Simon Paus fra Gerilja med fangst på Træna. Foto: Trine Sollie, NRK

Simon Paus fra Gerilja med fangst på Træna. Foto: Trine Sollie, NRK

Tørrfisk og cava

Trænafestivalen feirer denne helgen tiårsjubileum med tørrfisk, cava og et osloband i natursjokk.

Skrevet av:
Publisert 21:00 7 juli, 2012

33 nautiske mil sør for helgelandskysten ligger det lille øysamfunnet Træna hvor det denne helgen ble arrangert festival for tiende gang. Med over 40 band på programmet og 2300 solgte billetter var det duket for musikkfest i havgapet. Et av bandene som lot seg begeistre av omgivelsene var Oslobaserte Gerilja.

– Det er en veldig eksotisk festival! Det virker som om de som driver festivalen er opptatt av at alle besøkende skal oppleve noe spesielt under sitt opphold.

I tillegg til å spille for et tettpakket tipi-telt torsdag kveld fikk bandet opptil flere natursjokk i løpet av oppholdet.

– Vi var på toppen av et fjell, ute i en fiskebåt, i badstu i en annen båt og vi fikk profesjonell hjelp til å fiske uer som spiste til nattmat. Beliggenheten er sensasjonell og ganske langt unna det vi har sett før.

Hva skjer med oslofolk som dere når dere ankommer øysamfunnet Træna, som også er Norges eldste fiskevær?

– Det som skjer når man kommer til en furet og værbitt øy fire timers båttur unna fastlandet, er at man får en følelse av ydmykhet når man ser naturen. Man får en følelse av respekt for de som bor der. De leverer råvarene som andre folk lever av og som noen typer folk bruker for å vise andre hvem de er. Ingen vet hvem fiskerne er, ingen vet at de risikerer livet og at de drukner for at en eller annen jævla kukk i Oslo skal importere dyr italiensk fisk for å få pult når han inviterer til middag. Og de gjør det av kjærlighet til havet og yrket. 1,5 årsverk gjort unna på 90 dager, av én mann alene i en båt i uværet.

Ottar Annfelt Moe og Aleksander Paus med ny venn fra lokalmijøet

Hva skiller dette festivalklientellet fra andre mer urbane festivaler dere har spilt på?

– Vårt årvåkne kollektive øye identifiserte umiddelbart en signifikant større spredning i alder, bakgrunn og nasjonalitet enn på mange andre festivaler. Vi så indianere, læstadianere, psykisk syke, pen ungdom, barn, gamle, russere, journalister, babes, spanjoler, en rakettforsker og til og med en høy mann som så ut som en roll-on deodorant.

Dere spurte spesifikt om tørrfisk og cava etter konserten, hvorfor det?

– Tørrfisk fordi det må jo være bra når alle er fiskere og fisken er fisket og tørket på øya. Cava fordi det har bobler og er gunstig for blodet sånn sett. Tørrfisk er den eneste typen fisk som holder mål om man har ambisjoner om å reise utenomjordisk og cava får jo vanlig vin til å virke veldig primitivt. Det viste seg at tørrfisken ikke var salt og det var litt rart. Vi tenkte på tørrfisk som nordnorsk potetgull på en måte. Kanskje det skulle vært klippfisk og cava?

Tags: ,

Del "Tørrfisk og cava"

Legg igjen en kommentar