Ida Maria. Foto: Knut Aaserud

Ida Maria. Foto: Knut Aaserud

Ida Maria - Bad Karma (singel)

Uimotståelig rånete

Utilslørt USA-frieri med potensiell guilty pleasure-fremtid fra Ida Maria.

Skrevet av:
Publisert 13:00 2 september, 2010

Ingen tvil om at Ida Maria nå går all-in mot det amerikanske markedet; «Bad Karma», første singel fra Katla (slippes 1. november) viser henne fra en langt mer hårete side enn den mer konservativt produserte Fortress Round My Heart. Det er ingen tilfeldighet, for med på laget her har hun to fyrer som har supplert USA med collegerock i flere tiår; låtskriveren Desmond Child (som har ko-skrevet blant annet «I Was Made For Loving You» med Kiss, «Livin’ On A Prayer» med Bon Jovi og Alice Coopers «Poison»), og produsent Butch Walker (Weezer, The Donnas, Avril Lavigne).

Det er et karrierevalg med stor fallhøyde, som norske artister har forsøkt før med moderat hell (jfr. de der Meatloaf-greiene til Marion Ravn), men ihvertfall i singelformatet klarer Ida Maria seg fint her; «Bad Karma» er akkurat passe hjernedød, allsangvennlig og glamdryppende til at den fester seg på hjernen – fra det lett «Splitter Pine»-apende åpningsriffet til en slags White Stripes- og Joan Jett-blanding i refrenget.

Til tross for at «Bad Karma» er skamløs, glatt og med høy rånefaktor (noe som gir den kort levetid), lokker den frem en trang til å vrenge volumet på maks og høre den på repeat, og jeg krysser virkelig fingrene for at amerikanerne faller for henne og «Kool-Aid»-referansene i teksten. Personlig håper jeg at albumet i større grad kan ha mer Ida Maria-egenart, og at den ikke blir akkompagnert av en Jonas Åkerlund-regissert video der hun mud-wrestler aktører fra American Gladiators (lett å se for seg når man hører låten), men inntil videre er det bare å konstatere at Ida Maria har siktet seg inn mot det høyere sjiktet av Billboardlisten. Jeg tror hun lykkes.

Jørgen Hegstad

Tags: , , , , ,

Del "Uimotståelig rånete"
 

14 kommentarer på “Uimotståelig rånete”

 1. Onan sier:

  Mener ikke å være slem, men er jeg den eneste som synes at dama likner litt på Eddie Izzard på bildet over?

 2. meh sier:

  Dama ser helt forjævlig ut. Mener å være slem.

 3. Darkstar sier:

  Sikker på at det ikke er en man på bildet? Samma hvordan hu ser ut egentlig, for musikken suuuuuuuger uansett!

 4. Hønepøne sier:

  Gi dere!!!! dama ser flott ut. kjører sin egen stil og skiller seg ut fra andre. slik tiltrekker hun seg oppmeksomhet. og det blir flere som blir nyskjerrig på musikken hennes. hvorfor skal alle være så A4???

  hun gjør en fantastisk god jobb og lager mye god musikk.

  finn på noe annet en å disse folk på denne måten. er rett og slett for barnslig!!!

  GO GO Ida Maria, jeg digger deg for den du er :D

 5. gæbb sier:

  Hvorfor leser dere denne anmeldelsen hvis dere allerede har bestemt dere for at dere ikke liker henne? Idioter. Bruk tida bedre. Pill nese. Tørk rumpe. Hva som helst, bare ikke vær idioter.

 6. Georg Storhaug sier:

  Anmeldere er for artister slik hunder er for lyktestolper!

 7. RuneBR sier:

  Hvis vi ser bort i fra image og utseende et øyeblikk og hører på musikken er Ida Maria i mine ører rimelig midt på treet. Relativt svake låter som trekkes opp av god scenekarisma, og et tøft litt punkete uttrykk. Greier ikke å se at det er annet en tilfeldigheter at hun har «slått igjennom» isteden for artister som er mer spennende musikalsk.
  På plate er det rett og slett kjedelig å høre på Ida Maria, og det er vel i min verden noe av det sørgeligste man kan si om en artist eller et band.

 8. Posa sier:

  Etter den «fantastiske» konserten på roskilde 09 trodde jeg hun var over og ut for godt. Tydeligvis ikke. Jeg visste ikke at man i voksen alder kunne bli så skuffet over at en artist at man følte på sinne hver gang en av sangene ble spilt. Jeg elsket musikken og jenten, men tror nok jeg aldri kommer til å tilgi etter det stuntet (barnslig, kanskje)……

 9. Anette sier:

  Ida Maria. En av få artister som får meg til å rødme og vri meg i flauhet når jeg ser/hører henne. Evig folkehøgskolenivå på den dama der. Og det sykt påtatte og krampeaktige «æ så jææævla tøff!».-imaget gjør alt bare enda mer pinlig.

 10. festivaldass sier:

  hvor hører man denne sangen da?

 11. Den går på P3 fra torsdag av!
  Jørgen

 12. [...] I stedet har de her samlet inn låtskrivingshjelp fra størrelser som Ryan Adams, Desmond Child (se den nye Ida Maria-singelen) og, på obskuritets-siden, Dan Wilson – vokalist i Semisonic. Ut herfra fremstår Hurley som [...]

Legg igjen en kommentar