Passion Pit. Foto: Promo

Passion Pit. Foto: Promo

Passion Pit - Gossamer

Tegnestifter blant glitteret

Mørke tekster og lystige melodier preger Passion Pits andre album, som til tross for ensartethet står til godkjent.

Skrevet av:
Publisert 11:34 26 juli, 2012

Jeg må innrømme at det ikke ble dvelet spesielt mye ved tekstene da Passion Pit slapp Manners (2009) - til dét var låtene for lette å danse ubekymret til. Nå, andre gang ut, er det like mye ordene som de fengende melodiene som preger Michael Angelakos og hans kumpaner på et album som gir deg mye av det samme som forgjengeren.

Angelakos’ angst har mange fasetter, og Gossamer finner rom for et vidt spekter av disse. Fra selvforakt i «I’ll Be Alright» («My pain is wasting and I feel like I’ll explode»), kjærlighetssorg i «Cry Like A Ghost («Silvia, right back where you came from, you’re a danger, heartbreaking in number») til finanskrise i «Take A Walk» («But then my partner called to say the pension funds were gone, he made some bad investments now the accounts are overdrawn»), pakket inn i store, stampende rytmer, hvasse synther og delikate strykerarrangement. De av dere som likte eksempelvis «The Reeling» og «Sleepyhead» fra debuten, vil finne mye å like også her.

Ikke at det er noe galt i det, for Gossamer er på mange måter en nærmest plettfritt videreutviklet og raffinert utgave av Angelakos’ låtskriving. Høydepunktene kommer spesielt tett innenfor de første to tredelene, og »Carried Away», «I’ll Be Alright», «On My Way», «Cry Like A Ghost» og «Hideaway»  er alle glimrende eksempler på dét – mens albumbeste «Constant Conversations» er den eneste låten som stikker seg ut fra formelen, med acapellakoring og r&b-tempo.

Det går kanskje ikke opp for lytteren med én gang, men når «Constant Conversations» så kommer i sin relative annerledeshet, er det akkurat avvik fra den brutale dansepopformelen som savnes i lengden. Der tekstene er skarpere og bedre formulerte enn noen gang, er melodiene mindre kantede og mer forutsigbare. Spesielt lider avslutningstrioen «Love Is Greed», «It’s Not My Fault, I’m Happy» og «Where We Belong» av dette, og på dette tidspunktet har man rett og slett gått litt lei av Passion Pits tross alt temmelig massive og insisterende lydbilde og falsettsang.

Når det er såpass mange relativt tunge tekster her, er det ikke rart at de også denne gang går for catchy i melodiveien – et virkemiddel som har funket både før og etter «Dancing With Tears In My Eyes» – og på sitt aller beste er Passion Pit blant de dyktigste i dansegulvsklassen. Man hadde dog ønsket flere muligheter til å roe ned, og Gossamer føles også litt uttværet: den kunne gjerne vært ti minutter kortere.

Jørgen Hegstad

Tags: , , , , ,

Del "Tegnestifter blant glitteret"
 

8 kommentarer på “Tegnestifter blant glitteret”

 1. Anonym sier:

  Synes du er veldig streng her nå :-) Strålende skive.

  • Men synes du ikke den blir litt.. Jeg blir så lei mot slutten, merker jeg!

   • Anonym sier:

    Må man alltid høre en hel skive sammenhengende? Men helt enig med deg i at de største høydepunktene er blant første to tredelene, og at skiva kunne vært 10 minutter kortere, noe den sikkert ville vært i LPens tidsalder. Synes også at skiva er en grower: favorittlåtene skifter over tid.

    • Mneei, men når man vipper mellom en firer og en femmer, som i dette tilfellet, blir det gjerne helhetsinntrykket som blir utslagsgivende. Ihvertfall er det slik jeg bedømmer det

    • (Ah, deilig å være latecomer. Hører plata først nå i Wimp, og fant lenke til anmeldelsen der.)

     Jeg synes at når man anmelder et album, så bør man anmelde albumet som en sammenhengende enhet. Om et album med stort (stilmessig/intensitetsmessig) sprik mellom låtene og lite sammenheng mellom hver låt skal kunne bedømmes til 5 eller 6, så må hver enkelt låt være av ekstremt bra nivå!
     Grunnen til at jeg mener det, er først og framst at artisten/plateselskapet velger å gi ut et knippe låter som en helhet, og det valget må vi forholde oss til. Det er jo ingen som nekter dem å gi ut en singel/EP/minialbum i stedet. Og skal man dele ut en 6′er, så må man tross alt sammeligne mot klassiske album – også de laget før ipods, streaming, torrents, etc. :)

 2. Kyan Ruud sier:

  Masete lydbilde, jamrende stemme. Nei, ble sliten av å høre ett minutt inn i sangen.

 3. [...] Og dét er tydelig i musikkvideoen til “Constant Conversation” – albumhøydepunktet ifølge vår anmelder Jørgen Hegstad – hvor Angelakos synger “I’ll say what they say/and I’ll do [...]

 4. [...] Captain”. Team Spirit: Team Spirit EPAyad Al Adhamy sluttet som keyboardist i småstore Passion Pit for å satse på punk-popprosjektet Team Spirit. Bra for oss! Dette er svært festlige saker, [...]

Legg igjen en kommentar