No bananas today

Konsert: Oasis, Oslo Spektrum Et blasert band + et avmålt publikum = en kveld der ekstasen uteble. Se intervju: – Scandinavian people are quite cool Oasis er en gjeng mange har hatet, minst like mange har elsket og de fleste av oss har hatt et langt mer avbalansert forhold til, når alt kommer til alt. […]

Skrevet av:
Publisert 1:40 28 januar, 2009

Konsert: Oasis, Oslo Spektrum

Et blasert band + et avmålt publikum = en kveld der ekstasen uteble.

Se intervju: - Scandinavian people are quite cool

Oasis er en gjeng mange har hatet, minst like mange har elsket og de fleste av oss har hatt et langt mer avbalansert forhold til, når alt kommer til alt. Dette er tross alt bandet som byttet hjernen sin inn mot et ekstra par testikler, uten at det så ut til å bekymre verken dem selv eller de mange millionene som kjøpte de to første, klassiske platene deres.

Situasjonen er en ganske annen nå. Oasis har levert en rekke middelmådige plater siden 1995, og oppnådde først en slags mild revansj med fjorårets Dig Out Your Soul, et album der alle Beatles-mytologiske aspekter ved bandet plutselig gikk opp i en overraskende frisk, verdig og dønn stilisert enhet.

I Oslo Spektrum er imidlertid ståa en annen. Det er en slapp gjeng som entrer scenen i hovedstaden, fra «Rock N’ Roll» via «Lyla» til «Wonderwall» (som må påbegynnes på nytt) og «Supersonic». Liam er den eneste i bandet som utstråler en – om enn utstudert uinteressert – stjernekvalitet, og da blir det nødvendigvis problematisk når han overlater roret til Noel så ofte som han gjør.

Eldstebror Gallagher prøver så godt han kan, men inntil «Don’t Look Back In Anger» lykkes han kun i å trøkke både orkesteret og publikum så langt ned i likegyldighetens hengemyr en godlåt som «The Masterplan» og lignende blinkskudd rent fysisk kan oppholde seg i uten å drukne.

«Don’t Look Back In Anger» er blant Oasis’ beste låter i albumsammenheng, og den sangen som fungerer desidert best i Spektrum denne kvelden. Britenes mest episke øyeblikk, «Champagne Supernova», starter bra, men taper intensitet underveis – det sier sitt at den fremmede damen som insisterer på bølgen i løpet av første vers plutselig er søkk vekk i løpet av andre refreng.

Konserten begynner og ender med et band som verken tar seg selv eller sitt publikum riktig på alvor – en avmålt versjon av «I Am The Walrus» får, tradisjonen tro, den tvilsomme æren av å avslutte kvelden. Da er det forlengst klart: Bandet slipper seg aldri løs på ordentlig – hvorfor skulle fansen gjøre det?

Marius AspTags: , , , ,

Del "No bananas today"
 

24 kommentarer på “No bananas today”

 1. Franz Peter sier:

  Marius Asp her må vi arrestere deg. Oasis spilte faktisk en veldig bra konsert i går. At det norske publikum er noe tilbakeholden til britene er jo en kjennsgjerning. Vi kommer aldri til å skjønne arrogansen. Men uansett, konserten var bra og den treer’n kan du stikke opp i r..hullet. For oss som ikke bare kjenner oasis via wonderwall og DLBIA så er det en fest nesten hver gang, de spilte i gøteborg i forrige uke, og da Marius var de skikkeli ræva. I går derimot var stemmen til Liam bra og det var som sagt en god konsert. Terningkast 4, enkelt:)

 2. jenny sier:

  er helt enig i denne konsertanmeldelsen. har sett oasis fire ganger før, og dette var absolutt ikke verdt de 500 og noe kronene billetten kostet. og når de ikke klarer å engasjere seg eller publikum virker noe begeistret, så er det jo ikke en bra konsert. og du kan ikke si at liam hørtes bra ut i går. det gjorde han jo absolutt ikke… konserten i sthlm var dårlig fordi liam var syk, så noe bedre var han nok i går. men det var ikke bra vokalprestasjon.. og de kjedet seg nesten til døde, ikke så rart, med tanke på det rævva publikumet som var «tilstedet» i spektrum i går..

 3. Sgt Pepper sier:

  Hva er det med norske journalister??
  Var i Spektrum i går og alle jeg snakket med var enig om at det var en strålende konsert. Liam var en positiv overraskelse, Noel leverte varene som alltid og resten av bandet var bunnsolid.

  Jeg gir konserten en klar 5′er!

 4. jenny sier:

  var det en førstegangsopplevelse?

 5. Sgt Pepper sier:

  Nei dette var min 4 fjerde Oasis konsert og jeg var langt i fra alene om å storkose meg i går :)

 6. Oasiserbest sier:

  Selv om jeg åpenbart sliter med å forholde meg objektiv i denne sammenhengen, synes jeg det er greit, etter mitt skjønn, å påpeke at denne anmeldelsen bærer preg av kredsanking og sedvanlig «Oasis-var-flinke-før-men-nå-er-de-ikke-like-flinke-ergo-er-de-rævva-attitude».

  Det er en gjennomgangsmelodi blant norske journalister, en dårlig sådan, at Oasis er elendige fordi de ikke gir ut like bra plater som de tre første lenger. Stemmen til Liam var bra i går, Noel var klasse som alltid – og den osende arrogansen til bandet mikset sammen med morsomme stikk til publikum mellom låtene, gjorde konserten i Spektrum til en klokerein affære.

  Les anmeldelsen på nettavisen – der har vi en saklig journalist, uten formål om å sanke kred.

 7. Sgt Pepper sier:

  Støtter deg fullt ut der Oasiserbest :)

 8. Anderz sier:

  Terningkast 5. Oasis var i kjempeform i går! Hvorfor må norske musikkanmeldere være så jævelig sære?

 9. Franz Peter sier:

  Liam Gallagher var da i utrolig bra form?…..Han sang jo mye bedre enn i sverige..

 10. Munch sier:

  Norske anmeldere bør ikke anmelde Oasis!!! jeg støtter Oasiserbest 100%!!! terningkast 5.

 11. Olise sier:

  Jeg var i Spektrum i går. Jeg koste meg! At det norske publikum ikke var helt i taket hele konserten gjennom, kom vel av at Oasis heller ikke virket å være helt tilstede hele tiden. Jeg synes at fremtredenen til Noel var litt kjedelig, men det var greit. Liam sang veldig bra, var morsom når han snakket med publikum mellom noen av låtene og gjorde at jeg følte bandet var der for oss. Det gjør seg, synes jeg! Og trommisen var fantastisk. Det var i sum en deilig kveld.

 12. DingoDude sier:

  Fjerde gang jeg ser dem, og den nest beste.
  Låt slett ikke verst, selv om Liam sang dårlig.
  Det tok seg litt opp, men ikke nok, og det er for meg ALLTID en glede når Noel styrer skuta!!
  At dem dro igan DLBIA som dem gjorde i går, er et kult avbrekk.
  Nå gleder jeg meg til 4 juni i Manchester.
  På hjemmebane låter dem klart best, og publikum der borte løfter bandet til riktige høyder hver gang.
  Oasis er deilig!

 13. endre aas sier:

  Det var jo jævlig bra! synes ikke de var så veldig slappe jeg ass. han annmelderen er en av de dummeste som jobber i hele nrk!!!

 14. Karin sier:

  Er det egentlig noen musikkanmeldere som er tilstede på konserter lenger? Jeg synes hver jævla Oasis- anmeldelse har vært dønn like under hela Dig Out Your Soul- turneen, det virker som anmeldelsen blir gjort før konserten. Hva er greia med å hate dagens Oasis? Jeg hater den greia at alle band blir dårlige når de har gitt ut mer en tre album. Oasis har ju aldrig gitt ut noen direkte dålige album, alle er bra, og har kvaliteter.
  Konserten går var sykt rå, Liams stemmen var helt knall, mye bedre enn på meget lenge. Jeg tørr faktisk å påstå at stemmen var så bra som den kan bli. At si at Oasis kjedet seg på scenen er noe bullshit, du så virkelig hvordan de koste seg. Liam var akkurat så grinete som han bør være, Noel var som vanlig Gud. De eide Spektrum, og jeg kan ju si at det var liv nede på gulvet.
  Jeg skjønner virkligen ikke musikkanmeldere, de skal være så jævli fise-fine.

 15. Awalker sier:

  eg var på min andre oasiskonsert tirsdag, og blei for andre gang overraska over kor bra oasis er som liveband! med unntak for en litt skuffande supersonic var alt jævli bra rock. greit nok, dei står stort sett rett opp og ned og spelar, men det er jo for faen meg greia deira? og ka publikum angår, var det neppe meir enn ka som går an i spektrum – halvparten må jo sitte?!

 16. hanna sier:

  jeg var også på konserten. og selv om jeg er noe uenig i det som står i anmeldesen, synes jeg ikke den er helt på jordet..
  endre aas: usaklig kommentar. kjenner du alle som jobber i nrk liksom? og kjenner du anmelderen?

  karin: du kan ikke ha hørt mye på oasis før de to siste platene… greit nok, han blir jo ikke akkurat yngre med årene. men seriøst, han har da hørtes myyye bedre ut enn det han gjorde på tirsdag. både live, og på plate. og stod du helt foran på konserten, så er det såklart litt mer liv der enn det er seks rader bak.. slik er det alltid. men det setter ikke stemningen for hele konserten. og du har ikke tenkt på at når alle journalister mener mye av det samme om denne turneen, så er det kanskje ikke så dumt det de sier? hadde de anmeldt konserten før de viste hva som ville skje, da hadde jo mest sannsynlig anmeldelsene vert forskjellige. for det er nok mange som digger oasis, men bare skriver det folk ikke tør å innrømme.. at «glansdagene» er over, og at de ikke er like bra som de var for en tid tilbake siden.

 17. Steve sier:

  oasiskonserten var som det stod i nettavisen meget bra. Nordmenn er skeptiske til arrogante briter, men slik er det alltid med oss, så vi kan ikke forvente mer av den generelle nordmannen. Jeg savnet Bag It Up, og det irriterer meg at alle intervjuer som gjøres med gutta ikke spør hvorfor de ikke spiller denne fantastiske låten fra siste plata. Uansett, oasis er fantastiske og det e artig å se når enkelte oppdager backkattalgoen il bandet og dykker lengere ned enn wonderwall og dlbia for å se hvor imponerte de blir. Super konsert av et superdupert band som heldigvis har sin egen stil og beholder den. Tenk deg liam hoppende rundt i skinnbukser flørtende med publikum. Jeg hadde gått ut av salen og aldri sett meg til bake. Lenge leve verdens best eog en av tidenes beste band. Oasis.

 18. Karin sier:

  Hanna: Jeg har hørt mye på alle albumene til Oasis. Veldig mye, og spesielt på Definitely og Morning Glory. Og jeg er helt enig i at, ja, det er et annet Oasis enn for 15 år siden, og det er vel ikke veldig rart kanskje. Noel er eldre, Liam er eldre, det er ikke orginal oppsetting lenger. Men å si at de seneste platene er dårlige, det er absolutt ikke rettferdig.
  Liam har brukt stemmen sin på en måte som ikke har vært gunstig, og det har han betalt for. På 90-tallet var han verdens beste sanger. Du hører nå at han har jobbet med stemmen de siste årene, og det har gitt pay of, han synger bra mye bedre idag enn i f.eks. 2000. Jeg vet at det ikke er samme store stemmen som Knebworth, som gjestet Spektrum, men i tirsdags var stemmen knall. Hadde Oasis hatt flere viledager som de hadde mandag, hadde Liam fungert jævli bra oftere.

  90-tallet er over, og Definitely Maybe kan bare gjøres en gang. Men Oasis er et band som ikke er redde for å gjøre sin greie, og ikke heller for å ta et steg videre. Nyt at det finnes slike band, i stedet for å erge dere over det som er tapt.

 19. hanna sier:

  oasis gjør sin greie, alltid. men det betyr ikke at det blir bedre og det automatisk er en dødsbra skive fordi det er disse flotte britene som står bak den. og vil ikke påstå at de har tatt steget så veldig mye videre, det er jo ikke akkurat en ny sound de opererer med? de har ikke plutselig blitt et (dårlig eksempel) punkrock band. de har fortsatt samme greia som de hadde for 15 år siden…

  og steve: tror du folk er misfornøyd med konserten fordi liam og noel er arrogante? det blir for tynt…

  men alt i alt. så bra at folk er fornøyde! ingenting er jo bedre enn folk som er fornøyde, og har fått valuta for pengene.

 20. Pett sier:

  Etter å ha sømført youtubeklippene fra spektrumkonserten tror jeg vi kan si at vi har vært med på en fantastisk konsert!.

  Leve oasis

 21. Alex sier:

  Terningkast 3?!!? Er du seriøs? Konserten var jo fantastisk!!

  Det er jo det som er «gimmicken» til Oasis, å være arrogante på scenen.
  Gud skal vite at vi ikke trenger en ny Bono, som skal holde preiken og frelse verden fra scenen.. Nei da er det like greit å la musikken tale for seg selv, noe jeg syntes den gjorde :-)

 22. Alex sier:

  Og forresten, er dere ikke lei av å skrive de samme tingene om Oasis hele tiden? 1995 bla bla bla….

 23. Robin sier:

  Asp, denne konserten har du misset. Oasis var knallbra. Utrolig bra stemme på Liam og det var dødsfett!. Men hvorfor startet de en halv time før tiden?..

 24. [...] nøkterne nordboere. Ikke uventet, ble derfor bandets konsert i Oslo-konsert kun vurdert til en 3′er av Lydverkets anmelder i januar. Følgende ingress kunne altså like gjerne vært skrevet på omtrent alle deres konserter [...]

Legg igjen en kommentar