The Game. Foto: Promo

The Game. Foto: Promo

Game - The R.E.D Album

Rødkjedelig

The R.E.D Album står aldri i fare for å male byen rød.

Skrevet av:
Publisert 21:43 28 august, 2011

Nesten to år tok det før Interscope fikk dytta ut Games fjerde fulllengder, gitt. Et album jeg tipper står igjen som en av de dyreste middelmådige utgivelsene på lang tid, og som etterlater en av de mer ydmykende rekkene med mislykka singler på en god stund. Tilsynelatende har knapt en eneste amerikansk urban artist eller produsent vært utelatt fra prosessen, og gjestelista er da også av det ekstremt lange slaget. Dermed lå det vel i korta at ventetiden kom til å fortsette også etter at man har fått dratt plasten av coveret – nærmere 18 spor trenger The R.E.D Album, før det i det hele tatt nærmer seg å være verdt de to årene med venting og utsettelser.

Kun et par-tre spor funker før den tid. Anslaget med «The City» og Khalil-produserte «Drug Test» er faktisk forholdsvis oppløftende, før det hele altså går seg ganske så fast. Delvis fordi de fleste produksjonene kunne vært henta fra omtrent hvilket som helst annenrangs album de siste tre-fire åra , delvis fordi California-rapperen høres humørløs og tidvis ganske så off-point ut. Riktignok var ikke det forrige albumet  L.A.X direkte strålende det heller, men på tross av å ha en skivebom eller tre i katalogen har galskapen og de tidvis merkelige utfallene, ideene og låtkonseptene gjort ham interessant, om ikke annet.

Om det er undertegnede eller Game selv som er mest lei av Game er forsåvidt et åpent spørsmål, men at fyren som engang så ut som som vestkystens redning nå høres kjedeligere ut enn noensinne er vanskelig å komme bort fra.  Dårligst funker det på knippet med låter for damene, hvor Game ikke er i nærheten av å høres litt fet ut engang og forsvinner fullstendig mellom innleide Lloyd og Mario. Merkeligere er det dog at han ikke klarer å levere på de hardere rap-for-rapfans-låtene.

Game har alltid sett ut til å ha virkeligheten på en armlengdes avstand (folk som tatoverer hva som helst i ansiktet har ofte det, viser det seg). Samtidig har han siden debuten blitt mer og mer av en meta-rapper. Og denne hangen til å parafrasere andre rapperes linjer og trangen til å inkludere så mange rappere han kan på seksten bars har nå eskalert dithen at han har begynt å imitere kollegaene han har med seg på albumet.

I tospann med Young Jeezy på «Paramedics» legger han stemmen ned og lirer av seg Jeezy-adlibs, sammen med Tyler the Creator dytter Game ut dårlige versjoner av OFWGKTA-punchlines på «Martians vs Goblins» og ved siden av Big Boi (på et vers Big Boi ironisk nok bruker til å sparke etter lite originale rappere) fraserer han to vers modellert etter Outkast-halvdelens særegne flow. Resultatet er ikke bare at Game høres enda mer corny ut enn tidligere, men også at han konsekvent kommer av dårligere enn gjesteartistene sine. Merkelig opplegg.

Det lysner litt etter en drøy time. Både DJ Premier-produserte «Born in the Trap» og «Mama Knows», står igjen som høydepunkter blant middelimådighetene The R.E.D Album er fylt med.  Dessverre tar det altså atten spor før Game krummer nakken og leverer noen låter som gjør at man aner konturene av hypen som omslutta debuten nesten seks år tilbake. California-gutten driver og maser om at han skal legge opp fire ganger i året, og dessverre er det vaskelig å unngå å høre på en skive som ikke er i nærheten av å male noe som helst rødt, overhodet.

Andreas Øverland

Tags: , , ,

Del "Rødkjedelig"
 

2 kommentarer på “Rødkjedelig”

  1. Kristian sier:

    Her er jeg fryktelig uenig må jeg si. Om dette hadde vært om Lil Waynes nye hadde det vært passende. For meg står Red Album igjen som ett av de fem beste rap-albumene hittil i år. Høydepunktene er mange, men det er også for mange spor, for mange gjesteartister og litt for mange dødpunkter(mama knows, heavy artillery med flere). Dette er riktignok symptomatisk for rap-album og dermed ikke en overraskelse.

    En del av kritikken syns jeg er riktig, spesielt mtp. tyler-etterligningene på Martians. vs. Goblins, men låta totalt sett, sammen med drug test, good girls gone bad, paramedics, born in the trap og pot of gold er i min bok bra låter som vil bli hørt på en stund fremover.

  2. Eidsmo sier:

    Sier vel det meste når Mama Knows er ditt høydepunkt på albumet. Mama Knows er en av albumets klart svakeste låter… The City og Ricky derimot, klart best! ville personlig gitt RED en svak femmer, låtene mellom Pot Of Gold og All I Know drar ned albumet litt, men ikke mye.

Legg igjen en kommentar