Skjermdump fra Mad Men-episoden <I>Lady Lazarus</I> hvor Don Draper holder <I>Revolver</I>-vinylen

Skjermdump fra Mad Men-episoden Lady Lazarus hvor Don Draper holder Revolver-vinylen

The Beatles med i Mad Men

Måtte punge ut med 250.000 dollar for å få bruke «Tomorrow Never Knows» i søndagens episode.

Skrevet av:
Publisert 13:15 9 mai, 2012
Albumcover: The Beatles - Revolver

Albumcover: The Beatles – Revolver

Det var nok flere som fikk bakoversveis da Mad Men-hovedpersonen Don Draper, spilt av Jon Hamm, dro frem Revolver-vinylen til The Beatles fra 1966 mot slutten av søndagens episode, og satte på ”Tomorrow Never Knows”.

Dette er nemlig ikke hverdagskost i tv-sammenheng, og ifølge Mad Men-regissøren Matthew Weiner er dette faktisk første gang at en original The Beatles-låt blir brukt i en tv-serie.

- Jeg har alltid følt at serien har manglet en viss form for autentisitet, ettersom vi aldri har fått bruke en original The Beatles-låt i serien tidligere, sier regissøren til New York Times.

Og mens ”Tomorrow Never Knows” skaffet Matthew Weiner og Mad Men litt kredibilitet, så måtte produksjonsselskapet Lionsgate punge ut med nærmere 250.000 dollar, eller 1,4 millioner norske kroner til Apple Corps, som eier rettighetene til The Beatles-låtene.

The Beatles fra 1964. Foto: Scanpix/AP Photo

The Beatles fra 1964. Foto: Scanpix/AP Photo

Dette er riktignok ikke første gang at Weiner har prøvd å overtale Apple Corps om å få bruke en The Beatles-låt i serien sin, men han har tidligere bare blitt avvist. Derfor gjaldt det denne gangen å skrive en ekstra smart søknad.

- Jeg måtte skrive manuset veldig klokt, slik at Apple Corps skulle føle at scenen var verdig låten. ”Tomorrow Never Knows” og Revolver var for meg revolusjonerende, så jeg har alltid følt på det at vi aldri har fått bruke den i serien tidligere. The Beatles var jo tross alt det største og viktigste bandet på hele 1900-tallet, sier Weiner.

Det er anslått at en tilsvarende låt av en annen artist koster mellom 50.000 – 100.000 dollar å få bruke i en tv-serie, men Weiner sier at det aldri handlet om penger.

- Uansett hva folk må tro så handler det ikke om penger. The Beatles-eierne er bare opptatt av hva slags sammenheng låtene blir brukt i, og hva grunnen er for at nettopp en The Beatles-låt skal bli brukt.

Tags: , , , , ,

Del "The Beatles med i Mad Men"
 

11 kommentarer på “The Beatles med i Mad Men”

 1. Det er slik rettighetsvas som gjør at vi får nedlasting og piratvirksomhet? Det er forståelig at rettighetshaverne skal ha penger fordi de er de rettmessige eierne. Men å kreve slike beløp hinsides all fornuft ut av det blå, har ikke noe med kunstneriske anliggender i det hele tatt. Dette er grådighet. 

  • Anonym sier:

    Enig. The Beatles er blant de verste sånn sett. Der er det vel en spesiel deal om at de kun skal være på iTunes. Men så er det Apple (Mac, iPod osv) som eier Apple Corp (Beatles’ plateselskap) også…

   • erlend larsen sier:

    Oj da, her var du ute å kjører. Apple eier langt fra Apple Corp – de har tvert i mot vært i rettsak med de flere ganger og Apple Corp har blokkert Beatles fra iTunes i lang tid. Appe Corp har også tidligere vært i mot at Apple Inc kan produsere produkter som har noe som helst med lyd å gjøre. Så, check your facts.

    Mer info: http://electronics.howstuffworks.com/beatles-itunes.htm

 2. Det er slik rettighetsvas som gjør at vi får nedlasting og piratvirksomhet? Det er forståelig at rettighetshaverne skal ha penger fordi de er de rettmessige eierne. Men å kreve slike beløp hinsides all fornuft ut av det blå, har ikke noe med kunstneriske anliggender i det hele tatt. Dette er grådighet. 

 3. Det er slik rettighetsvas som gjør at vi får nedlasting og piratvirksomhet? Det er forståelig at rettighetshaverne skal ha penger fordi de er de rettmessige eierne. Men å kreve slike beløp hinsides all fornuft ut av det blå, har ikke noe med kunstneriske anliggender i det hele tatt. Dette er grådighet. 

 4. Det er slik rettighetsvas som gjør at vi får nedlasting og piratvirksomhet? Det er forståelig at rettighetshaverne skal ha penger fordi de er de rettmessige eierne. Men å kreve slike beløp hinsides all fornuft ut av det blå, har ikke noe med kunstneriske anliggender i det hele tatt. Dette er grådighet. 

 5. Det er slik rettighetsvas som gjør at vi får nedlasting og piratvirksomhet? Det er forståelig at rettighetshaverne skal ha penger fordi de er de rettmessige eierne. Men å kreve slike beløp hinsides all fornuft ut av det blå, har ikke noe med kunstneriske anliggender i det hele tatt. Dette er grådighet. 

 6. Det er slik rettighetsvas som gjør at vi får nedlasting og piratvirksomhet? Det er forståelig at rettighetshaverne skal ha penger fordi de er de rettmessige eierne. Men å kreve slike beløp hinsides all fornuft ut av det blå, har ikke noe med kunstneriske anliggender i det hele tatt. Dette er grådighet. 

 7. Sosial Ninja sier:

  jeg synes denne videoen om rettigheter setter det på spissen: http://www.youtube.com/watch?v=trtS_Xq9Mmc

Legg igjen en kommentar