Singelyatzy!

Singelyatzy!

Kate Bush med autotune, Will I. Am og Justin Timberlake med sosial bevissthet og Arctic Monkeys med Josh Homme: Vi lytter oss gjennom ukas ferskvarebunke.

Skrevet av:
Publisert 11:59 14 april, 2011

Will.I.Am har kroket opp med Justin Timberlake for å redde verden. Kate Bush spiller inn klassikere fra åtti- og nittitallet på nytt. De britiske rakkerfantene i Arctic Monkeys er aktuelle med ny singel, mens fans av australsk garasjerock og kosmisk americana får en dose ferskvare fra henholdsvis Dolphins og My Morning Jacket. Det er på høy tid med en Singelyatzy.

Trykk her for å lese tidligere runder Singelyatzy!

Dette er reglene:

Panelet hører gjennom fem ferske låter for aller første gang, og rangerer kvaliteten med terningkast. Én gjennomlytting er alt som er tillatt, og ved endt runde – det vil si etter at alle singlene er vurdert – må panelet bestemme seg for hvor kastet skal plasseres på yatzyblokka. Målet er selvsagt å få best mulig totalscore når alle rutene er fylt ut.

Will. I. Am feat. Justin Timberlake – «Nature Of The World»

Will I Am – Nature Of The World (Feat. Justin Timberlake)

Andreas: Det er en fin tosidighet ute og går her. Symbolet på alt som er feil med verden fremfører et semibevisst budskap over en låt som høres ut som den er fra 1994.
Jacob:
«Kapitalisme er fucked up! Jeg oppdaget det nettopp!». Dette er en jævla døll botsøvelse, egentlig.
Marius:
Forsåvidt enig, men for ei gammal Native Tongues-bikkje som meg er dette overraskende lite impotent. Voff!
Andreas:
Vanligvis får jeg brekninger av å høre Will.I.Am rappe, men nei, dette er ikke så ille.
Marius: Men dette er en av de låtene som faktisk hadde vært bedre uten refreng. Justin Timberlake, hvor er du? Har du fått betalt for dette?
Jacob: Jeg hata «Where Is The Love?», og jeg hater denne.
Andreas: Jeg hater Black Eyed Peas mer enn mitt eget liv. Men digg beat, da.
Marius: Skal vi gå for en firer? Denne kan nok holde i et par uker uten å gå meg på nervene.
Jacob: Jeg er villig til å gå lavere. Hvis dette hadde vært en limbokonkurranse, ville jeg vunnet.
Andreas: Vi går for en firer.

Terningkast:

Dolphins – «Heads»

Dolphins – Heads by hipbones

Andreas: Jeg liker dette bandet. Rett-fram-garasjerock som tikker inn på rundt to minutter, med kule tekster.
Marius: Jeg greide ikke å høre så mye av teksten her, med unntak av…
Andreas: … «you’re Australian born, but you sound like a dickhead», antar jeg?
Marius: Korrekt. Kan jeg sette meg nærmere monitorene?
Jacob: De har noe som band, og jeg liker surf-opphenget deres. Men de mangler litt av karakteren som mange av Memphis-bandene har utviklet etter Jay Reatards død. Dette låter mer som et svartkledd New York-band, kanskje Dolphins høres ut som Black Lips gjorde før. Drar du tøffingstrikken for langt ender du til slutt ut som å låte som Mongo Ninja.
Andreas: Det høres ut som de har spilt inn sangen i en garasje, på ting funnet i en garasje.
Marius: Produksjonen er bra på en dårlig måte. Eller motsatt. Mangelen på forseggjorthet demper følelsen av å befinne seg i en jeansreklame. Men jeg har et ambivalent forhold til den australske musikktradisjonen.
Jacob: I Australia har du ikke lov til å se på Friends hvis du er mann. Arne Nordheim ville kritisert denne låten for at basslinja går i det samme hele veien, og han ville tatt feil. Dette kan du invitere folk på!

Terningkast:

Arctic Monkeys – «Don’t Sit Down Cause I’ve Moved Your Chair»

Don’t Sit Down ‘Cause I’ve Moved Your Chair by arcticmonkeys

Alle (i kor): For en tittel!
Jacob: Den beste låttittelen siden «I Need Some Fine Wine, And You, You Need To Be Nicer».
Andreas: En naturlig videreføring av av forrigeskiva, bare bedre. Josh Homme korer. Selv om jeg savner Arctic Monkeys slik de hørtes ut på debuten, er denne kul som faen.
Jacob: Forrigeplata var mer baktung. Dette er farligere.
Marius: Alex Turner, altså. «Go into business with a grizzly bear/don’t sit down, cause I’ve moved your chair». Og her får jeg i tillegg med meg teksten.
Jacob (peker ut gjennom den lydtette glassveggen i studio K85): Håkon Moslet får med seg teksten.
Marius: Dette er en typisk førstesingel. Den sier ikke nødvendigvis allverdens om hvordan albumet vil låte, men den pirrer nysgjerrigheten. Og «yeah, yeah, yeah» på refrenget…
Andreas: … er helt riktig.
Jacob: Jeg gleder meg til skiva!

Terningkast:

My Morning Jacket – «Circuital»

My Morning Jacket – Circuital by cooperativemusicuk

Marius: De siste platene til My Morning Jacket har vært skikkelige nedturer. Dette er noe helt annet. Selv om de stjeler som ravner. Jeg hører minst fire potensielle søksmål i løpet av disse sju minuttene.
Andreas: Radiohead, The Who…
Jacob: … Gram Parsons, Radiohead…
Marius:
… Fleet Foxes, Wilco. Og Alabamas «If You’re Gonna Play In Texas (You Gotta Have A Fiddle In The Band» på de deilige akustiske brekkene som ramler inn i ny og ne. Nevnte dere Radiohead?
Jacob: Ja, du tenker på «Creep»? Men likheten varer bare i omtrent ett sekund.
Andreas: De to første minuttene er fantastiske. Jeg er ikke veldig fan av bandet, men jeg elsker vokalen til Jim James. De er blodtighte, vanvittig flinke. For flinke for sitt eget beste? Låten kunne helt klart vart to minutter kortere.
Jacob: En radio edit? Jeg er ikke sikker på det, altså. Det er noen koder som knekkes her, og usaklig mange referanser. Jeg ser for meg at jeg lytter til denne mens jeg tar et avbrekk fra kryssordet i MOJO.
Andreas: Ja, her har du vårens heiteste soundtrack til musikkjournalist-runking.
Marius: Apropos runking: Jeg er spesielt svak for Nels Cline-faktoren på gitarsoloen i tredje del av sangen. Men hele låten er sterk. Femmer?
Jacob: Flott femmer for frihetsfølelse.

Terningkast:

Kate Bush – «Deeper Understanding»

Kate Bush – Deeper Understanding (Director’s Cut) by One Thirty BPM

Alle (i kor): Wow.
Jacob: Originalversjonen fra 1989 utstråler sensualitet, nyinnspillingen kulde. Å utsette stemmen til Kate Bush for autotune er litt som å tvinge Van Gogh til å lage alle bildene sine i Paint.
Andreas: Det kan minne om Bon Iver på «Woods». Stemmen trumfer autotune. Det er kanskje kjipt gjort mot stemmen hennes, men det funker som faen. Jeg har aldri hørt så godt etter på teksten før, men denne versjonen kler den eksepsjonelt godt.
Marius: Det høres både datert og hypermoderne ut. På en god måte. Kate Bush parkerer jo fortsatt de fleste «originale» og «eksentriske» artistene der ute fullstendig.
Jacob: Mange av de opprinnelige elementene er faktisk på plass, som den etniskklingende kvinnevokalen. modemlydene og fretlessbassen.
Marius: Ja, hvor ofte hører du åttitalls-fretless i 2011?
Andreas: Jeg sliter litt med fretlessen. Men ellers er dette, kort oppsummert, dødsbra.
Jacob: Sprekt og modig. Gi meg mer.
Marius: Denne kunne vart i en time for min del.

Terningkast:

Konklusjon:

Hold dere fast: Hus! Det vites ikke om fraværet av panelets faste deltager Maria Horvei har spilt inn, men to firere og tre femmere er uansett over all forventning – og ny rekord hva velvilje rundt Singelyatzy-bordet angår.

Panel:

Andreas Øverland – anmelder for Lydverket og programleder og produsent for Popsalongen på P3
Jacob Krogvold –
produksjonsassistent
Marius Asp –
anmelder og vaktsjef for Lydverkets nettsider

Tags: , , , , , , , , , , ,

Del "Singelyatzy!"
 

12 kommentarer på “Singelyatzy!”

 1. Sandeep sier:

  Generøs runde!
  Uvant å høre Arctic på den måten. Ikke samme trøkk som matrialet fra de to første skivene, men Turner klarer seg på dette.
  Kate Bush låta er hjertetegn. Will.I.Am-tracket kunne ha vært på Behind the front. Conscious-rap for 12-åringer. Liker nostalgien though.

 2. Morten S sier:

  Apropos referanser hos My Morning Jacket, gitarintroen minner veldig om «2000 Light Years from Home» med Rolling Stones.

 3. [...] Les også: Lydverket kaster terning om “Circuital” i ukens singelyatzi [...]

 4. FrodeFF sier:

  Tror ikkje Marius Asp vet ka autotune é. Nok et glimrende eksempel på lydverkets medarbeideres inkompetanse.

 5. alexandra sier:

  Jeg synes dere skal gå litt i dere selv, når dere sier at dere hater BEP mer enn livet deres, og at Will-I-am er dårlig til å rappe. Justin Timberlake er en god artist, og han og BEP har jobbet sammen før. Jeg skjønner ikke hva dere har sånn imot dem egentlig, de er jo populære, mange kjøper musikken deres, og de er jo høyt på hitlistene! Hvis dere disser dem så mye, så sier det mer om dere enn om dem. Så det så! Drittunger.

 6. paradise hotel? sier:

  «overraskende lite impotent»? hva mener du?

 7. [...] du så er en emokid som hater livet ditt mer enn Black Eyed Peas, vil du garantert finne noe som faller i smak på festivalen, som går av stabelen 24-26 [...]

 8. [...] en av årets mest imøtesette utgivelser for fans av harmonifylt, skjeggete indie. Tittelsporet sikret seg nylig en femmer i Lydverkets singelyatzy. I fjor spilte bandet gjennom sine fem tidligere album i løpet av fem [...]

Legg igjen en kommentar