gjorde det samme med «Don’t You Want Me» av Human League. Jeg er fortsatt forbauset over hvor god den låta er.

 13. Anonym sier:

  haha, kom tifeldigvis over denne nylig. Må jo bare vises 31 mai! : http://www.youtube.com/watch?v=YgN79cfTu80&feature=player_embedded

Legg igjen en kommentar