The Pretenders’ perler

The Pretenders spiller på Norwegian Wood og i Grieghallen denne helga. En av rockens råeste damer er bare én av flere gode grunner til å glede seg. Myten om at musikkjournalister er mislykkede musikere må snus på hodet når det gjelder The Pretenders. Eller, i hvert fall bandets ubestridte frontfigur, vokalist, gitarist, låtskriver og personifisering Chrissie […]

Skrevet av:
Publisert 18:03 12 juni, 2009
The Pretenders spiller i Frognerbadet lørdag. Joy! Foto: myspace.com/thepretenders

The Pretenders spiller i Frognerbadet lørdag. Joy! Foto: myspace.com/thepretenders

The Pretenders spiller på Norwegian Wood og i Grieghallen denne helga. En av rockens råeste damer er bare én av flere gode grunner til å glede seg.

Myten om at musikkjournalister er mislykkede musikere må snus på hodet når det gjelder The Pretenders. Eller, i hvert fall bandets ubestridte frontfigur, vokalist, gitarist, låtskriver og personifisering Chrissie Hynde. Det skal ha vært intens interesse for rock, men at hun var lei av det som skjedde i amerikansk musikk, som skal ha gjort at hun flyttet fra Akron, Ohio i USA til London i 1973. Under et år etter ankomsten ble hun ivolvert med musikkavisa NMEs Nick Kent, og kort tid seinere skrev hun for avisa. Hun jobbet dessuten i Sex Pistols-manager Malcolm McLarens butikk SEX. Musikken skulle imidlertid bli hennes bane.

Etter noen perioder med banda Jack Rabbit og Berk Brothers startet Hynde The Pretenders i 1978 sammen med James Honeyman-Scott, Martin Chambers og Pete Farndon. Allerede samme år spilte de inn Ray Davies‘ (Hynde ble forøvrig kjæreste med The Kinks-hjernen t0 år seinere, og fikk en datter med han) «Stop Your Sobbing». Tidlig året etter var debutsingelen blant topp 40 på britiske hitlister.

[youtube 1cguXYfVuSg]

Hyndes bakgrunn fra band i hjemlandet kombinert med oppblomstringen av punken og new wave i England i samspill med pubrockvaliteter og utsøkt pop- og melodisensibilitet resulterte i et av moderne rockmusikks beste debutalbum med The Pretenders selvtitulerte fra 1980. De to etterfølgende, Pretenders II (’81) og Learning To Crawl (’84) sørger dessuten for en troika særdeles gode rockalbum, med et band som under de årene både tydelig utviklet seg og opplevde sjelsettende hendelser.

I ’82 ble Farndon sparket fra bandet, året etter gikk Hynde gravid samtidig som The Pretenders-gitaristen Honeyman-Scott døde som følge av en overdose. Under et år seinere led Farndon samme skjebne.

Ingen av The Pretenders seks etterfølgende studioalbum har levd opp til samme standard som det første tresset, med unntak av enkeltlåter. Seinest i fjor utga de imidlertid et overraskende positivt mottat album med Break Up The Concrete. Albumet ble nylig utgitt på nytt sammen med en sterk best of-samler.

Akkurat dét er forhåpentligvis symptomatisk med hva vi kan glede oss til når The Pretenders spiller etter Todd Rundgren (!) på Norwegian Wood på lørdag. Det beste fra deres siste, men med hovedvekt på det folk vil ha: eldre slagere. Neil Young klarte å spille selv «Rockin’ In The Free World» uten at det et øyeblikk ble klamt på samme festivals første dag. Før 57-åringen Chrissie Hynde inntar den samme scena med dagens besetning – Martin Chambers, Eric Heywood, James Walbourne og Nick Wilkinson – krysses hvert lem for at de i 2009 er i stand til å gjøre noe av det samme. Nettopp Young skal ha sagt akkurat det som trengs om Hynde: «She’s a rock & roll woman. She’s got it in her heart. She’s gonna be rocking till she drops.»

Materialet vil det i hvert fall ikke stå på.  Disse har vært på setlista tidligere denne turnéen:
[youtube 44cH_T8-lbA]
[youtube nXfETt66LDA]
[youtube tSsatKLmm70]
[youtube zLLzj8zGCPg]
[youtube b2Mufa8aYZI]

[youtube FQnf4qRRu_U]

Tags: , , , ,

Del "The Pretenders’ perler"
 

1 kommentar på “The Pretenders’ perler”

Legg igjen en kommentar