Kanye West og Jay-Z, avbildet på konsert i november 2011. (Foto: AP/Scanpix)

Kanye West og Jay-Z, avbildet på konsert i november 2011. (Foto: AP/Scanpix)

Kanye West og Jay-Z - Telenor Arena, Oslo

Tronen i rette hender

De mest stormannsgale i klassen med en maktdemonstrasjon som godt skal gjøres å toppe.

Skrevet av:
Publisert 0:56 29 mai, 2012

Og der sto de; på hver sin opphøyde kube som viste bilder av vaktbikkjer og haier. “H.A.M” var åpningslåten på Watch The Throne-konserten i Telenor Arena med to av verdens største rapstjerner. Kanye kledd i svart skinn-t-skjorte og matchende bukser (!), mens Jay-Z var i et mer nøkternt hjørne, dog også antrukket i helsvart. Det var et eller annet svært og forvokst – selv om forutinntagelsene naturligvis var på plass – som ikke helt kan beskrives. Anslaget var en ren demonstrasjon av makt og megalomani, knyttet sammen av rapkongen og Kanye West, hans arvtager.

“Who Gon Stop Me” var neste låt på menyen som skulle vise seg å være et fråtsemåltid. Bilder av en løve som jagde ned en antilope ble vist på storskjermen. Usmakelig, på en måte, men også riktig satt i kontekst med tanke på at vi hadde selskap av de to desidert største navnene i rapgamet denne maikvelden. Apropos stor, det meget sjarmerende kuttet “Otis” ble akkompagnert av det mest gigantiske amerikanske flagget jeg har sett i levende live. Synd at pyroeffektene var så puslete. Det var forøvrig en gjenganger i det to og halv times settet til duoen.

Swizz Beatz-produserte “Welcome To The Jungle” frembrakte hint av gåsehud, før “”Gotta Have It” dempet første del av showet. Da var det Jay-Zs tur til å dra noen sololåter, blant annet spretne (ja, faktisk, sprente) “N***a What, N***a Who” hentet fra Vol 2: Hard Knock Life (1999). Det funket bra av naturlige årsaker, det er tross alt Jay-Zs flyt, stemme og autoritet det er snakk om. Men han har aldri vært den store sceneartisten. Det er en aldrende majestet med mer makt enn tyngdeloven som kanskje syns det er ålreit at han har eksentrikeren West på laget. En som kan løpe rundt og leke bajas, mens han lener seg på rent skillsnivå.

Kanye kjørte deretter blant annet “Tell Me Nothing”, jamrende “Jesus Walks”, perlen “All Falls Down” og “Diamonds Are Forever” som Jay-Z la ned et vers på. En av undertegnedes definitive Jigga-låter “Public Service Announcement” fikk meg og den jeg satt ved siden av til å veive hender med de verste fanboysa. Arvtageren fikk kjørt opp “Monster”, nok en gang med bilder av rovdyr på storskjermen, før “Power” fikk selskap av de nevnte pyroeffektene som virkelig hadde trengt et par liter med bensin for å få ønsket tilslag.

De satt på scenekanten som to kompiser og fremførte “New Day”. “Hard Knock Life” viste seg i samme setting å være en like god poplåt som den alltid har vært. Over dusinet låter – blant annet “Empire State Of Mind”, “On To The Next One” og “That`s My Bitch” – ble spilt etter Jay-Zs aller største hit. Deriblant fikk Kanye autotunet seg inn i evigheten med “Runaway” og Jigga fikk fremført mannens feiteste klubb-banger “Big Pimpin`”.

Da monstermaskineriet – unnskyld, konserten – hadde drevet på i over to timer, bygget “Gold Digger” og “No Church In The Wild” opp stemningen til noe som jeg aldri har opplevd. “N****s In Paris” fikk intet mindre enn fem gjennomkjøringer før Jay-Z og Kanye uttrykte nesten overdreven kjærlighet til Oslo, ad den gjenntatte erklæringen “I LOVE YOU, OSLO!!!”. Søtt var det, da.

Kanye Wests og Jay-Zs opptreden i Telenor Arena var så forbannet svær og massiv. En slags udøv livscoach komprimert i én forestilling. Urørlig opplegg, dette.

Tags: , , , , , ,

Del "Tronen i rette hender"
 

38 kommentarer på “Tronen i rette hender”

 1. Prient Mahes sier:

  Hmm? Aftenposten telte 6 Niggas in Paris, Lydverket 5 og jeg 8 - 3 før de var ferdig – 2 når de kom tilbake for første gang også 3 når de holdt på med de sirklene

 2. Captain Obvious sier:

  “N***a What, N***a Who”, »N****s In Paris”.

  Bra du tar ansvar, Ali! Uten disse kryptiske tegnene ville samfunnet gått av skaftet.

 3. Satt fullstendig sjokkert på eksamen i dag, etter en jævelig bra kveld i går, og natt til i dag. Fy faen så fantastisk det var. Ahhhhhh<3

  • Bille sier:

    Fytterakkern så ødelagt og blåst du er i hue ditt som ikke vet hva ordentlig musikk er for noe.
   Når du ikke klarer å lytte/se og forstå det, så er det intet håp for seg.
   Skam deg!!!!

  • Bille sier:

    Fytterakkern så ødelagt og blåst du er i hue ditt som ikke vet hva ordentlig musikk er for noe.
   Når du ikke klarer å lytte/se og forstå det, så er det intet håp for seg.
   Skam deg!!!!

 4. Anonym sier:

  Trodde jeg skulle dø av folkemengden, svetten og dehydreringen. Men så døde jeg av Runaway.

 5. Anonym sier:

  Trodde jeg skulle dø av folkemengden, svetten og dehydreringen. Men så døde jeg av Runaway.

 6. Anonym sier:

  Trodde jeg skulle dø av folkemengden, svetten og dehydreringen. Men så døde jeg av Runaway.

 7. Anonym sier:

  sikkelig dritt folkens, sikkelig dritt..

  • Bille sier:

    Selvfølgelig er dette bare noe dritt.
   Men så lenge deres fans liker dritten deres så fortsetter denne dritten.
   Dessverre.

 8. [...] – Lights Down Low feat. Waka Flocka Flame Jay-Z & Kanye West – Niggas In Paris Maktdemonstrasjon! King Tuff – Alone & Stoned Rumer – P.F. Sloan Slayer – Epidemic Metallica [...]

 9. Anonym sier:

  sikkert artig for kidsa!

 10. Bille sier:

  Urene, stygge umenneskelige folk.
  Forferdelig lyd som ikke er musikk i det hele tatt.
  En stygg pøbelgjeng som banner og oppfører seg vulgært for hver eneste setning de uttaler.

  Denne dritten og søppelet vil altså folk ha og betale for i dag.
  Det betyr at dette publikum som omgir oss er søppelhuer og totalt ødelagt.
  Det er nettopp disse syke folkene som gjør samfunnet sykt.
   

 11. Bille sier:

  Det er nettopp slike gjenger som skader musikken.
  Verden i dag er svak og vil ha råtten dritt som de ser som noe bra.
  Desto mer søppeldritt som blir produsert, desto flere søppelhuer dukker opp.

  Over 90% av musikken som lages i dag er dritt og møkk.
  Og det er akkurat det søppelhuene vil ha.

 12. @www333eee:disqus Hva er ordentlig Musikk? Hva er definisjonen av ordentlig musikk? Dette er tydeligvis noe du kan mye om så da har du vell et godt svar å komme med ?

  • Bille sier:

    Alle som vet og ikke er blitt ødelagt av denne dritten vet hva ordentlig musikk er for noe.
   Vi holder på det som virkelig er ordentlig musikk, og lar oss ikke ødelegges av denne dritten deres.

   • Skulle jo nesten tro (men bare nesten) at du var politiker eller noe? Du prøver å svare på spørsmålet mitt uten og svare på spørsmålet. Du slenger bare ut en masse ubetydelig svada. Det jeg spurte deg om er hva er din definisjon på ordentlig musikk, Hva gjør musikken ordentlig? Er det teksten(at den har et mål og et budskap), er det at det er en bra melodi, er det at den er komponert med organiske instrumenter som piano og gitar. Hva gjør musikk til ordentlig musikk mr.Bille?

    • Bille sier:

      Du er totalt ødelagt i hodet ditt.
     Dette søppelet er ikke musikk, men bare babling og skitt.
     Ordentlig musikk er omtrent alt annet enn KIDSmusikken man får servert i dag.
     Skjønner du ikke det så er du hjernevasket

     • Anonym sier:

      du er hjernevasket

     • Anonym sier:

      du er hjernevasket

     • arian.ajvazi95 sier:

      Du svarte faktisk aldri på hva som er skikkelig musikk… musikk er musikk, alt som er musikk er ordentlig musikk, slutt å vær trangsynt, det hjelper ingen.

     • Hvis du ser tilbake på tråden så har jeg ikke skrevet en gang at jeg liker musikken selv. Jeg var mest nysgjerrig på hva du så på som ordentlig musikk, noe du fremdelses ikke har svart på. Fortsatt kommer det bare svada fra din kant. Tør du ikke si hva slags musikk du hører på  i fare for at folk kanskje kan oppfatte det som kommersielt? Hvordan kan man være hjernevasket når man liker en type musikk. Ta f.eks en person som kan like noe som er kommersielt, men også sette seg ned og høre på et stykke klassisk musikk eller dra på en jazzklubb eller en undergrunns klubb for høre på det han / hun anser som bra musikk. Er da den personen schizofren? Altså hjernevasket i det ene øyeblikket og fullt oppegående i det andre? Går det ikke ann og høre på f.eks rap / hip-hop, eller elektronisk musikk uten å være hjernevasket? Tror nok ikke dette handler om å være hjernevasket mr.Bille. Dette handler om at folk har forskjellig smak. Er ikke alle som liker fisk selv om det er veldig bra for kroppen heller, men jeg regner vell med at i følge deg er alle som ikke spiser fisk også hjernevasket. Jeg skal ikke dra dette noe lenger mr. Bille. Sluttpoenget mitt blir no at hvis «alle» andre er hjernevasket / ødelagt eller idioter. Så er det vell kanskje på tide å ta seg en titt i speilet så tror jeg nok du finner en der også :) Kos deg med all annen musikk en enn KIDSmusikk mr.Bille og ha en fin fin sommer.

      • arian.ajvazi95 sier:

       Jeg tror du faller for trollingen hans, ser du nedover i tråden så er det han og en annen kar som slenger drit og liker hverandres kommentarer. 

    • Bille sier:

      Du er totalt ødelagt i hodet ditt.
     Dette søppelet er ikke musikk, men bare babling og skitt.
     Ordentlig musikk er omtrent alt annet enn KIDSmusikken man får servert i dag.
     Skjønner du ikke det så er du hjernevasket

    • Anonym sier:

     Denne Bille er bare en som liker å hisse opp folk uten egentlig å ha noe mål og mening med det. Husker at han har kritisert blant annet Kirsti Bergstø sitt utseende, samt kommet med en rekke fullstendig usaklige utsagn om alt mulig. Akkurat som han gjør her. Kunne sammenlignet med storm i et vannglass, men i Billes tilfelle er glasset tomt.

   • Anonym sier:

    Kom vennligst med 3 eksempler (youtube-link) på noe du definerer som ordentlig musikk, så skal jeg vurdere din påstand.

 13. Velfortjent terningskast! Var en utrolig bra konsert!! BALL SO HARD! 

 14. Vel fortjent toppkarakter! Beste konserten jeg har vært med på!

 15. Det er 3 dager siden konserten var og jeg er fortsatt sliten! Det var helt rått og en velfortjent 6′er!!!

 16. [...] anmeldelse: Jay-Z og Kanye West i Telenor Arena Les: Jay-Z skriver låter for ny [...]

 17. [...] touche det geniale i den forhenværende fotballarenaen. Eksempelvis ga ektemannen og Kanye West oss fjorårets beste konsert. Og arenaen er aldri en byrde for kveldens stjerne.Uanstrengt, men behersket hypnotiserer hun [...]

 18. [...] historieforteller og trendsetter, sistnevnte en rolle han har bekledd i et tiår.Les anmeldelse: Jay-Z og Kanye West i Telenor Arena (6/6)Fra det lekne debutalbumet College Dropout i 2004 til det pretensiøse, men minst like solide, My [...]

Legg igjen en kommentar