Keith Caputo har blitt til Mina Caputo, foto: Jeremy Saffer

Keith Caputo har blitt til Mina Caputo, foto: Jeremy Saffer

Rocka kjønnsskifter

Å leke med kjønn er vanlig i musikken. Men noen tar skrittet fullt ut.

Skrevet av:
Publisert 12:08 21 mars, 2012

Det har lenge vært vanlig å leke med kjønnsgrensene i musikkindustrien. Mannlige artister kler seg gjerne i kjole, og smeller en god porsjon sminke i ansiktet, mens kvinnelige artister som Annie Lennox tar på seg hatt og frakk for å få frem sitt mandige jeg.

Musikkhistorien er full av eksempler på artister som leker seg med kjønnsbåsene. New York Dolls var tidlig ute som drag-dronninger i New Yorks gater, David Bowie og hele glam-bølgen baserte seg delvis på å se ut som en mellomting mellom mann og kvinne, mens Boy George, Dead Or Alive, Poison og Divine på hver sin ende av det musikalske 80-tallet forsøkte så godt de kunne å lure folk til å tro at de var kvinner. Ikke alle disse artistene møtte forståelse og beundring for stilen sin.

Pete Burns (Dead Or Alive), Divine og Boy George.

Kevin Rowland fra Dexys Midnight Runners ga ut soloplate i 1999, kledte seg i skjørt, og ble pepret med plastflasker på Reading-festivalen samme år, mens Brian Molko fra Placebo stort sett har møtt forståelse for sin hang til å kle og oppføre seg feminint. Brian Viglione fra Dresden Dolls har kledt seg i kvinneklær i mange år, og har alltid vært helt åpen rundt temaet. For de fleste artister er leken med kjønn nettopp en lek. Som for Eminem, og Foo Fighters, som ofte kler seg som kvinner i videoene sine. Eller for Nicky Wire i Manic Street Preachers som gjerne ikler seg skjørt. Men for noen er det alvor.

Brian Molko, Placebo

Mark Free var på 80-tallet vokalist i heavy-bandet King Kobra som hadde platekontrakt med store Capitol Records, og som hadde en viss suksess med de to albumene Free sang på. Senere dannet Mark Free bandet Unruly Child, før han tok det store valget om å gå gjennom operasjon og bli kvinne. Mark Free ble til Marcie Free, og fronter nå bandet sitt Unruly Child.

Mark Free blir Marcie Free

I et intervju med melodicrock.com forteller Marcie Free at hun ikke hadde noe valg, selv om beslutningen ikke var enkel.

- Det var ekstremt vanskelig, men det har vært befriende på så mange vis. Jeg hadde ikke noe valg. Hvis jeg hadde fortsatt livet mitt som Mark ville jeg garantert ikke levd i dag.

En annen som også tar disse tingene seriøst er Keith Caputo, som sang i metalbandet Life Of Agony med stor suksess på midten av 90-tallet. Det ingen visste var at vokalisten definitivt ikke følte seg hjemme i den maskuline metal-verdenen. Keith Caputo er heteroseksuell, men vil leve som en kvinne, og kaller seg dermed nå Mina Caputo.

Mina Caputo, foto: Jeremy Saffer

I et intervju med Horns Up Rocks forteller Mina Caputo om sitt syn på seg selv og på verden.

-Ingen bør bli dømt utfra kjønn eller seksualitet. Vi bør vite bedre enn det. Folk flest kjenner meg som Keith, hærføreren av Life Of Agony, og det er mye maskulinitet som hører med i metalen. Grunnen til at jeg kom ut som kvinne var at jeg var drittlei av Life Of Agony-fans som spurte hvorfor jeg forsøkte å se ut som en kvinne. Det er ingens anliggende hvem jeg er eller hvordan jeg vil uttrykke meg. Jeg har ikke noe kjønn. Det må folk forstå.

-Jeg lider ikke av vrangforestillinger. Jeg vet at jeg genetisk er en mann, men gjennom hele livet har jeg villet leve som kvinne. Jeg kunne aldri leve opp til standardene som samfunnet mener maskulinitet betyr.

I slutten av januar sto Mina Caputo for første gang på scenen som kvinne i New York. Video og intervju derfra kan du se her.

Gjennom musikkhistorien har mange artister gjort sangtekster som kan tolkes dithen at de handler om menn som kler seg som kvinner, kvinner som kler seg som menn, eller rett og slett om det å være fanget mellom to kjønn. Her er et lite utvalg:

Placebo-Nancy Boy:

Does his makeup in his room
Douse himself with cheap perfume

Anthony And The Johnsons-For Today I’m A Boy:

One day I’ll grow up, I’ll be a beautiful woman
One day I’ll grow up, I’ll be a beautiful girl
One day I’ll grow up, I’ll be a beautiful woman
One day I’ll grow up, I’ll be a beautiful girl
But for today I am a child, for today I am a boy

David Bowie Rebel Rebel:

You’ve got your mother in a whirl
‘Cause she’s not sure if you’re a boy or a girl

Lou Reed-Walk On The Wild Side:

Holly came from Miami F-L-A, hitchhiked all across the U-S-A
Plucked her eyebrows on the way
Shaved her legs and then he was a she
She said, «Hey, babe
Take a walk on the wild side.»

Offspring-Don’t Pick It Up :

My friend was kinda hurtin’
For a girl to try
He saw one that looked like Pat
On Saturday Night Live
It had a pair of thingies
But a mustache too
Not clearly male nor female
So now what to do

Tone Loc-Funky Cold Medina:

When she got undressed
it was a big ol’ mess
Sheena was a man

Bob Dylan-Jet Pilot:

Well, she’s got Jet Pilot eyes from her hips on down
All the bombardiers are trying to force her out of town
She’s five feet nine and she carries a monkey wrench
She weighs more by the foot than she does by the inch
She got all the downtown boys, all at her command
But you’ve got to watch her closely
’cause she ain’t no woman, she’s a man

James-Laid:

Dress me up in women’s clothes
Mess around with gender roles
Line my eyes and call me pretty…

The Kinks-Lola:

Well I’m not dumb but I can’t understand
Why she walks like a woman and talks like a man

Tags: , , , , , ,

Del "Rocka kjønnsskifter"
 

7 kommentarer på “Rocka kjønnsskifter”

  1. «… noen tar skrittet fullt ut.» Pun intended? Liker det.

  2. Ingen Genesis P. Orrige? Ingen Wendy Carlos?

  3. Ingen Genesis P. Orrige? Ingen Wendy Carlos?

  4. [...] Vokalisten i det kjente bandet går altså i kjønns-fotsporene til andre rockere som Keith Caputo og Mark Free, som Lydverket tidligere har skrevet om. [...]

  5. [...] gjøre det hun trenger å gjøre, og for å gi kjønnsidentitetsforstyrrelse et ansikt i rocken, som Marcie Free og Mina Caputo har gjort før henne. Men bandet Against Me! blir aldri det samme. Ikke en gang de gamle låtene blir de samme, og det [...]

Legg igjen en kommentar