Solomon Burke. Foto: Promo

Solomon Burke. Foto: Promo

Solomon Burke er død

Den amerikanske soullegenden Solomon Burke (70) gikk bort på flyplassen Schipol i Amsterdam i dag.

Skrevet av:
Publisert 13:19 10 oktober, 2010

Nederlandske medier melder om at Solomon Burke døde på et fly tidligere i dag, etter å ha flydd fra Los Angeles til Amsterdam. Dødsårsaken er foreløpig ikke kjent.

NRK Nyheter: Soulstjerne døde på flyplass

Med dette er enda en soulgigant borte. Om Burke aldri oppnådde den kommersielle suksessen til en Otis Redding eller en Wilson Pickett (som, i likhet med blant andre Rolling Stones, covret ham), var «The King Of Rock ´N Soul» høyst delaktig i å bringe soul, gospel, country og pop sammen i en vidunderlig mikstur gjennom sekstitallet, med «Cry To Me» (brukt i Dirty Dancing), «Everybody Needs Somebody To Love» og coverversjonen av «Proud Mary» blant signaturlåtene.

Etter et par tiår utenfor rampelyset fikk Burkes karriere en brå oppsving med det Joe Henry-produserte albumet Dont´t Give Up On Me (2002), der låtskrivere som Bob Dylan, Elvis Costello, Tom Waits og Brian Wilson serverte vokalisten nyskrevne sanger. Siden har han fulgt opp med en rekke utgivelser med dyp gjenklang i det klassiske sekstitallssoundet.

Burke var med andre ord artistisk oppegående til det siste, og skulle til Amsterdam for å promotere et kollaborativt album med nederlandske De Dijk i morgen. Slik skulle det altså ikke bli. Den omfangsrike 21-barnsfaren med den veldig stemmen har sunget for siste gang, og stjernelaget fra det mange av oss oppfatter som soulens første gullalder er ribbet for en av sine sterkeste og mest seiglivede stemmer. Trist, trist, trist.

Hvil i fred, Solomon.

Solomon Burke – «Everybody Needs Somebody To Love» (live):

Solomon Burke – «Cry To Me» (live):

Solomon Burke – «Don´t Give Up On Me» (live):

Tags: , , , ,

Del "Solomon Burke er død"

Legg igjen en kommentar