Magnus Eliassen (Foto: Tom Øverlie, NRK P3)

Magnus Eliassen (Foto: Tom Øverlie, NRK P3)

Spiser mat fra søpla

Miljøengasjementet får Magnus «Sirkus» Eliassen til å leve uglamorøst når han er hjemme fra turné.

Skrevet av:
Publisert 14:14 27 juni, 2012

- Jeg var på turné med en gjeng tyske punkere i 2006 – og de introduserte meg for «dumpster diving», sier Magnus Eliassen.

«Dumpster diving» handler rett og slett om å livnære seg på det andre, fortrinnsvis butikker, har kastet, i protest mot overforbruk, dårlig utnyttelse av ressurser og blind tro på datostempling av mat.

I begynnelsen var Bodø-artisten skeptisk – nå er han frelst.

-Når jeg er hjemme går jeg på matjakt to-tre ganger i uken. Det holder til et bra, fullverdig og ikke minst variert kosthold i en uke.

Selv om miljøengasjement og alternativ livsstil ikke er det første du tenker på når du hører Eliassen-brødrenes bekymringsløse tekster om dansing og fest, synes Magnus posisjonen som artist kan bidra til å inspirere andre til å gjøre en innsats for verden.

- Det er viktig å huske at alle kan gjøre litt. Måten vi lever på er ikke bærekraftig. Ingen kan redde verden alene, men alle kan bidra.

- Jeg synes det er positivt å kunne bidra til å engasjere og inspirere andre. De jeg eventuelt støter fra meg fordi de ikke skjønner standpunktene mine, kan jeg ikke bry meg om, sier han.

Se Sirkus Eliassen opptre på Lydverket.

Rapper om å finne mat i søpla

Eliassen har en meningsfelle i Fredrik Olsen fra Kråkesølv. De to har nå slått seg sammen under navnet Ødelagte Menneska, og første singel ut handler om nettopp «dumpster diving».

- Fredrik og jeg deler synspunkter, og har lenge hatt lyst til å lage musikk sammen. Vi  er glade for å endelig ha fått det til, og dette skal ikke bare være et prosjekt som kun bygger på politikk eller livsfilosofi, sier han.

Se videoen til «Takk for maten»:

Musikken til Ødelagte Menneska er rytmisk orientert, rap-aktig med en punkete innstilling.

Duoen slipper en EP med fire låter i juli. Den har fått navnet Ingen regla.

- Vi har valgt det navnet nettopp fordi vi ikke skal låse oss til en viss type musikk eller tekster, sier Eliassen.

Eskalerende engasjement

Magnus Eliassen ble vegetarianer som 14-åring. Den gang var det kampen for dyrs rettigheter som drev han.

- Det er fremdeles viktig for meg, men miljøaspektet er også en viktig drivkraft. Kjøttproduksjon er utrolig ressurskrevende.

Etterhvert ble han kjent med andre vegetarianere og miljøvernere, og engasjementet vokste. Da han først ble introdusert for dumpster diving, var han som mange andre skeptisk.

- Mange tenker nok at det er uhygienisk og ekkelt. Det er mye fordommer ute og går. Men det vi tar med oss er helt fine varer som er godt pakket inn i emballasje.

- Avogtil kastes hele brett med syltetøy, bare fordi det ene glasset har knust og griset til de andre. I tillegg kastes mye mat på grunn av datostemplingen – men mange produkter er holdbare langt over stemplingsdato, sier han.

Nett-tv: Vi lures av datostempling

Han understreker at han kun leter etter mat i søpllekasser utenfor matbutikker – ikke hjemme hos folk.

- Å dumpster-dive gir en spesiell følelse. Jeg er veldig stolt over å gjøre det, men samtidig kan det være ubehagelig hvis butikkpersonalet kjefter på oss. Dessuten er det fortsatt nokså tabu å snakke om at man driver med det, sier han.

- Kast mindre mat

Eliassen understreker at alle kan, og bør, gjøre en innsats – selv om man ikke vil strekke seg helt til å dumpster-dive.

- Mange kaster altfor mye mat hjemme. Vi skal ikke lengre tilbake enn til besteforeldrene våre for å se at kulturen har endret seg noe voldsomt. Før Norge fant olje var vi fattige, og folk var opptatt av å ta vare på rester og utnytte alt de hadde tilgjengelig. Nå lever vi i overflod, og trenger ikke lengre å nyttiggjøre oss det som allerede er produsert.

Han synes også manges innstilling til mat er skakkjørt.

- I dagligvarebransjen er det selvsagt kunden som bestemmer – og kunden vil som oftest ha produkter som ser perfekte ut. De fleste velger en perfekt formet, gjerne genmanipulert, squash over en mer skrukkete, men kanskje bedre smakende, squash. Derfor blir «stygge» varer ofte bare kastet. Ingen vil jo ha dem.

Hektisk på turné

Når Magnus er hjemme i Bodø flykter han ofte ut til den hjemmelagde hytta si i skogen for å få en pause fra hverdag og stress.

- Jeg liker å hente vann i bekken og fyre opp i ovnen. Det er godt å av og til måtte gjøre en innsats for å leve.

Nå har Trond Kvig Andreassen fra Bodø laget dokumentar om artisten med den alternative livsstilen.

- Jeg ønsket å følge Magnus i en uke i hans kontrastfylte liv, og ble med både på dumpsterdiving og turné med Sirkus Eliassen.

Se traileren til «Virkelighetsflyktning»:

Magnus innrømmer at det ikke er lett å følge sine etiske preferanser på turné.

- Livet er mye mer travelt på turné, og vi har ikke tid til å tråle søppeldunker og lage mat selv. Dessuten liker jeg ikke tankene på karbonfotsporene jeg etterlater meg når jeg flyr land og strand rundt. Jeg ligger ikke søvnløs om natta, men skulle gjerne vært foruten.

Når disse tankene kommer, trøster han seg med et motto han synes flere burde følge:

- Alle kan gjøre litt.

Tags: , , , ,

Del "Spiser mat fra søpla"
 

1 kommentar på “Spiser mat fra søpla”

Legg igjen en kommentar