Youngstorget i Oslo søndag ettermiddag. Foto: Kim Erlandsen, NRK P3

Youngstorget i Oslo søndag ettermiddag. Foto: Kim Erlandsen, NRK P3

Tar Youngstorget tilbake

Bomben på fredag skadet selve hjertet av musikklivet i Oslo. Daglig leder ved Internasjonalen, Knut Henrik Halvorsen, håper ikke folk lar seg skremme.

Skrevet av:
Publisert 21:09 24 juli, 2011

Internasjonalen var et av utestedene i byen som ble hardest rammet av bomben i regjeringskvartalet. Alle vinduene i første etasje eksploderte av trykkbølgen som slo nedover Youngstorget. Også vinduer i etasjene over ble ødelagt. Daglig leder Knut Henrik Halvorsen var ikke selv til stede på Internasjonalen når det smalt, men har blitt informert om at en av gjestene deres ble lettere skadet i eksplosjonen.

- En av gjestene våre fikk lettere kuttskader og ble sendt til legevakten. Vi har snakket med kameraten hans, og fått vite at alt står bra til med ham nå. Heldigvis var det dårlig vær, så ingen satt på uteserveringen ved vinduene, sier en lettet Halvorsen.

På Internasjonalen er de opptatt av å komme tilbake i normalmodus så snart som mulig. Det ble omtrent ingen skader på inventaret etter det kraftige smellet, og allerede på fredag var snekkere i sving for å sette på plass finérplater der vinduene skulle ha vært.

- Vi er innstilt på å åpne med en gang. Uten vinduer i første omgang, så håper vi at nye kommer snart, sier Halvorsen.

Spontane konserter

Det gikk bedre med naboen Mono. Her var det kun en liten rute som ble knust og ingen skader på inventaret, men også de merket smellet og trykket. Det kan ha vært ren flaks at det gikk så bra. Skobutikken som ligger vegg i vegg skal nemlig ha fått store skader i eksplosjonen. Bookingansvarlig på Mono, Rune Haugen, forteller at en av gjestene ble blåst av stolen, men det har heldigvis ikke blitt meldt om personskade.

Ingen kommende konserter har så langt blitt avlyst på hverken Mono eller Internasjonalen. Det skulle vært DJer der i helgen, men dette har naturligvis utgått. Knut Henrik Halvorsen håper det blir arrangert konserter til minne om ofrene, men har så langt bare hørt om spontane ad-hoc-konserter enkelte steder i byen:

- Jeg har hørt om folk som på sparket har tatt opp gitaren og laget småkonserter, på Grønland blant annet. Jeg tror folk setter veldig pris på det. Det virker som om folk har vært veldig flinke til å ta vare på hverandre, og jeg tror musikk er en sentral ting i det.

Rune Haugen tror det vil komme minnekonserter, men i større skala enn hva Mono vil ha kapasitet til. Også han mener at musikk kan være en trøst oppi alt det vonde, men tror Mono vil fokusere på å roe ned i den første tiden.

- Jeg vet ikke om det viktigste er å få de store festopplevelsene nå, det er viktigere å snakke om det og å lage en rolig atmosfære rundt det. Vi har iallefall kansellert festkveldene og DJene, og det vet jeg også at andre har gjort, sier Haugen.

Håper på normalisering

I dag, søndag, samles de ansatte ved Internasjonalen for å snakke om det som har skjedd og det de har opplevd. Knut Henrik Halvorsen sier Internasjonalen først og fremst vil ha et fokus på menneskene og sier de er opptatt av å vise respekt for de som gikk bort og deres etterlatte. Han sier videre at gjenåpningen av Internasjonalen ikke skal gå på bekostning av de ansatte.

- Vi skal ikke tvinge noen på jobb. Vi er kontinuerlig i dialog med politiet og sørger for at alt er trygt. Menneskene er viktigst, men når det er sagt ønsker vi å få til normalisering av driften så snart som mulig.

Det er vanskelig å si hvordan dette i et større perspektiv vil påvirke Youngstorget som sentrum av musikk-Oslo. Knut Henrik Halvorsen mener man først og fremst må forsøke å legge hendelsen litt bak seg og se hva som skjer i forhold til sikring av regjeringskvartalet. Foreløpig gjenstår det å se hvordan byen og nasjonen reagerer.

- Det er uaktuelt at noen tar dette fra oss. Vi skal ta tilbake trygghetsfølelsen i de områdene som er merket av det som har skjedd, avslutter Knut Henrik Halvorsen.

Tags: , , , ,

Del "Tar Youngstorget tilbake"
 

3 kommentarer på “Tar Youngstorget tilbake”

  1. [...] Les også. Tar Youngstorget tilbake [...]

  2. Onkel politi sier:

    En stor takk til Internasjonalen som åpnet lageret og bar kassevis med drikke slik at alle vi som jobbet for nødetatene den 22.7.2011 kunne yte enda mer. Deres innsats var veldig viktig.

  3. helene pedersen sier:

    Da jeg satt å hørte på minnekonserten la jeg merke til noe sterkt! det store klokka på nr.19 (møllergata) som er knust etter bomben,den begynte å gå igjen.Den hadde stanset på det tidspunkt bomben eksploderte og jeg har sett at den har stått stille siden men nå gikk den igjen.Terroristen klarte ikke stanse klokka på nr.19!

Legg igjen en kommentar