<em>Fairytales</em> av Radka Toneff vant Morgenbladets kåring.

Fairytales av Radka Toneff vant Morgenbladets kåring.

Tidenes beste norske album

Morgenbladet og Falck Forlag har fått 100 norske musikere til å stemme fram tidenes beste norske album. Øverst på pallen ligger Radka Toneffs Fairytales.

Skrevet av:
Publisert 10:00 13 november, 2011

Fairytales kom ut i 1982, samme år som Toneff dør for egen hånd. 18 av de 100 norske musikerne stemte frem dette albumet. En av dem er Susanne Sundfør.

- Da jeg var femten år jobbet jeg hele sommeren med å trekke plast på bøker i kjelleren til en bokbutikk, men en dag fikk en venninne meg til å høre på Fairytales. Den åpnet en helt ny verden, fordi jeg kun hadde hørt på musikk som Céline Dion og The Corrs frem til da. Jeg endte opp med å bli veldig deprimert den sommeren, på grunn av kombinasjonen av den kjipe jobben og at Fairytales gjorde så sterkt inntrykk på meg, forteller Sundfør.

- Jeg har lest at de brukte kun to kvelder på å spille inn albumet, som forklarer hvorfor den har et så nakent og utilgjort uttrykk. Det begynner å bli veldig lenge siden siste gang jeg hørte på Fairytales, men jeg vet at jeg sannsynligvis kommer til å huske alt når jeg hører på den igjen, og at den fortsatt vil overraske meg, sier Susanne Sundfør om sitt forhold til førsteplassen på Morgenbladets kåring.

Blant andre som hadde Fairytales på sin topp ti finner man Hans Peter Lindstrøm, Knut Schreiner og Maria Solheim.

Radka Toneff  var datter av den bulgarske folkemusikeren Toni Toneff og en norsk mor. Hun gjorde seg tidlig bemerket blant annet gjennom Radka Toneff Quintet, sammen med anerkjente jazzmusikere som Arild Andersen og Jon Eberson. I løpet av sin korte karriere mottok Radka Toneff to Spellemannpriser, deltok i Melodi Grand Prix og ga ut  tre album.

Mange vil påstå at Toneff fikk sitt største gjennombrudd  etter sin død. Det er blitt sluppet både live- og samle plate med vokalistvidunderet og i 2008 kom boka Radka Toneff – Hennes korte liv og store stemme ført i penn av Marta Breen.

Se Breen snakke om Toneff og hennes post mortum anerkjennelse her.

I 1997 lagde Karen Frivik  og Radiodokumentaren i NRK  «Set it free. En radiomontasje om Radka Toneff»: Her får vi for første gang etter Radka Toneffs død møte hennes nærmeste; Moren, søsteren, medmusikere og venner. Vi blir kjent med menneske fullt av livsglede og skaperkraft, men også med stor ensomhet og smerte. Et menneske som greide å bevare sin følsomhet, men som kanskje ikke greide seg så godt alene i livet. Musikken var der allerede fra fødselen av.  Og det var  jazz det handlet om. Ved sin presise intonasjon, sin inntrengende kraft og sitt  nakne og ærlige uttrykk ble   Radka Toneff en unik sangerinne.

Hør hele den prisbelønnede dokumentaren av Karen Frisvik under.

TONEFF

Les mer om resultatene fra Morgenbladets kåring her.

Tags: , , , , , , , ,

Del "Tidenes beste norske album"
 

2 kommentarer på “Tidenes beste norske album”

  1. [...] feat. Method Man & Redman Husker du han? Radka Toneff – The Moon Is A Harsh Mistress Tidenes beste plate Cass McCombs – Robin Egg Blue Kaizers Orchestra – Tusen dråper regn Violeta II – [...]

  2. Hørte først om Radka Toneff gjennom brorsan. Var vel bare måtelig interressert da, men da jeg hørte «The Moon`s a Harsh Mistress» her på lydverket fikk jeg frysninger på ryggen. Utrolig sart og vakkert. Plate bestillt!!!!

Legg igjen en kommentar