Rammstein - Valhall 2012. Foto: Kim Erlandsen, NRK P3

Rammstein - Valhall 2012. Foto: Kim Erlandsen, NRK P3

Rammstein - Vallhall, Oslo

Tysk perfeksjon

Et utall hitlåter, fyrverkeri og flammer, industriell stemning og en penisformet kanon. Søndag kveld befestet Rammstein sin posisjon som verdens beste liveband.

Skrevet av:
Publisert 11:29 20 februar, 2012

Rammstein har hatt stor suksess med samlealbumet og verdensturneen »Made in Germany 1995-2011″, og søndag kveld spilte de i Oslo. De fikk prisen for beste liveband i Revolver Golden Gods Awards 2011, og har rasket med seg høytstående utmerkelser for sine spektakulære liveshow over hele verden. Rammstein har bestått av de samme seks medlemmene siden oppstarten i 1994, og sammen danner Till Lindemann (vokal), Richard Z. Kruspe (leadgitar), Paul H. Landers (rytmegitar), Oliver Riedel (bass), Christoph Schneider (trommer) og Christian Lorenz (keyboard og sampling) et solid og finsmurt maskineri der alle detaljer stemmer. Mottoet «Andre band spiller, Rammstein brenner!» skulle vise seg å stemme fra første stund.

Se bildegalleri fra konserten her!

Rammstein hadde nok ikke vært verdens beste band dersom man lyttet til musikken alene. Men det er ikke til å stikke under en stol at bandet har mange slagere, og pakken de leverer kvalifiserer absolutt til topplassering. Konserten åpner med gnister og mekaniske lyder, og en svær bro senkes ned over publikum. På scenen dukker det opp enorme lykter som kan minne om tannlegelamper, og stemningen er dyster, krigersk og pirrende. Rammstein kommer opp midt blant publikum og marsjerer myndig over broen med fakler og norsk flagg. »Die Sonne» er første låt ut, og høye, taktfaste flammer akkompagnerer musikken. Publikum fengsles fra første stund: pyro av dette kaliberet er ikke hverdagskost i Norge.

«Keine Lust» kjører opp stemningen med fargerike røykskyer, og «Sehnsucht» får selskap av små, grønne flammer over hele scenegulvet. Under «Asche zu Asche» blir bakteppet byttet ut med et bilde som ligner boblende blodplasma, og belysningen gjør det særdeles stemningsfullt. Scenen er lekkert bygget opp i to plan med dørlem i midten, og gir bandet stor bevegelsesfrihet. Frontfigur Lindemann er sertifisert pyrotekniker, og gjør mange tøffe ildstunt selv. Han er mandig, ekstrem og hard, og en får inntrykk av at han kunne vridd hodet av hvem som helst der han banker seg taktfast på lårene.

(Anmeldelsen fortsetter under bildet.)

Rammstein i Valhall, Oslo. Foto: Kime Erlandsen, NRK P3

Etter noen intense sanger toner «Mutter» det hele vakkert ned, og Lindemann viser at han kan synge. De følger opp med «Du Riechts So Gut» og intense og suggererende rytmer i »Links 2-3-4″, før »Du Hast» får hallen til å bryte ut i et kjempebrøl. I et land der folks tyskkunnskaper strekker seg til tre år på ungdomsskolen og Derrick på fjernsyn, er det utrolig artig at så mange elsker bandet og prøver å synge med. Ikke mange andre tyskspråklige band har klart det før.

Til tonene av «Bück Dich»  står Lorenz plutselig på en miniscene blant publikum. De spiller noen låter på den vesle scenen, og lar folk kjenne nærheten – og det til de grader. Mange skvatt nok da Lindeman lot som han tisset på publikum. Etter «Ohne Dich» går Rammstein stille tilbake på scenen, takker, bukker og går. Publikum må rope lenge før de kommer tilbake igjen og spiller  »Mein Herz Brennt». Under «Amerika» blåser det glitter over publikum, før «Ich Will» setter det mange tror er punktum.

Salen er bekmørk, og når pausen drar ut begynner folk å gå. Men Rammstein kommer tilbake enda en gang og spiller »Engel». Finalen består av kontroversielle «Pussy», og når man ikke trodde det kunne bli bedre – eller verre – går Lindeman bort til en kanon formet som en penis. Han setter seg oppå kjempepenisen og spruter «sæd» over publikum i flere minutter.

Suksessen er et faktum. Det finnes neppe bedre liveband (eller bakmenn) enn Rammstein.

Helle Stenkløv

Bildegalleri:

Se bildene stort

Tags: , , , , , , ,

Del "Tysk perfeksjon"
 

37 kommentarer på “Tysk perfeksjon”

 1. [...] Det hadde ikke vært SÅÅÅ utrolig hvis han sang om enhjørninger. Foto: Kim Erlandsen/NRK P3Konserten fikk terningkast 6 fra Lydverkets anmelder. Les hele anmeldelsen her.Men hva men låta “Mein hertz brennt”? Den tyske frasen oversettes egentlig til [...]

 2. Other Bands play, Manowar KILLS

 3. Anonym sier:

  Beste jeg har sett! Tok helt av!

 4. Anonym sier:

  «Verdens beste liveband»? Vås.

  Det er umulig å fastslå noe i nærheten av hvem eller hva som er verdens beste liveband, derfor er dette en tøvete påstand uten fnugg av dekning i virkeligheten. Men norske journalister klarer seg ikke uten ordene konge, dronning, prinsesse, verdens beste og folkekjær.

  Rammstein har aldri hatt en posisjon som verdens beste liveband, dette er fri fantasi hos journalisten. Tittelen gir klikk på oppslaget, men er et billig triks for å få folk til å se innom. Jeg har hørt Rammstein og de er ikke engang blant de ypperste av band. Påstanden kan komme av at journalisten ikke har hørt mange konserter eller band, noe som virker sannsynlig. Det er riktignok diskrepans mellom overskrift og selve artikkelen – riktig blir det uansett ikke. Overskriften antyder at bandet – og dermed fremføringen av musikken - er verdens beste, mens artikkelen uthever showet (hele pakken) som verdens beste. Like umulig å påstå begge deler.

  «Tysk perfeksjon»? Tysk; ja. Perfeksjon; kommer an på hva du sammeligner med. Er målestokken Sex Pistols kan vi nærme oss perfeksjonsbegrepet – er derimot målestokken Jascha Heifetz blir dette for søplete rølp å regne. At de har hanket inn noen priser beviser ingenting.

  Hvor bra er et show når publikum begynner å forlate i pausen?

  V

  PS: For Helle Stenkløv er toppen av lykke at «Han setter seg oppå kjempepenisen og spruter “sæd” over publikum i flere minutter.» Mer skal det ikke til.

  • Maria Horvei sier:

   Hei Vognhild!

   Har skjønt det slik at du ikkje er ein stor tilhengjar av bruk av superlativ. Det er heilt greitt. I anmeldelsar er det likevel slik at journalisten har ei viss makt til å koma med si subjektive meining (nokon vil til og med påstå at det er sjølve føresetnaden for sjangeren), og eg kan forsikra deg om at Helle Stenkløv har vore på nok konsertar til å koma med særs kvalifiserte utsegn.

   For øvrig skjønar eg sjølvsagt at du, som vel å bruka ein polsk klassisk fiolinist som målestokk for eit tysk industrimetalband, kanskje ikkje er heilt på same planet som den gruppa menneske denne anmeldelsen rettar seg mot.

   Mvh,
   Maria Horvei

  • Hahaha, hjelpe meg. Dette var morsom lesning! Når en bestemmer seg for å gi et band en sekser på grunn av en kjempemessig konsertopplevelse må en som regel ty til superlativer. Rammstein har aldri vært favorittbandet mitt, men konserten var knallbra likevel.

   Og hvem sier at karakteren må ha såkalt «dekning i virkeligheten»? Må man gjennomføre spørreundersøkelser blant hele verdens befolkning for å se om alle er enige før man kan legge ut en anmeldelse? Det er mange band der ute som fortjener tittelen «verdens beste band» og «verdens beste liveband». I går var det Rammstein som vant, mens Sex Pistols og Jascha Heifetz helt sikkert har levert toppkonserter på sitt område de også.

   Du har forresten diktet opp ganske mye selv, ser jeg. Hvordan kan det f.eks. virke sannsynlig at jeg ikke har hørt mange konserter eller band før? Og hvor skrev jeg – ordrett – at penisen var toppen av lykke? Liker forresten at du definerer hva nettopp toppen av lykke er for meg. Du kjenner meg bedre enn jeg kjenner meg selv, kjære Vognhild! :)

   Publikum forlot dessuten ikke lokalet i en annonsert pause. De forlot lokalet fordi de trodde konserten var over, og det er en vanlig reaksjon blant folk.

   Hilsen Helle Stenkløv

  • Til Vognhild

   Jeg skjønner det på deg at du aldri har vært på en og heller ikke hørt på noe av Rammstein? Noe som da igjen gjør deg uegnet til å i det heletatt kommentere på dette. Og som Maria sa, at når du sammenligner Rammstein, et tysk industriell metall band opp mot en en fioinist som spiller klassisk blir det rett og slett for dumt. Musikken sammen med sceneshowet de leverte i går var av en annen verden, rett og slett noe av det råeste jeg har vært borti!

  • Johannes Andersen sier:

   At du ikke har sett en eneste metalkonsert er hvertfall helt klart. Og at du mener journalisten finner på at Rammstein har en posisjon som verdens beste liveband er jo helt borte i natta. De har i 2010 og 2011 motatt flere utmerkelser for sine liveshow, og det er en grunn til det. Ingen andre band i verden har show som er i nærheten av det Rammstein varter opp med gang på gang. Og når du begynner å sammelikne tung industriell metal med pisset til en avdød fiolinist blir bare ALT for dumt.

   Nei, jeg tror nok heller du får kjenne til det du snakker om før du skriver flere usaklige innlegg om ting du ikke har greie på!

  • Johannes Andersen sier:

   At du ikke har sett en eneste metalkonsert er hvertfall helt klart. Og at du mener journalisten finner på at Rammstein har en posisjon som verdens beste liveband er jo helt borte i natta. De har i 2010 og 2011 motatt flere utmerkelser for sine liveshow, og det er en grunn til det. Ingen andre band i verden har show som er i nærheten av det Rammstein varter opp med gang på gang. Og når du begynner å sammelikne tung industriell metal med pisset til en avdød fiolinist blir bare ALT for dumt.

   Nei, jeg tror nok heller du får kjenne til det du snakker om før du skriver flere usaklige innlegg om ting du ikke har greie på!

  • Anonym sier:

   Ikke alle utsagn er ment og tolkes bokstavelig. Noen ganger handler kommunikasjon om å formidle en følelse, ikke algebra. Det å ikke kjenne igjen denne formen for kommunikasjon er ikke noe tegn på intelligens.

   Overskriften sier rent syntaktisk at Rammstein er verdens beste liveband; hverken mer eller mindre. Å komme til bunns i hva den tilsynelatende (åpenbart?) enkle setningen betyr, er kanskje noe for en førsteårsstudent av psykologi, noe jeg antar du er, da all kommunikasjon for deg handler om å befeste et image som intellektuell. Når du har med en person som: velger å framheve sin raffinerte, klassiske musikksmak, i en diskusjon om et Heavy Metal band, ved å sammenligne Rammstein med en avdød fiolinist; feilaktig bruker semikolon i stedet kolon, antageligvis av gammel vane som sikkert har oppstått i miljøer hvor få kjenner korrekt bruk av tegnet, og det derfor er lett å imponere med (hvilken annen grunn skule man ha til å feilaktig bruke et sjeldent tegn der et velbrukt ett åpenbart duger?) å gjøre… Ja da vet du at du kan gi opp enhver fornuftig diskusjon, og bare slå deg til ro med at personen utelukkende bruker samtalen som Viagra.

   «Det virker som om vi har fått en offentlighet som hver dag står opp og tenker: «Av hva, eller på vegne av hvem, kan jeg bli fornærmet i dag?»"

   Jeg håper denne kommentaren var tilstrekkelig akademisk utformet til at den synker inn gjennom styrke 0.25 lesebrillene dine.

   P.S. Var diskrepans dagens ord i kalenderen din i går?

  • Anonym sier:

    du er serr tett.

   De har blitt kåret til BEST LIVE ACT ved ALLE sine tourer.

   Du kan si hva du vil om musikken, men SHOWET er ingen i nærheten av, verken visuelt eller budsjettmessig ;)

 5. Sorry ass, men verdens beste liveband er U2

 6. Sorry ass, men verdens beste liveband er U2

  • Anonym sier:

   Sorry ass, men verdens kjedeligste band er U2

   • Da har du tydeligvis ikke sett dem live ;)

    • D e nok ein grunn t R+ e kåra t verdens beste live band å ikkje U2

     • Haha, kåra? Hvilken kåring? Har du vært på U2 konsert?

      • Anonym sier:

       1Live Krone
       2005: Best Liveact

       Bravo Otto
       1997: Silver for Band Rock2005: Bronze for Band Rock

       Comet
       1998: Best Live Band2005: Best Video for Keine Lust

       Echo
       1998: Best Video for Engel1999: most successful artist international2002: Artist/Group of the year national2005: Artist/Group of the year national/international2005: Best Live Act national2006: Artist/Group of the year national2010: Best Rock / Alternative / Heavy Metal national[49]2011: Best Video national for Ich tu dir weh[50]

       Edison Award
       2006: Best Alternative Album for Rosenrot

       Emma
       2005: Best foreign Artist

       Hard Rock Award
       2002: Best Rock Act2004: Best album for Reise, Reise2004: Best song and best Video for Mein Teil

       Kerrang! Awards
       2002: Best International Live Act2010: Kerrang! Inspiration Award

       MTV Europe Music Award
       2005: Best German Act

       Loudwire Music Award
       2011: Video of the Year for Mein Land

       Revolver Golden Gods Award
       2011: Best Live-band

       Rock Mag / Le Mouv
       2006:
       International Artist or Group
       Album international for Rosenrot
       Song international for Mann gegen Mann
       Clip international for Benzin
       Concert for Rammstein (Arènes de Nîmes)
       Singer international for Till Lindemann

       Rock Pics’
       2006:
       International Artist or Group
       Concert of the year for their concert in Nîmes
       International Singer for Till Lindemann
       Bassist of the year for Oliver Riedel
       Keyboardist of the year for Flake Lorenz
       Drummer of the year Christoph Schneider

       World Music Award
       2005: Best Selling Artists Around the World – Germany
       2010: Best Selling Artists Around the World – Germany

     •  Tull, U2 er jo først!

     •  Tull, U2 er jo først!

     •  Tull, U2 er jo først!

 7. Anonym sier:

  Digger Rammstein, og hjertet blør etter å ha gått glipp av en konsert i Norge for andre gang… Det står at Till «tisset» på publikum på slutten av «Bück Dich», men med kjennskap til den godeste mefisto så tenker jeg det ikke var simluert urin som kom ut av peniskanonen ;) Håper på snarlig retur av verdens beste liveband!

 8. @Vognhild:disqus  »Hvor bra er et show når publikum begynner å forlate i pausen?»Ingen som gikk i pausen.. Når folk gikk ut for å få litt luft eller ta en røyk slapp de oss ikke inn igjen av en eller annen fucka retarda grunn.

 9. @Vognhild:disqus  »Hvor bra er et show når publikum begynner å forlate i pausen?»Ingen som gikk i pausen.. Når folk gikk ut for å få litt luft eller ta en røyk slapp de oss ikke inn igjen av en eller annen fucka retarda grunn.

 10. Quote: «Mange skvatt nok da Lindeman lot som han tisset på publikum.»
  ehhh, trur du han først lata som han rævpult han karn, derretter tok noen «laddegrep» førr så å «tisse»
  næidu, det va nokk ei kraftig laddning med noe annet som kom der! (som det skulle ligne i allefall..)
  Kongekonsert!

 11. Anonym sier:

  Skulle ønske jeg fikk med meg denne :/

 12. Ikke vær redd, for det er ingen plan imot dere alle(jeg lagde ordet ‘alt’ ifra Alpene, der Karl I hagen og FrP.  har ansvaret for Williamn George Bush og Obama og resten Benidict, og resten av Pavene.., etter at jeg hadde vert ‘Ormen Den Lange’..og Krokodillen Fy, som var større enn de andre Dillinger-Pingvinene til Klas&Lasse Færøvik, for det er Jul en gang hvert år..(og jeg husker Ild-rakenet til Jekal.., så dere må være snille med bestemædrene deres,..jeg sørger for at det går bra med Hilda Festet, som var min nabo i Gamleheims-hagen og resten av verden..)

 13. Noen som vet om du muligens kommer til Oslo igjen i nærmere tid? :)

Legg igjen en kommentar