Oscar-vinner med Bob Marley-film

Oscar-vinner med Bob Marley-film

Historien om Bob Marley sett gjennom en Oscar-vinners øyne.

Skrevet av:
Publisert 12:01 25 april, 2012

Det er ikke få tv-program og filmer som har blitt laget om Bob Marley, men den 144-minutter lange Marley, som vises på utvalgte kinoer nå, har blitt kalt det definitive dokumentet om reggae-legenden. Mannen bak filmen heter Kevin Macdonald, og tok hjem en Oscar for dokumentaren One Day In September som handler om gisseldramaet under OL i Munchen i 1972. Macdonald står også bak kjente filmer som The Last King Of Scotland og Touching The Void, og hadde i følge et intervju med Paste Magazine problemer med å klippe Marley-filmen ned til 144 minutter.

- Selv om Bob Marleys liv var kort, så er det så mye å si om et så rikt og variert liv, med så mange fantastiske stykker musikk, at vi ikke klarte å gjøre det på de vanlige 90 minuttene.

Se den offisielle traileren til Marley under.

I Marley fortelles historien om Bob Marley gjennom hans forhold til musikk, religion og politikk, og over 3500(!) timer med arkiv-opptak og intervjuer har blitt klippet ned til to og en halv times film. Gjennom samarbeid med Marleys familie vises også sjeldne opptak og intervjuer med menneskene som kjente ham best. Det store problemet var i følge Macdonald å finne dokumentasjon fra Marleys tidlige liv.

- Det største problemet vi møtte var at det første fotografiet av Bob Marley er fra da han var 16 år. Og frem til 1972 er det bare omlag 30-40 bilder av ham totalt. Og ikke noe film i det hele tatt. Det er en stor utfordring for en dokumentar. Hvordan fortelle om Marleys unge liv og karriere, som er så fascinerende, når du ikke har noe film?

Svaret ble å filme Jamaica slik øyen fremstår i dag. Samtidig som historien om Marleys første år fortelles. Marleys sønn Ziggy har vært med å lage filmen, og da Marley hadde premiere på årets South By Southwest-festival hadde han følgende reaksjon;

- Jeg så mye kjærlighet. Publikum er veldig nære Bob. Selv på rulleteksten så jeg publikum klemme hverandre. Dette er noe annet enn en vanlig film. Det er tårer og det er smil. Jeg tror veldig mange føler at Marley var en av dem. At dette er broren vi mistet. Veldig emosjonelt.

Bob Marley var reggaens mest kjente musiker, og spredte den jamaicanske musikken til verden gjennom sin relativt lange karriere. En karriere som dessverre ble stoppet av en kreft-sykdom som til slutt tok livet av Marley i 1981. Fra å være kjent kun på Jamaica til å bli verdenskjent, via drapsforsøk og spredning av rastafari-bevegelsen, og til sykdommen som tok livet hans, Marleys liv inneholdt mye. Og skal en dømme etter kritikken filmen har fått i pressen så langt virker det som om Macdonald klarer å fortelle historien på en svært bra måte.

Tags: , , ,

Del "Oscar-vinner med Bob Marley-film"

Legg igjen en kommentar