Nå skal vi stå sammen
I kveld blir det markering for ofrene og de pårørende over hele landet. Jeg deltar, og det skal alle jeg kjenner også gjøre, sier OnklP.
I kveld klokka 18.00 skal vi gå sammen side om side og holde hverandre i hendene. I hele landet skal det være markeringer for å vise skadede og pårørende at vi bryr oss, og vise de avdøde den siste ære. I hovedstaden har snart 60.000 meldt seg på Facebook-eventen.
Musikk-Norge deltar
Fredrik Saroea i Datarock har kjent Utøya-hendelsene tett på kroppen. Datarock hadde nemlig konsert for ungdommene i AUF på Utøya i forkant av de tragiske hendelsene. Bandet forlot øya natten før. Saroea forteller om møte med ungdommer ned i 14-års alderen, mange de hadde møtt før, som for han representerte solidaritet og samhold.
- Vi møtte barn som hadde det kjekt. Neste dag, så er de.. Off nei.. Jeg har aldri vært borti noe så sterkt og emosjonelt, sier Saroea.
Fredrik Saroea skal delta i markeringen i Ørsta sammen med familien sin i kveld. Han sier han tror det er bra at folk er sammen og snakker om det som har skjedd. Det viser at alle tenker på og bryr seg om og sier videre at det er viktig at vi står sammen når det utenkelige inntreffer.
- Åpenhet, demokrati og kjærlighet er det som kan stoppe dette. Nå ser vi at det finnes mennesker som kan gjøre grusomme handlinger overalt, sier Fredrik Saroea.
Folk er forandret
Sandra Kolstad har tenkt mye på hvordan dette vil prege oss. Hun håper mest av alt at dette ikke vil gjøre oss til et folk som er preget av frykt, men at vi klarer å beholde troen på et trygt samfunn videre.
- Jeg syns Norge har tatt dette på en flott måte. Det etter hvert berømte sitatet som sier at hvis en person kan vise så mye hat, tenk da hvor mye kjærlighet vi kan vise sammen, er symptomatisk for hvordan Norge har håndtert dette, sier Sandra Kolstad.
Pål Tøien, kanskje bedre kjent under artistnavnet OnklP, sier han merker en annen stemning i gata etter hendelsene på fredag. Folk som klemmer hverandre, som viser at de bryr seg. Han mener dette viser hvordan folk i Norge holder sammen, selv i krise. I kveld skal vise sin respekt i Oslo, sammen med alle han kjenner.
- Det har aldri vært så mørkt før. Denne gangen var det skikkelig, skikkelig fæle greier. Det er konstant der, så grusomt trist. Men nå skal vi samles og snu det vonde til noe positivt, sier Tøien.
Støttekonserter
Det er ventet at musikere vil gå sammen om å lage støttekonserter og minnekonserter. Fredrik Saroea og Henrik Svanevik har tatt initiativ til minnefestival i hjembyen, Bergen, på fredag. Noen av dem som opptrer er Datarock, Pedro Carmona-Alvarez, John Hegre (Jazzkammer), Jørgen Træen (Sir Dupermann), Erik Fossen (Unknown Joe), Frode Flatland (Ungdomskulen), Baertur og Syntax TerrOrkester. Også Sandra Kolstad syns det er riktig å begynne å tenke på en konsert til minne om de som ikke er mer og til støtte for de etterlatte. Hun stiller gjerne opp. OnklP har ikke planlagt støttekonsert, men sier at også han mer enn gjerne stiller opp om noen arrangerer.
-Musikk helbreder. Du merker det i stunder som dette. Jeg anbefaler folk å høre på musikk de liker, sier OnklP.
Lars Vaular vil ikke uttale seg om hvordan han håndterer det som har skjedd, men sier til Lydverket at han håper alle kommer i fakkeltog, og hjelper hverandre med å komme gjennom dette ved å være tilstede for hverandre.
Datarock med venner holder minnefestival i Bergen. Det vil være gratiskonserter på Landmark klokka 18.00 førstkommende fredag.
Maria Mena har bidratt med å legge ut sin versjon av sangen «Mitt lille land». Nå har det blitt laget en gripende musikkvideo til sangen, som du kan se under.
Maria Mena – Mitt lille land