- Økende bevissthet
I Storbritannia vet bare 20 prosent av befolkningen at høy musikk kan skade hørselen. I Norge er bevisstheten økende.
I Storbritannia viser en ny undersøkelse at at er en forbløffende lav grad av bevissthet når det gjelder støy og hørselsskader. I studien forteller 83 prosent at de har opplevd forbigående tinnitus eller øresus, men bare en av fem, eller omkring 20 prosent sier at de er bekymra for å få problemer med hørselen.
Så mange som åtte av ti – 80 prosent – vet ikke at for høy musikk over lengre tid skader hørselen.
Maren Gunnarson Fallet er ungdoms- og organisasjonskonsulent i Hørselshemmedes Landsforbund og jobber gjennom Hørselshemmedes Landsforbunds Ungdom (HLFU) for å få folk til å beskytte seg mot for høye lyder. Hun blir overraska når vi forteller om tallene fra Storbritannia.
- Det er jo urovekkende. Vi i HLFU jobber aktivt for at folk skal bli mer opplyst om dette og ta de forholdsregler som er nødvendige. Så vi håper at tallene ikke er like høye i Norge, sier Maren Gunnarson Fallet til Lydverket
Les også:
- Kan få hørsel som en 70 åring
- Håp om tinnitus-kur
- Sex og sol, tinnitus og alkohol
- Fryktar tinnitus på festival
I Storbritannia har de denne uka en såkalt «Noise Action Week» der organisasjonen Action on Hearing Loss forsøker å øke bevisstheten rundt problemstillinga. Gunnarson Fallet tror mangelen på informasjon kan være problemet.
- Det er vanskelig å si hvorfor, men det kan jo rett og slett være mangel på sterke organisasjoner eller at myndighetene ikke er gode nok til å opplyse om skadevirkningene.
Hennes erfaring forteller imidlertid at tallene trolig ikke er like urovekkende høye for Norge.
- Vi har inntrykk av at det ikke er så høyt i Norge. Vi er til stede på flere festivaler gjennom sommeren og deler ut gratis ørepropper og informasjonsbrosjyrer, men generelt har vi inntrykk av at folk er klar over problemet, folk kommer gjerne bort til oss og forteller at de har tinnitus.
HLFU merker blant annet en stor holdningsendring blant russen.
- Vi starta holdningsendrende arbeid for noen år siden blant russen. Før syntes de ørepropper var teit, men der har det skjedd en stor endring, mener Maren Gunnarson Fallet.
Et annet problem er at mange bruker mp3-spillere med alt for høy lyd i ørene. Fra neste år vil EU innføre en ny lov som setter en maksimumsgrense for standardinnstillingene. Undersøkelser viser imidlertid ifølge Music Week at én av tre vil overstyre denne anbefalinga.
- Utgangsnivået fra øretelefonene til mp3-spillere er ikke tilstrekkelig til å gi akutte skader på hørselen men er tilstrekkelig til å kunne gi skade hvis varigheten av en høy eksponering er tilstrekkelig, sier Bo Engdahl, dr. philos. og hørselsforsker ved Nasjonalt Folkehelseinstitutt.
- Selv om det finnes en del data på bruken av bærbare musikkspillere både i forhold til lyttenivå og varighet, og sannsynligvis er det kun et fåtall som virkelig er i risikosonen, er dette noe som kanskje bør kartlegges bedre i Norge, mener han.
Her kan du teste din egen hørsel:
(Vanlig menneskelig hørsel har en frekvens på mellom 20 og 20.000 Khz. Det er imidlertid vanlig at folk over 25 år har problemer med å høre lyder over 15.000 Khz. Undertegnedes hørsel i de høyere frekvenser stopper på omkring 11.000. Hvor høyt opp hører du?)
Tags: Bo Engdahl, forskning, Hørsel, Hørselshemmedes Landsforbund, Hørselshemmedes Landsforbunds Ungdom, hørselsskader, Maren Gunnarson Fallet, Nasjonalt Folkehelseinstitutt, undersøkelse
hører fra 150 til 13.000
Hører frem til ca 16000 mhz. Enda går jeg på konserter uten øreplugger og hører på høy musikk i headset. Dette fordi jeg mener lydopplevelsen blir ødelagt av øreplugger.
Kjenner meg igjen. Mente det samme helt til jeg fikk tinnitus. Nå er jeg bare livredd for at det skal bli verre.
Med sånne gule skumpropper i høyeste grad ja, men det er mye fint å få i lineære ørepropper.
Med sånne gule skumpropper i høyeste grad ja, men det er mye fint å få i lineære ørepropper.
Med sånne gule skumpropper i høyeste grad ja, men det er mye fint å få i lineære ørepropper.
Med sånne gule skumpropper i høyeste grad ja, men det er mye fint å få i lineære ørepropper.
Hører frem til 16000, 26 år
Burde skifte fjaset under overskriften til artikkelen da det er ren løgn ifølge artikkelens egne første linjer
«omkring 20 prosent sier at de er bekymra for å få problemer med hørselen.»
Å ikke være bekymret for å få problemer med hørselen er IKKE det samme som å ikke vite at høy musikk kan skade hørselen.
Jeg har opplevd forbigående øresus( selv om jeg stort sett bruker hørselvern på jobb og konsert) og jeg er heller ikke bekymret for å få problemer med hørselen, nettopp fordi jeg er forsiktig med hørselen, Men det betyr ikke at jeg ikke vet at høy lyd kan skade hørselen.
Trodde NRK hold seg for god for skandalejournalistikk, følte at jeg nettopp leste en søppelavis type VG
Kansje det er der du bør søke jobb Jørn Gjersøe
Vel, jeg forholder meg til tallene slik Music Week framstiller dem. Der heter det altså at «one in five would only be ‘a bit worried’ if they got tinnitus permanently» og «Eighty percent of people admitted they didn’t know loud music can damage their hearing or cause tinnitus».
Les mer om det her, og se om du kommer fram til noe helt annet:
http://www.musicweek.com/story.asp?sectioncode=1&storycode=1049648&c=1
Ok ok, jeg gir meg. du er flink, ikke søk jobb i VG
Hører til 14-15k. Har vært på et hundretalls konserter, og har vært slepphendt med beskyttelse av ørene. Er 25 år.
Hørte bare til 11k når jeg spilte videoen av på mobilen.
Tror det er lurt å spille av videoen på noen høyttalere for å få noe ut av denne testen, og ikke på en liten mobiltelefon.
Jeg er 26 år og hørte fram til 16000-17000, cirka. Da begynte det å ligne veldig på nettopp tinnitusen jeg har. Ah, paradoks.
Jeg er 26 år og hørte fram til 16000-17000, cirka. Da begynte det å ligne veldig på nettopp tinnitusen jeg har. Ah, paradoks.
Synes den undersøkelsen de refererer til er noe uklar når de trekker inn øresus. fordi tinnitus forekommes oftere av andre årsakersom trykk, bihule og stress osv. er faktisk folk som har fått konstant tinnitus av å gjøre fra seg på toalettet
ALLE har tinnitus av og til…
Det du skriver er bare sprøyt. Dette vet du tydeligvis ingen ting om.
ikke bare sprøyt, det er sant at tinnitus kan ha andre årsaker enn bare å ha blitt utsatt for høye lyder… Øreinfeksjoner, spesifike typer alergier osv. dog den mest vanlige årsaken er høye lyder
Var på et utested for noen år siden og da jeg kom ut hadde jeg et skarp høyfrekvent lyd i det ene øret som ikke gikk bort. Fortvilelsen var helt grusom å oppleve og en enorm kontrast til gleden da lyden gikk bort etter ca 36 timer. Siden den gang har jeg aldri oppholdt meg på et sted hvor musikken er høy uten ørepropper. De fleste gangene forlater jeg bare stedet da det slår meg som usedvanlig idiotisk å spille musikk med så høy lyd. Etter å ha opplevd (kortvarig) tinnitus ønsker jeg ingen så vondt noen sinne:
Er musikken for høy, GÅ UT!
Ser at de fleste av dere som skriver her er ganske unge. Jeg har hatt konstant tinnitus fra 15-årsalderen. Da jeg vokste opp med klassefester og konserter på lokalet var det ingen som fortalte meg om farene ved høy lyd. Etter å ha levd med en konstant lyd i hodet tilsvarende lyden du kan høre her ved ca 12.500 hz, i tillegg til mer tradisjonell øresus som ‘konkylieeffekten’, plutselig piping og ‘flutter’ hele livet, kan jeg ikke begripe hvorfor ikke helsemyndighetene sørger for å overholde lover og regler om hvor høy lyd det er tillatt å ha på utesteder og konserter. I tillegg skulle disse grensene vært satt mye lavere enn de er i dag. Utallige mennesker har fått store psykiske problemer på grunn av tinnitus, noe vi absolutt kan klare oss uten.
Jeg har ikke lest artikkelen på grunn av at jeg er lei av journalister som finner opp en flertallsform for ordet «publikum». Ifølge disse jornalistene kan man snakke om to, tre, eller flere publikummere. Hva skal bli nest? To, tre eller flere «folkere»? To, tre eller flere «menneskehetere»? Det er snakk om et publikum som består av flere tilskuere. Jeg lurer på hvordan disse journalistene klarte å bli ansatt.
Det går selvsagt an å skrive at flere av de som var til stede i publikum brukte øreplugger. Men det er faktisk ikke feil å skrive «publikummerne», som jeg sjøl synes gir et enklere språk. Oppslag i ordbok: publikummer (subst.) member of an audience, spectator
(Stor norsk-engelsk).
Hvis lyden over f.eks. 10 kiloherz bare er sterk nok, hører man den i mange år ekstra. En effekt av larmskade er at selv om nivåterskelen heves (for å høre noe som helst) reduseres samtidig «taket», d.v.s. der det blir ubehagelig å høre. Dermed reduseres dymanikken. Og pussig nok, når man stiller inn en EQ, er det mange som demper de områdene hvor larmskadene gir skader. Fordi mange samtidig er overfølsomme for ubehag i disse frekvensområdene.
Det er altså ikke bare Tinnitus man blir plaget av etter larmskader (og andre skader på nervebanen). Man får dårligere inn. Som det stod i artikkel (jeg har samlet masse stoff om dette i mange år) i åttiårene: »Any hearing damage is permanent». Temmelig deprimerende. Det er lurt å passe på.
Og så kan man få gode propper med membran, som slipper gjennom diskanten, men demper, for under fem hundre kroner.
Hører til 16.000 og er 31 år.. ørepropper FTW!