Spill video

Rockeprinsen har blitt voksen

Men han er fortsatt sulten på ny musikk. Lydverket har blitt med kronprins Haakon på biltur, der han mimrer tilbake til det glade nittitallet og deler opprørske rockefavoritter.

Skrevet av:
Publisert 18:02 30 mars, 2011

I ukens Lydverket-sending får du et nært møte med ingen ringere enn H.K.H. Haakon, som allerede tidlig på nittitallet markerte seg som en svært musikkinteressert ung mann, med flere tungt mediedekkede besøk på ulike festivaler og konserter. Og musikkinteressen lever videre i beste velgående.

Under intervjuet, som du ser i sin helhet øverst i artikkelen, blir vi blant annet med på en kjøretur gjennom Oslo i kronprinsens el-bil, som med årene har blitt blitt et musikalsk fristed for tronarvingen.

- En keitete tenåring

Kronprinsen er fortsatt sulten på å oppdage ny musikk, og nevner Them Crooked Vultures og Dizzee Rascal blant artistene han hører mest på i 2011. Men forkjærligheten for det formative nittitallet stikker fortsatt dypt i ham, innrømmer han overfor Lydverkets programleder Asbjørn Slettemark.

- Jeg har mye av identiteten min knyttet til nittitallet. Jeg trivdes ikke så godt på åttitallet, jeg var en litt keitete tenåring. Det var jo en del fint som skjedde på åttitallet, men jeg fant meg ikke helt hjemme i populærmusikkbildet på den tiden.

Sine favoritter fra tiåret fant han innenfor flere ulike sjangre, med hiphop, elektronika og grunge som de viktigste. Samtidig innrømmer kronprinsen at han til tider var opptatt av å skille seg ut gjennom musikksmaken sin.

- Du vet, jeg brukte musikk til å bygge identitet. Det er mange som gjør det når de er unge, i hvert fall de som er interessert i musikk. Jeg ville helst like det som var mindre populært, det som var likt blant de som virkelig skjønte seg på ting. Når jeg har blitt eldre, er ikke det så viktig, så lenge det er bra.


Sagnomsust Pearl Jam-konsert

Under intervjuet går turen til klubben Betong, som het Alaska da kronprins Haakon hadde en av sine største konsertopplevelser der som 18-åring i 1992 – en konsert flere av de tilstedeværende fortsatt snakker om med skjelvende stemme. Hvilket i realiteten ikke var så mange, ifølge kronprinsen selv:

- Det er det som var spesielt – at det var ikke så mye folk. Det er ikke så stort her, og det var ikke utsolgt.

Kronprinsen forstod kjapt at han var vitne til en konsert for historiebøkene denne kvelden.

- Jeg synes det var en ekstremt bra konsert.  Vi fulgte jo den Seattle-bølgen som kom, som mange kaller grønsjen. Den hadde vart en stund uten at jeg fikk den med meg, men den var fremdeles ikke blitt kjempestor. Det var på vei opp, og det var veldig morsomt. De spilte hele Ten, så hadde de ikke flere låter og jammet resten av konserten.

Bruker Rage Against The Machine på jobb

Kronprinsen avslører at han har brukt lang tid på å forene rollen som «rockeprins» med de mer høytidelige sidene av sitt virke som monark. I disse dager spiller han mer enn gjerne et av sine hardtslående favorittband når han holder foredrag.

- Jeg har jo likt Rage Against The Machine veldig godt. Så brukte jeg dem i et foredrag som jeg holdt en del ganger. Litt fordi det hadde et poeng i forhold til at Zach (De La Rocha, journ. anm.) godt kunne være et eksempel på en aktivist, altså en måte å gjøre ting på. Men også litt for sjokkeffekten. Jeg har brukt flere forskjellige band i foredragsammenheng.

Det er det opprørske og aggressive ved Rage Against The Machine som tiltaler kronprinsen. Et paradoks?

- Det jeg tullet litt med i foredraget, er at de er veldig mot det etablerte. Jeg er jo en representant for det. Og det er veldig snålt at jeg hører mye på slik musikk, samtidig som jeg er en del av det etablerte.

Flere utdrag fra vårt intervju med kronprins Haakon kommer på disse sidene i løpet av morgendagen. Se hele TV-intervjuet med kronprinsen i Lydverkets sending på NRK2 torsdag kl. 21.30!

Tags: , , , , , , , ,

Del "Rockeprinsen har blitt voksen"
 

29 kommentarer på “Rockeprinsen har blitt voksen”

 1. T sier:

  Den prins er sgu da for cool! Vi vil ha´ ham tilbage. Og så kan I få Frederik – og Joachim – og hele det danske hof! (OG I kan beholde Marta-pigen).

  • pk sier:

   Vi kan bytte dronning, men resten av slekta kan dere beholde. Vi har en snill reflektert kromp, ordentlig stilig er det.

  • dazo sier:

   Vil dere ha prinsen vår, så kommer han kun som en totalpakke med prinsessen og hennes «wanna-be» prins. Intet mer, intet mindre – og han må få fritt leide til festivalene i Norge ;-)

 2. King Kong sier:

  Rockeprins my ass. Han og Martha «Angeldust-Blawatski» blir aldri voksne, de bare utvikler seg litt iblant.Akkurat som vesle Ari. Men de er ypperlige ambassadører og lobbyister for den brokete tredjedelen av befolkningen som ønsker republikk. New-Age på Ole Ivars-nivå, men så lenge det selger…

  • Alexander sier:

   Jeg er veldig usikker, men jeg håper da ikke at HKH Haakon også tror på dette englevåset. Og andre høyst overnaturlige ting. 2011 nå… ikke bronsealderen.

 3. Mika sier:

  Jeg møtte Kronprinsen på «The Roots» konsert på Rockefeller for noen år siden. Jeg synes han virker så trivelig.

  • Morten sier:

   Ble stoppet av livaktene hans i ølkø på en Queens Of The Stone Age konsert i spektrum, virket som en trivelig kar, jenta som serverte han øl smilte i allefall:)

 4. Hansen sier:

  Var på samme Pearl Jam konsert på Alaska, hadde ikke anelse om hva det var vi skulle høre på, men dæven!! Etter mange konserter senere i livet blir den fortsatt stående som nr 1. Det var bare så råbra.

  • Kimme Utsi sier:

   Var i Oslo i denne tiden, men visste ikke om denne konserten og angrer som en hund på at ingen fortalte meg om dette. Selv om jeg fikk med meg den «hemmelige» konserten Pearl Jam ga på Sentrum Scene noen år etterpå, så er jeg misunnelig på de som var her…

 5. Anne sier:

  Norge for republikk – NÅ!

  • Tintin sier:

   Kunne ikke ha sagt meg mer enig !

  • Aleo sier:

   Jadda… og Siv Jensen som president, da hun åpenbart representerer «folk flest». Nei takke meg til monarki hvor man kan gå etter de lange linjene, ikke bare øyeblikkets tilfredsstillelse.

   • Tja sier:

    Er helt enig med deg! I prinsippet er jeg imot monarki og at noen skal arve retten til å styre landet, men når man ser hvor inkompetente det politiske alternativet er, tror jeg de aller fleste i Norge foretrekker det kongehuset som er i dag. Flotte mennesker som representerer landet på en strålende, politisk nøytral og verdig måte! Tror ikke det norsk kongehuset kommer til å forsvinne før vi får en dårlig representant som ikke ser sin plass( som om martha skulle overtatt tronen)..

  • Dr pepper sier:

   LOSERS! Lenge leve kongehuset og monarki!

   • kronprinsen er en reflektert mann som virkelig skiller seg fra foreldregenerasjonen. Han vet nok mye om hva som rører seg i folket og ikke minst i hans egen generasjon. Han gjør en god jobb.! hilsen tojo.

 6. Sol sier:

  Go KONGEHUSET!! Krompen in my <3

 7. j.o.b. sier:

  Veldig interessant!
  Gleder meg til Lydverkets reportasjer om resten av kongefamilien og vennene deres.
  Forferdelig artig og akkurat slik som fenger ungdommen.
  Stå på NRK!

 8. Bjørnen sier:

  Har jobbet på slottet ved en del anledninger over årene. Og mye av hoffet og andre ansatte er oppblåste, arrogante og fulle av seg selv og sin posisjon. Men Haakon opplever jeg som en person som ser forbi sånt. Selv om han har yderst dårlig tid (løper mellom møterom til andre mottakelser), så tar han seg tiden til å si hei. Dette varmer mitt lille hådnverkerhjerte. Man kan si det ene og det andre om monarki. Men jeg kunne aldri tenke meg en republikk. Politikere kan man ikke stole på. Hva enn man hører, så vil den mest dominerende motivasjonen være det å kunne stille til valg neste gang. Vi stemmer på sakene deres, og det er derfor ting går som det går. Partiene trenger bare selge sakene sine, som har et budskap som er blitt plukket opp av konsulenter som du selv betaler for. Derfor liker jeg monarki. Det er der for alltid. Ambisjoner, og motivasjon blir dermed derretter… Haakon representerer oss på en bedre måte en noen andre politikere. Gleder meg til å se dette utvikle seg mer i fremtiden.

  • Dra-på-Lopphavet sier:

   Monarki har ett stort problem, hva gjør vi når en skikkelig lumpen gærning får tronen eller blir arving? Ikke så lett å bli kvitt som en politiker.

   • Hest sier:

    Tuller du? Monarkene hertillands er ikke eneveldige—hvis vi får en lumpen gærning på tronen så trår stortinget inn, og så blir vi nok republikk eller får en annen på tronen. Politikere, derimot, de klamrer seg fast på tinget og listene, og når de en gang ikke gidder mer, så får de seg andre toppjobber. De er sauene som vokter havresekken, og det finnes knapt ulver her i landet.

    Jeg er ideelt republikaner selv, men Haakon er så hyggelig at jeg ikke kan se for meg at republikanerne skal få noe særlig vind i seilene på en lang stund til.

  • Torgeir sier:

   Men herregud da, de kongelige har jo ingen makt, ingenting å si i den offentlige debatten. Nettopp den snevre partipolitikken du snakker om er det jo som dominerer i den virkelige norske verden vi lever i. Våkn opp!

 9. [...] Lydverket fortalte i går, har kronprins Haakon et pasjonert forhold til grungebølgen som sveipet over verden på 90-tallet. [...]

 10. elvis sier:

  Jeg beklager, men denne karakteren er så langt unna Rock and Roll som det er mulig og komme. Derfor er han ingen rockeprins/konge.

 11. Bonzo sier:

  Dere kan få Marta Louise og hennes dill dall ektemann, vi trenger dem ikke.

 12. jan o. sier:

  NRK driver stadig denne forherligende dyrkinga av disse folka.
  Hu dama sitter i Nidarosdomen og prater svada om no form for sjeleliv.
  Han fyren sitter i en bil med en rævslikkende programleder og prater svada om musikksmaken sin.
  Kjempeopplegg og et klart svar på det såkalte samfunnsoppdraget som NRK serverer i festtalene og hver gang lisensen skal økes.
  Skam dere ! Dere får ikke noe ordensbånd likevel !

 13. [...] vi i Lydverket først fikk audiens hos kronprins Haakon, nøyde vi oss derfor ikke med å ta en nærmere titt på hans forkjærlighet for det glade nittitallet, eller å sjekke hvilke norske artister som snurrer med tyngst rotasjon på den rojale [...]

Legg igjen en kommentar