- Years Of Refusal

Sulten og tørst, ærlighet først

Morrissey: Years Of Refusal [Polydor/Universal] Ingen smil i sikte denne gangen heller, gudskjelov. Den utrettelige, mesterlige Morrissey; depresjonshomsen fra Manchester, de svakes røst, han som har gitt oss The Smiths og låter som «This Charming Man», «Hand In Glove» og «What Difference Does It Make?» – ja, han med skjorta! Han er nå ute med […]

Skrevet av:
Publisert 19:30 16 februar, 2009

Morrissey: Years Of Refusal

[Polydor/Universal]

Morrissey. Foto: Kim Erlandsen, NRK P3

Morrissey. Foto: Kim Erlandsen, NRK P3

Ingen smil i sikte denne gangen heller, gudskjelov.

Den utrettelige, mesterlige Morrissey; depresjonshomsen fra Manchester, de svakes røst, han som har gitt oss The Smiths og låter som «This Charming Man», «Hand In Glove» og «What Difference Does It Make?» – ja, han med skjorta! Han er nå ute med enda et soloalbum.

Ikke mange har opplevd å fargelegge den britiske indiescenen i større grad enn Moz, i hvertfall ikke på 80-tallet. Da han gjorde sitt europeiske comeback i 2004 med vakre You Are The Quarry var det mange voksne som igjen kjente et blaff av uregjerlige ungdomsfølelser, forbudt kjærlighet og kanskje en gryende hang til å komme hjem med roser til frua. Her i Norge har Frode Grytten vært mannens ambassadør og brakt Morrisseys tekster ut i utsolgte teatersaler med stykket Bikubesong.

Ingen fra fotballnasjonen har med samme poetisk touch løftet dyna like høyt som Morrissey. Kanskje er det derfor han og The Smiths fremdeles står høyt i kurs på vorspiel og hjemme hos stadig yngre gutter og jenter.

Years Of Refusal er, som tittelen antyder, atter et dykk i Morrisseys fortid som misforstått tjukkasbarn. Allerede i åpningslåta bedyrer han at ”I was wasting my time, trying to fall in love”. Forskjellen fra tidligere bekjentskaper er at …Refusal oppleves langt hardere i uttrykket, noe som kler melodiene og stemmen, helt til den finske gothrockflørten ”That’s How People Grow Up” slår beina under ønsket om progresjon.

«Throwing My Arms Around Paris»:

[youtube 7wIbO-eD-hs]

Stephen Patrick Morrissey viderefører sin rekke av vakre melodier i skjøre ”It’s Not Your Birthday Anymore”, det låter stort og bevrende til samme tid. Også mariachitaktene i ”When I Last Spoke To Carol” (for øvrig tett på klubbmonsteret ”Rendez-Vu”) vitner om en kjernesunn fyr høy på antioksidanter. Vi har definitivt mer misère i vente i årene fremover. Heldigvis.

Mats Borch Bugge

Tags: , , , ,

Del "Sulten og tørst, ærlighet først"

Legg igjen en kommentar