Afropunkens hemmelige historie

Afropunkens hemmelige historie

Det afrikanske kontinentet har en rik musikalsk historie. Men kapittelet om Afrikas politisk brennbare punktradisjon har ikke blitt fortalt – før nå.

Skrevet av:
Publisert 9:01 17 mars, 2012

Afrikanske artister har via diverse sjangre satt sitt preg på den internasjonale musikken de siste tiårene. Populære artister og band som Paul Simon og Vampire Weekend har mye å takke afrikansk musikk for. Afrikanske artister som Tinariwen, BLK JKS og Femi Kuti får også stadig større navn, men i den hardere delen av rocken har ikke Afrika vært så synlig så langt.

Innen heavy metal har det de siste årene dukket opp band som Ahl Sina fra Egypt og Myrath fra Tunisia, og nå får også punk-scenen i det sørlige Afrika gjennom de siste førti årene oppmerksomhet. I dokumentaren Punk In Africa forteller nemlig filmskaperne Keith Jones og Deon Maas historien om punk-bevegelsen i Sør-Afrika, Zimbabwe og Mosambik. Land som hver for seg har vært gjennom apartheid, vold og borgerkrig.

National Wake

Dermed har også punken i disse landene vært svært politisk, og ikke minst utrygg å drive på med. I Sør-Afrika bestod eksempelvis punkband som National Wake både av svarte og hvite, noe som var direkte farlig under apartheid-tiden. Miksing av raser ble sett på som en politisk handling som kunne ende med både fengsel og vold fra politiet. En handling som opponerte mot det bestående. Akkurat som punken også gjorde, i mindre politisk grad, andre steder i verden.

- Punken i disse landene var politisk fra starten. I løpet av 80-tallet i Sør-Afrika, tidlig 90-tall i Mosambik og i Zimbabwe i dag, var og er det å være en del av punk-bevegelsen en definitiv politisk ytring. Disse tre landene var de siste som ble frigjort i Afrika, og har dermed en delt historie som også blir vist i filmen, forteller filmskaper Keith Jones til Readwriteweb.

http://youtu.be/PHbzgwVGDj4

- Det var en enormt undertrykkende tid å leve på, også for hvite. Muligheten til å tenke stort og til å engasjere seg var veldig liten, men da denne bevegelsen kom hjalp musikken folk til å tenke mer anarkistisk. Det anarkistiske elementet ga folk følelsen av å ville kjempe mot apartheid-regimet, sier musikkjournalist Dianne Coetze i filmen.

Evicted fra Zimbabwe er et relativt nytt band som blander punk og metal, og vokalist Derek Bailey forteller til Okay Africa at det fremdeles ikke er helt trygt å synge akkurat det man vil.

- Vi har blitt nødt til å forandre tekstene våre et par ganger, slik at vi ikke tråkker noen på tærne. Hvis politiet vil bli kvitt deg, så klarer de det.

Evicted

Band som Wild Youth og National Wake, og senere The Rudimentals, Hog Hoggidy Hog og 340ml ble viktige i sine respektive land, og gjennom Facebook har filmskaperne klart å få tak i bilder og film som til nå har vært utilgjengelig.

- Bortsett fra jazz var punk den viktigste musikkstilen som forente svart og hvit i Sør-Afrika. Band med både svarte og hvite medlemmer fantes helt fra starten innen punken, samtidig som det var en definitiv afrikansk identitet i både tekstene, musikken og det visuelle i punk-bevegelsen i alle de tre landene vi fokuserte på, forteller Keith Jones.

Filmen Punk In Africa har blitt vist på diverse filmfestivaler i Sør-Afrika, Nederland og Brasil, og vises nå via festivaler i det østlige Europa.

- Reaksjonen fra alle musikerne som er med har vært god. En reaksjon som går igjen er at musikerne nå endelig skjønner sin egen rolle i den større historien om den lokale musikken i det sørlige Afrika. Frem til nå har ikke denne historien vært dokumentert, summerer Keith Jones opp.

HØR: Offisiell samling av afrikansk punk samlet av DJ Zhao på Soundcloud:

PUNK IN AFRICA official selection mixed by dj zhao by Punk In Africa

LES: om de russiske feministpunkerne som driver sultestreik i fengsel her.

SE: Lenger trailer til filmen:

Tags: , , , , ,

Del "Afropunkens hemmelige historie"
 

5 kommentarer på “Afropunkens hemmelige historie”

  1. Edward Richmont Hansen sier:

    Takk! Dette var interessant!

  2. bo71 sier:

    Alltid likt punk også..

  3. Edit Bugge sier:

    M! Kommer den på nrk?

  4. Folk som er interessert i tabubelagt musikk kan også sjekke ut Extreme Music From Africa på Whitehouse’s label Susan Lawly. Grei blanding av ren støy og eksperimentell animisme.

  5. Anonym sier:

    Jævli kult å se! 

Legg igjen en kommentar