Trivium. Foto: Promo

Trivium. Foto: Promo

Trivium - In Waves

Radiovennlig og sikkert stikk

In Waves er verken fantastisk eller nyskapende, men kommer helt sikkert til å gjøre det bra på de hardere hitlistene.

Skrevet av:
Publisert 9:09 15 august, 2011

Trivium har fått alt fra glimrende til elendige kritikker siden oppstarten i 1999. Slik er det ofte med grupper som sverger til metal iblandet core-elementer. Det hindrer derimot ikke Trivium i å ha en stor og trofast fanbase. Deres fjerde album, Shogun, gikk inn som nummer 23 på Billboard 200, mens det kapret førsteplassen på UK Rock Album Charts. Og det kan godt hende den amerikanske kvartetten klarer det samme med sitt femte album, In Waves.

In Waves er nemlig så radiovennlig at det er umulig å unngå listeplasseringer. Her er det fengende melodier, glatt produksjon og allsangrefrenger til den store gullmedalje. Låtene er stappfulle av hooks, og låttittelen brukes gjentatte ganger i sangteksten – gjerne i refrenget. Dette gjør melodiene mer popete og lettere å huske, men også mer repetitive og forutsigbare.

I løpet av de siste årene har Matt Heafy vokst som vokalist. Han har en mer behagelig screamovokal enn de aller fleste, og får i tillegg god sanghjelp fra gitarist Corey Beaulieu og bassist Paolo Gregoletto. Stemmene deres overlapper og kompletterer hverandre på en kledelig måte, og det kommer godt frem på tittelsporet og ”Dusk Dismantled”.

Klar vokal og rene refrenger oppfordrer til allsang, og det er særlig tydelig på spor som ”In Waves”, ”Watch the World Burn” og “Caustic are the Ties that Bind”. ”Ensnare the Sun” bryter gjennom med orientalskinspirerte toner, ”Shattering the Skies Above” inneholder en grei solo, mens ”Dusk Dismantled” og ”Inception of the End” løftes av noen runder med blastbeats. De har i tillegg lagt inn en ålreit coverversjon av Sepulturas ”Slave New World”.

Men selv om noen av låtene holder grei standard og en viss spenningskurve, blir det veldig mye likt i lengden. De sedvanlige, stakkato gitararpeggioene og -sweepene, velkjente akkordprogresjoner, lange renvokalpartier og enkel låtoppbygging gjør at mange av sporene smelter sammen til én langdryg masse. Midtveis begynner interessen å dabbe av, og det blir vanskelig å lytte aktivt gjennom hele albumet.

Trivium og In Waves kommer sikkert likevel til å gjøre det bra. Dette er tross alt ikke noe en kjøper for å diskutere teknisk dyktighet, instrumentale nyanser og oppfinnsomhet, men fest- og allsangmetal av beste (eventuelt verste) sort. Trivium blidgjør fansen og trekker garantert til seg noen nye radiometaltilhengere, men ikke stort mer enn det.

Helle Stenkløv

Tags: , , , , ,

Del "Radiovennlig og sikkert stikk"
 

7 kommentarer på “Radiovennlig og sikkert stikk”

 1. Metalfanz sier:

  Når vi først snakker om radiovennelighet, skulle jeg gjerne likt å høre Dusk Dismantled og Chaos Reigns på P3.

  Synes albumet fortjener langt bedre en 3 men. Noe av poenget med Trivium er at det på overflaten ser ut som et kjedelig metalcore/trash metal band, men det blir med en gang utrolig bra når du dukker ned i noen av de sikkelig gode låtene deres. Et annet viktig poeng du også burde ha med er at In Waves er veldig hardt ganske mange steder. Noen ganger høres Trivium faktisk mer ut som et bra trash metal band! :D

  PS: Shattering The Skies Above finnes ikke på den originale utgivelsen, heller ikke Slave New World. Er ganske sikker på at Trivium aldri har laget en sang kalt ”Ensnare the Sun” heller.

  Bortsett fra det en god anmeldelse, håper lydverket fortsetter med metal!

  • Helle sier:

   Jeg anmeldte en utgivelse der «Shattering…» og «Slave New World» var med, og jeg burde kanskje ha skrevet det i anmeldelsen. Godt observert! Men spor nummer 8 heter «Ensnare the Sun», så der tar du feil. ;)

   Det er ikke særlig mye thrash i Trivium, så jeg foreslår du hører litt mer på den sjangeren før du sier det. Det er mer death og heavy her hvis vi nå en gang skal gå inn på slikt.

   Hadde plata vært litt jevnere og hatt flere gode låter hadde den snust på fireren, forresten. Og det kan jo hende Pyro spiller noen av låtene etter hvert? :)

   • Metalfanz sier:

    Hmm.. finner bare Buildt To Fall som spor nummer 8, er ikke så farlig med det.

    Trash metal er kanskje den type metal som jeg er mest glad I og har hørt mest på, så skal rette meg å si at Trivim på ingen måte er et trash metal band, men har en del trash/groove inspirerte mellompartier og riff (kan nevne mellompartiet på Dusk Dismantled som et eksempel). Men er helt enig I at det er lite som minner om death og aggressiv skitten lyd på In Waves ;)

   • Jonas sier:

    Begge to har rett. Anmelderen har tydeligvis hørt på «Special Edition» hvor «Ensnare The Sun» er spor nummer 8, mens på den andre «edition» er «Built to Fall» spor 8. Synes forøvrig at hele platen var ganske solide greier.

   • Asbjørn Slettemark sier:

    Trivium på Pyro? Det kan du bite deg i nesen på. Blir mye utover høsten. Har faktisk spilt Trivium veldig mye siden vi intervjuet dem for første gang da de spilte John Dee på Ascendancy-turen.

    Ikke helt fått fot på In Waves ennå, men det tok da også fryktelig lang tid med Shogun, som jeg fremdeles hører på med stor begeistring ukentlig. Du (Helle) har helt rett i at In Waves er radiovennlig innenfor et rock/metalsegment. Mens Shogun har lange, tilsynelatende oppstykkede og kompliserte låter, er In Waves mye mer rett fram, i-ansiktet, korte låter som passer f.eks Pyro perfekt.

Legg igjen en kommentar