Kanye West, Øyafestivalen 2011. Foto: Kim Erlandsen, NRK P3

Kanye West, Øyafestivalen 2011. Foto: Kim Erlandsen, NRK P3

Kanye West - Engascenen, Øyafestivalen

Oh ‘Ye

For å si det med Kanye selv – this shit is fucking ridiculous.

Skrevet av:
Publisert 2:02 11 august, 2011

Jeg skal være ærlig nok til å innrømme at jeg i utgangspunktet var en tanke skeptisk. Sist jeg så ‘Ye på Roskilde, et par år tilbake, var han nær å rote seg fullstendig bort, før hitparaden reddet ham. Riktignok var hovedproblemet den gang at han ikke var i stand til å oversette 808s&Heartbreaks til en tålelig liveopplevelse, men skuffelsen var likevel til å ta å føle på. Siden den gang har det åpenbart skjedd mye. Ikke bare er My Beautiful Dark Twisted Fantasy et stormannsgalt monster av et album, som definitivt er lettere å turnere med enn nakne 808s, vår mann fra Chicago har defintivt bygget seg enormt med liveerfaring siden da.

Som seg hør og bør er også Kanyes liveopplegg en direkte videreføring av nevnte, latterlig grandiose, My Beautiful… Og det hele er på sedvanlig Kanye-maner hysterisk. Et eller annet sted i krysningspunktet mellom idiotisk vulgært, fascinerende livsfjernt, hårreisende pompøst og hjerteskjærende ærlig leverer West en opplevelse jeg knapt kan huske å ha sett maken til. Fra han går på i helhvitt med et par gullkjeder om halsen via en kran til «Dark Fantasy» og entrer scenen omgitt av tsjekkiske ballettdansere, til han går av hundre minutter senere er det hele, for å si det med Kanye selv – fucking ridiculous.

Vi snakker et show idiotisk nok delt inn i «akter», en latterlig smakløs, antikk backdrop, de nevnte ballettdanserne som omkranser ‘Ye på de teiteste tidspunkter, et hvitkledd band pressa så langt ut til sidene som fysisk mulig for å gi West selv alt av plass. Vi snakker pyro og lasere, en tale som begynner med å røre så vidt borti 22.07, men som selvsagt ender med at ‘Ye adresserer seg selv i tredjeperson som en av verdens mestselgende artister. Vi snakker «Chariots of Fire» og nok hoderystende grandiositet til å blåse de siste ti OL-seremoniene av banen. Og det er selvsagt umulig å ikke la seg fascinere, umulig å ta øynene fra det og umulig å ikke elske alt sammen.

Nå er selvsagt minst brorparten av grunnen til at man lar seg overgi en låtrekke av dimensjoner gjennomført på nært upåklagelig vis. Fra et knallsterkt anslag i «Power» og «Jesus Walks», via en to minutters-croonende outro ut av «Monster» til de skjørere sporene fra 808s (som Kanye mestrer langt bedre et par år etter utgivelsen) funker det mer enn godt nok. Med en hitparade bestående av vers, monsterlåter og kutt alle kan hvert eneste ord av, fyrer han opp Øya (omtrent nok til å gidde smile) rett før «Touch The Sky» og «Golddigger» løfter det hele enda et hakk. Og med avslutninga av andre «akt» eksploderer sletta foran Enga-scenen til «All of The Lights» og «Stronger». Strengt tatt kunne Yeezy med letthet gått av allerede da og vunnet så det holdt.

Men West har en tredjeakt igjen. En tredjeakt hvor han går på til «Chariots of Fire» omkranset av ballettdansere og leverer en monstrøs 10-minutters versjon av fantastiske «Runaway» (hvor Pusha T plutselig havner på scenen), fortsetter inn i den vanvittige «Lost in This World» som blåser det meste annet av banen, og ender med å gå av etter å ha gjort halve «Hey, Mama» i knestående. Passende nok pompøst, vakkert, idiotisk og skjellsettende samtidig. Og etterlot undertegnede med kun en eneste tanke i hodet – den som ikke forstår hvorfor Kanye kommer til å stå igjen som en av populærmusikkens bautaer for ettertiden etter en slik konsert kommer rett og slett aldri til å skjønne det.

Andreas Øverland

Dette spilte Kanye West:

Dark Fantasy
Power
Jesus Walks
Can’t tell me nothing
Diamonds From Sierra Leone
Hell of a Life
Monster
Flashing Lights
Goodlife
Love Lockdown
Say You Will
Heartless
Swagger Like Us
Run This Town
E.T
Homecoming
Thru The Wire
All Falls Down
Touch The Sky
Golddigger
All of The Lights
Stronger
Runaway
Lost in the World
Hey Mama

Bilder fra konserten:

Tags: , , , ,

Del "Oh ‘Ye"
 

45 kommentarer på “Oh ‘Ye”

 1. Steffen Stø sier:

  Så forfærdelig irriterende at en blond bimbo begynner å snakke mitt i en rolig del av Lost in the world. Så en i nærheten lo når en med hvit caps sa «shut up» til hu, og folk klappa han på skulderen. Good times.

  For en kraftfull konsert Kanye West hadde på Øya. Dette var mesterlig, og forblir nok som en av de mange utrolig bra konsertene på festivalen gjennom de rundt 5-6årene jeg har vært der til nå. Power viste dette gangske bra allerede de første minuttene.

  Lost In The World synes jeg han gjorde mer egen, enn å bruke Bon Iver selv om det meste av teksten forble det samme. Skjønte godt hvordan Kanye valgt Bon Iver, ikke er gruppa bare god men det passer og i samsvar med West sin prestasjon. (Haters gonna hate)

  Fikk meg til å glede meg stort til Kid Cudi i Oslo og.

 2. kriss sier:

  Excuse you me, men var du på konserten eller? Det er så absurd å gi dette ein seksar. Og dette kjem frå ein som faktsisk forventa seg ein seksar. Gleda meg så sinnsjukt, og dei tre første låtane eller så, la definitivt ved på bålet. «Folk som ikkje likar dette, må vera tilbakeståande» – og smarte kommentarar i samme stil , ramla ut av oss.
  Men altså. Kva skal eg sei. Det heile kollapsa jo. Ein ting er å drite i tekst og oppførsel jamt over. Le litt, tenke – jo, men han er jo berre ein hip hop artist. Han skal jo vera dust.
  FUCK ME! For ein superdritsekk. Såå jævla mange hits som han skryter uhemma av å ha – for mange av dei, er som vi alle veit, samples av andre kule folk. Så er det denne sympatien med Oslo – «I feel bad for you» – men berre kjøp litt fleire singlar frå iTunes, har jævlig mange av dei altså. Masse bra musikk på iTunes, berre søk på Kanye West. Mannen har muligheit til å ha verdens beste band på scena – det kunne ha vore driitfett med blåserekke, kordamer, nokre instrument. To synthar er det vi får. Det er så jævlig forutsigbart, heile acten. Kanye spelar plettfritt, og hittane sit bra. Det er berre det at det er så utruleg uspennande. I tillegg til at han openbart er stokk dum.
  Terningkast 6? Utruleg originalt.
  Ein indikasjon på dette, var jo også den endeløse rekka av folk som gjekk frå konserten. Lattermilde og lettare oppgitt.

  • andreas sier:

   Helt enig. Jeg hadde også gleda meg masse, men konserten ble til slutt for kjedelig for min del. Alt det maset midtveis om pressen og hvordan han føler at han ikke får den credden han fortjener kunne vært kult hadde han bare gitt faen og vært cool. Istedenfor virker han å innta en offerrolle, nærsagt. Og jeg skjønner ikke hvorfor. Han er jo, som han sier, nummer 1 på itunes og siste plata er skikkelig, skikkelig bra. Men «faren min er sterkere enn faren din» liksom. Hadde han bare holdt en ironisk distanse, men det gjør han ikke, han er dønn seriøs. Istedenfor prøver han seg på billige poeng om utøya, – ektefølt? Skikkelig usjarmerende.

   • Urban Turban sier:

    Når det gjelder Kanye og presse så må man ha fulgt en god del med i amerikansk media for i det hele tatt å forstå hva han prater om. At både de og countrypubliken i US har vært veldig på ham og demonisert ham helt siden Taylor Swift ufortjent vant den MTV-prisen er det liten tvil om… Jeg synes dog den lille ‘ranten’ hans var veldig kort og avgrenset og ikke ødela noe av helhetsinntrykket for konserten. Jeg ville kanskje landet på en femmer og ikke en sekser fordi jeg synes det var noen litt slappe partier i midten, men i det øvrige synes jeg det var veldig bra og jeg storkoste meg fra start til slutt.

    • Rual Fedora sier:

     Hvis du skal fortelle noen at de må ha fulgt med en god del i amerikansk media for i det heletatt å forstå hva han prater om så bør du kanskje gjøre det selv.

     Kanye har vært en duche lenge før Taylorswift saken.
     Han har tidligere skylt på rasisme da han ikke vant beste artist i 2007 og sa han aldri skulle komme tilbake til MTV igjen. Og en haug av andre ting.

     PS: han kan kun produsere musikk, når det kommer til tekster har han mer nødrim enn Lars Vaular

     Eks:
     Holy powers, Austin Powers

     Og denne godbiten hvor han sliter med forskjellen på NASA og verdensrommer
     So we can finally fly off into NASA

     • Urban Turban sier:

      Jo, kontroversene oppgjennom tiden er sin sak, men nekter du virkelig for at amerikansk presse har vært kraftig på ham de siste par årene?? Særdeles godt gjort. At han er selvhøytidelig og tar det til scenen er en annen sak, men i går var det et kort øyeblikk og skjemmet ikke totalinntrykket for konserten nevneverdig i mine øyne.

      • Asbjørn Slettemark sier:

       Rart hvordan artister som Kanye West er så opptatt av å være misforstått og hatet. Det er få artister i vår tid som er så unisont hyllet av anmeldere og publikum som Kanye. Fra rapmagasiner via mainstream presse til indiekredpressen (Pitchfork om seneste soloalbumet, f.eks). Men det ser ikke ut til å gå inn hos Kanye, i hvert fall vil han ikke nevne det i intervjuer eller på scenen.

       At noen stikker han i siden når han sammenligner seg selv med Jesus, skriker om rasisme fordi MTV ikke gir han priser, sprader rundt på fjollefester i Paris etc, det må han da bare tåle.

       Kanye West er en trollmann på sine beste dager, men han kan virkelig være en skrotnisse også. I går viste han begge de sidene. Og det er vel det som gjør han til den artisten han er.

       PS: Skriver på anm av Watch The Throne nå, kommer på Lydverket-interwebben i dag eller i morgen.

       • Urban Turban sier:

        Ja. Samtidig – han sier og gjør endel dumme ting som han har bedt om unnskyldning for ganske rask tid etterpå, eksempler Swift og Bush. Hva skjer etter dette? Jo media fortsetter å ri bølgen (og swift det samme forsåvidt). Dette har vi også sett med andre fenomen – tabloide media som hengir seg til å ri og bygge videre på stemningsbølger, så lenge de ser seg tjent med det. Build them up og bring them down. Det er ikke tvil om at musikkpressen inkl indiedelen har omfavnet Kanye. Men det er heller ikke tvil om kjøret amerikansk presse forøvrig har kjørt mot Kanye. Det hele topper seg når han kjører gratiskonserter i new york på thanksgiving og blir buet ut. Skjønner godt at han blir påvirka jeg. Dette har han en god del skyld i selv men der skal jaggu pressen få sin andel også. Ja Kanye er virkelig en skrotnisse innimellom. Men det er jammen meg pressen også! Og mannen i gata.

        • Frithjof_Torgersen II sier:

         hjelpes meg, U. Turban… Hvor lenge skal du tillate deg å bli ført bak lyset av K.West’s PR-kampanjer?

         La meg sitere;
         «han sier og gjør endel dumme ting som han har bedt om unnskyldning for ganske rask tid etterpå»

         Ding ding ding..

         La oss være så ærlige å analysere…
         HVEM tjener på en slik oppførsel? Jo, herr West.
         Her har vi jo et klassisk eksempel på «all PR er god PR». Det hele handler om å eksponere merkevaren Kanye West i media i størst mulig grad. Så lenge herr West kan eksponere seg selv ved hjelp av en usmakelig handling/uttalelse, framfor en politisk korrekt en, vil media først kaste seg over «sjokk-nyheten», og deretter forhåpentlig forfølge saken og «kreve en unnskyldning».. Alt i alt har nevnte artist dermed generert vesentlig flere spaltmeter enn han noen gang ville gjort vha en ukontroveriell uttalelse. For ikke å glemme at også det faktum at han senere beklager hendelsen i seg selv blir en spalte verdig…
         Jeg lar meg bare fascinere over at det fortsatt finnes folk som
         a) ikke har luktet lunta, og
         b) fortsatt går 5 på og gir mannen spalteplass

         Når det er sagt; la oss ta en titt på karens sykelige narscissistiske trekk
         I følge Supernanny o.l sies det jo man heller bør stimlulere til god oppførsel enn å straffe den dårlige… Hva med å overse Kanyes «jeg oppfører meg som en dust for å få omtale»-oppførsel, og heller lovprise ham de gangene han VIRKELIG gjør noe bra?

         Jfr teksten til anmelder, burde hans konsert derfor få en.. tja.. en 3′er?
         ett terning-øye i trekk for henholdsvis:
         1) «Tale som begynner med å røre så vidt borti 22.07, men som selvsagt ender med at ‘Ye adresserer seg selv i tredjeperson som en av verdens mestselgende artister.»

         2) «En tredjeakt hvor han går på til «Chariots of Fire» (!), omkranset av ballettdansere (!) og leverer en monstrøs 10-minutters (!) versjon av [...] «Runaway»

         3) et hvitkledd band (!) pressa så langt ut til sidene som fysisk mulig for å gi West selv alt av plass (!).

         For man kan da ikke med hånden på hjertet si at nevnte «features» er noe man gjerne vil se som ny konsertstandard de kommende 10-år?
         kvess pennene/tastaturene, folkens…
         fred ut.

         • Lektor Frøysland sier:

          God dag herr Torgersen II.

          Jeg har lest gjennom ditt innlegg angående denne anmeldesen og har i den sammenheng noen tanker angående dette.

          1. Nå ga du han 35 cm (på in skjerm) med spalteplass til, så nå er han sikkert «off into NASA» jfr. tidligere innlegg.

          2. Tror ikke du skjønner prinsippet med å gi terningkast som vurdering av konsert. Man trekker ikke fra for hver ting man ikke er fornøyd med. Med denne «logikken» vil det da kun være 5 dårlige ting med en konsert som har fått terningkast èn?

          3. Fans av Kanye West som betaler for å dra på konsert, gjør dette av en grunn; Kanye West. Vil anta at meget få bryr seg om hvem som står og rister rytmestaver ved siden av og hvilke farge de evt. har bekledd seg i.

          4. Du misforstår veldig mye i anmeldesen desverre. De tre tingene du gir trekk for er jo alle (muligens utenom talen som kanskje ble litt voldsom) positive ting for fans. Er ingen ekspert, men er det ikke slik at artister setter opp konserten for å glede dem?

          5. Jeg forstår det er flere som misliker Kanye West i Norge enn omvendt. Og det er vel naturlig mtp. hvilken person han er, og hvilke standarder vi har i vårt samfunn, jfr. janteloven. Men forstår ikke hva du personlig er ute etter med ditt innlegg?

          Du har tilsynelatende ingen peiling på hiphop, så hva er motivasjonen? Kanskje du gjør som geniet selv, provoserer og kommer med korttenkte uttalelse for PR? I såfall har jo jeg vært til god hjelp Fridtjof, og det var jo ikke planen min… Gjør feilen komplett med å be deg komme med en unnskyldning!

          Takk for meg!

          • Frithjof_Torgersen II sier:

           Godt poeng, Frøysland!
           Om jeg ikke velger å beklage hele innlegget, kan jeg i hvertfall beklage at du ikke forsto hva jeg var ute etter…

           Kort fortalt;
           1) et forsøk på å kaste lys på at K. Wests provokasjoner (i seg selv) ikke virker genuine, men snarere som uttalelser skapt for å få mest – og lengst – mulig eksponering i media. Krever selvsagt en viss styrke å la seg massivt pepre av media for disse, men gir samtidig muligheten til å ikle seg «offerrollen» etterpå.

           2) deretter kommer et kritisk avsnitt rettet mot medias dekning av mannen. (Med mindre du er en del av media, Frøysland, trenger du derfor ikke ta det personlig.)
           I denne sammenheng nevnes prinsipper innen positiv oppdragelse/stimulering av ønsket adferd.
           Jeg lister så opp punkter som vel IKKE går inn under kategorien «ønsket adferd» (les: Chariots of Fire, ballettdansere, hvite dresser etc.) grunnet at de rett og slett er uutholdelig pretensiøse.
           Ett slikt element iløpet av en konsert kunne til nøds ha gått an, men 3-4.. Kom an..
           Jfr nevnte oppdragelses-spor, og lovprising av adferd osv., trekker jeg derfor slutningen at karakteren 6 ikke er rettmessig, ettersom det vil tilsi at man i prinsippet etterspør flest mulig pretensiøse showelementer og narcissisme i framtidige konserter.

           Så faller jeg for fristelsen å trekke ham 1 terning-øye pr feiltrinn, noe som var en smule flåsete. Jeg skjønner at det kan ha virket noe forvirrende for deg, og jeg beklager derfor igjen at du ikke forsto det. Sånt skal ikke skje.

           Registrerer forøvrig at jeg «ikke har peilig på Hiphop», ettersom min oppfatning av K.West ikke tilsvarer din. Et spennende innspill (dog noe forslitt i Lydverket-kommentarfelt-sammenheng).

           Ha en ytterst fortreffelig dag.
           Din for alltid;
           Frithjof Torgersen II

      • Rual Fedora sier:

       Jeg har ikke nektet på at han har hatt pressen på seg, jeg bare påpekte din manglende historiekunnskap når du påstårdette startet med taylor swift-saken. Spesielt når du klager på en for å ikke ha hele historien.

       Fyren kan produsere musikk, men ellers er han en sopp.

       • Pusha sier:

        Ler deg å lese da. Han skriver jo ikke at det startet med Taylor Swift saken!

        Kanye West er en artist og bør dømmes etter det han leverer som artist ikke om han er en kjernekar som aldri gjør/sier noe idiotisk.

        Nødrim? Please… Jeg synes han er en helt kanon låtskriver og jeg ler meg ihjel av flere av versene. Humor, ærlighet og ordspill blandet med kritikk av det amerikanske samfunnet får hvertfall meg på gli. Men du har helt rett i at NASA er ikke verdensrommet! Godt poeng!

        Jeg var ikke på Øya men han gjorde så og si samme showet på Koengen og jeg gir det en klar 6er.

        Hvem bryr seg om han er en drittsekk egentlig. Jeg heier da på Northug, Wayne Rooney og Tiger Woods uansett hvor drittsekk DE er…

       • E sier:

        F*** you Rual. Kanye e kongen

     • MJ sier:

      Uten at eg legger opp til krangel her så er det vel mer din mangel på forståelse av rap-tekster enn nødrim. http://rapgenius.com/Keri-hilson-knock-you-down-lyrics#note-150465 Trykk på linjen så kanskje it makes more sense. Eventuelt: http://understandrap.com/keri-hilson/perfect-world/knock-you-down/we-can-finally-fly-nasa . ikke en genial setning / sammenligning, men mye mer betydning enn din ensformige feiltolkelse av linjen ;)

     • MJ sier:

      En ting til når eg leser ferdig :P Han sier Colin Powell, Austin Powers, Lost in translation with a whole fucking nation. Som gjelder den gangen han sto med Austin Powers og sa «bush does not care about black people» der Colin Powell hadde masse meninger… Og Kanye følte seg misforstått etterpå . Hvis det er andre Kanye tekster du sliter med så hør gjennom de en gang til og åpne opp tankegangen litt så slipper du å bli skolert av en hip hop fan igjen :P

      • Pusha sier:

       Den strofen fra «Power» er faktisk helt genial, liker at han var: «the abomanation of Obamas nation…»

       Takktakk for utfyllende info mr. MJ!

       Rapgenius er en helt konge side og blir av og til nødvendig for å forstå litt av tekstene. Dette burde flere sjekket ut før amn uttaler seg. Er jo komedie når man f.eks får høre av programleder på NRJ at «Homecoming» handler om at Ye skal hjem og besøke en barndomskjæreste med navn Windy. Ingenting om Chi-town aka the windy city.

       Når man støter på linjer som «tryin’ to hit u with that ol’ wo wopte» fra fantastiske «Flashing lights» er det greit med slike sider for oss over gjennomsnittet interesserte også!

       Får håpe Rual (Raul?) besøker sidene hyppig i framtiden, for dette blir jo direkte pinlig ;)

       • MJ sier:

        Eg har aldri brukt rapgenius før, men genial side. Kjapt googlesøk så kom det opp :P Selv om eg har forstått disse før. Kanye er en ganske bra låtskriver, det blir jo ganske tydelig når Rual bommer så grovt som han gjør. Power var forøvrig en sang eg ikke likte godt til å begynne med, men digger no: You short-minded n*****thoughts is Napoleon når han snakker om vitsene til SNL, Napoleonic complex som han snakker om er å kompensere for noe: som Napoleon som var pitteliten og hadde en lam/syk hånd som kompenserte det med å være overdrevet stor i kjeften. Minner meg btw om hatingen til Rual… Kompenserer du for noe R? ;) Bare tuller :P

  • Fredrik sier:

   Har aldri vært på en konsert som fortjener 6 mer enn denne

 3. Andreas sier:

  Musikken var super og showet var super = 6 . Om han er er drittsekk eller ikke er irrelevant.

 4. Wenrik Hergeland sier:

  En sekser er ufortjent. Låtene satt som stort sett, sceneshowet var mega og alt det der, men maken til maktdemonstrasjon i live autotune har jeg ikke vært borte i. Jeg, med flere synes det tidvis var pinlig å høre på den ferdigpitchede vokalen hans når han gjør et halvdårlig forsøk på å synge versene sine. I tillegg var den meget kleine tordentalen helt håpløs, til latter og lavmeldt fnising blant publikummerne rundt om meg, undertegnede inkludert. Blir litt sånn ‘I feel sorry you, but yeah whatevz’.

 5. Thomas sier:

  Haters, ta dere en grinepille.

  Dette var stas helt fra den überpompøse åpninga (forøvrig operapartiet på H*A*M, for de som ikke fikk det med seg) til det avsluttende røykteppet.

 6. stian sier:

  Synd det ikke er no anmeldelse fra Sharon Jones konserten. Makan til hardtarbeidende diva og musikere! Der kunne dere lett heller rulla med seksern! Onsdagens beste.

 7. Bengt sier:

  Kanye West representerer den fremste pengemaskinen i verden som ikke har noe med musikk å gjøre. Tulllete journalister uten kritisk sans eller faglig dyktighet har ikke annet å gjøre enn å følge etter ledersauen som hodeløse kyllinger. Slik blir man enig og samhandler i verdens største systematiske hoax.

 8. Max sier:

  Noen steder det er mulig å se denne konserten på internett? Fikk ikke med meg konserten.

 9. [...] Les hele anmeldelsen her [...]

 10. Roble sier:

  Ganske bra konsert, men jeg savner en anmeldelse av Edwald sharpe and the magnetic zeroes, fordi det var kanskje den beste konserten den dagen!

 11. [...] Kanye West – Engascenen, Øyafestivalen Kanye West, Øyafestivalen 2011. (Foto: Kim Erlandsen, NRK P3) [...]

 12. Morgenfuglen sier:

  Kanye west er frimurer og egentlig jøde, leder av Iluminati er han også samt fettern til Bin-Laden og som alle andre kunstnere tenker han kun på penger. Serr.

 13. Frithjof_Torgersen II sier:

  Douche trips over own ego on-stage in Norway…

  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=1ElBNWlGF2I

 14. [...] Les anmeldelsen her! En kran tok Kanye høyt over publikum. (Foto: Tom Øverlie, NRK P3) [...]

 15. [...] Les også: Lydverket anmelder Kanye West på Øyafestivalen [...]

 16. [...] for seg er både Jay Z og Kanye West store innen rap og hip hop, som da Kanye West gjestet Øyafestivalen i sommer til terningkast seks fra vår anmelder. Men sammen når de også nye [...]

 17. [...] “Otis” fra Watch The Throne i videoformat under. Les også Lydverkets anmeldelse av Kanye Wests konsert på Øya i [...]

 18. [...] West ble belønnet med terningkast 6 for sin konsert under Øyefestivalen i fjor. Han kan være noe av grunnen til mobildatastormen [...]

Legg igjen en kommentar