Punkens gudfar er død

Den legendariske Sex Pistols-manageren og selvutnevnte gudfaren av punk, Malcom McLaren, døde i går, 64 år gammel. En av verdens mest kontroversielle managere, Malcom McLaren, døde i går 64 år gammel. McLaren hadde i lang tid kjempet mot kreft, og døde på et sveitsisk sykehus.  – Han har kjempet mot kreft en god stund. Nylig hadde ting sett […]

Skrevet av:
Publisert 12:08 9 april, 2010

malc2_1612472c

Den legendariske Sex Pistols-manageren og selvutnevnte gudfaren av punk, Malcom McLaren, døde i går, 64 år gammel.

En av verdens mest kontroversielle managere, Malcom McLaren, døde i går 64 år gammel. McLaren hadde i lang tid kjempet mot kreft, og døde på et sveitsisk sykehus. 

- Han har kjempet mot kreft en god stund. Nylig hadde ting sett bedre ut, men han ble fort dårligere, uttalte McLarens talsmann Les Molloy i går.

 Skapte Sex Pistols

McLaren er mest kjent som manageren til verdens mest kjente punkgruppe Sex Pistols, og mye av deres, og punkens gjennomslagskraft tilskrives ofte McLaren og hans teft for kommersiell suksess. I 1970 startet McLaren en klesbutikk i Kings Road i London sammen med daværende kjæreste Vivenne Westwood (som senere skulle bli en svært kjent designer). Gjennom butikken kom McLaren i kontakt med bandet New York Dolls, og etterhvert ble han manager for bandet The Strand, som senere skulle bli Sex Pistols. I ettertid har New York Dolls uttalt at McLaren stjal bandets ideer, da han skapte Sex Pistols. McLaren byttet ut medlemmene i The Strand, og fikk John Lydon (Johnny Rotton) med som vokalist etter å ha blitt imponert over guttens «I Hate Pink Floyd»-T-skjorte.

Arrestasjoner, PR og beskyldninger om tyveri

Med McLaren som bakmann tok det ikke lang tid før Sex Pistols ble et av verdens mest kjente band og brakte punken til de store massene. McLaren organiserte blant annet den svært kjente seansen da Sex Pistols spilte «God Save The Queen» utenfor House of Parliament på en båt på Themsen, som endte med arrestasjon av både McLaren og bandet. Arrestasjonen skapte en enorm oppmerksomhet rundt bandet og albumet Never Mind The Bollocks solgte etter dette godt over en million eksemplarer.  

- En entertainer

Da Sex Pistols ble oppløst etter en USA-turne i 1978 ble McLaren beskyldt for å ha stjålet penger og misligholdt kontrakter med Sex Pistols, og John Lydon og Malcolm McLaren var bitre fiender i mange år etter at Lydon trakk sin tidligere manager for retten på åtti-tallet.

I en uttalelse sa tidligere Sex Pistols-vokalist Lydon at han kommer til å savneMcLaren, på tross av feidene de to imellom.

«For meg  var Malcolm alltid en underholdende fyr og jeg håper dere har det i minne.  I bunn og grunn var han en entertainer og jeg kommer til å savne ham. Det burde dere også», skriver Lydon i uttalelsen.   

- Rvolusjonær

I 1983 gav McLaren ut skiva Duck Rock, som skulle bli svært viktig for å spre den da nye musikksjangeren hip-hop i Storbrittania og to av låtene på skiva ble topp 10-hits på de britiske hitlistene. Etter dette forsøkte han seg på mange musikalske prosjekter, uten å oppnå den samme populariteten som på 70- og begynnelsen av 80-tallet.

Forfatteren Jon Savage, som skrev punk-biografien ‘England’s Dreaming’, uttalte i går at McLaren var en «revolusjonær», til BBC News:

«Han kunne være veldig sjarmerende, han kunne være svært slem, men han betydde noe og an satte noe sammen som var ekstraordinært. Det han har betydd utrolig mye for musikk og mote og var en revolusjonær.

Tags: , , ,

Del "Punkens gudfar er død"
 

1 kommentar på “Punkens gudfar er død”

  1. Kid Vicious sier:

    RIP

Legg igjen en kommentar