Sonisk sommerlektyre
Liker du musikk, sier du? Og litteratur? La oss slå følge til stranda.
De siste årene har jeg merket en tydelig, lettere foruroligende personlig tendens: Det er kun om sommeren jeg leser så mye som jeg burde.
Da fortærer jeg til gjengjeld det jeg kommer over av svære romaner, utspekulerte noveller, skjøre og tettknadde dikt, takeaway-menyer og pamfletter gjenglemt på trikken. Her er mine soniske lesetips idet kalenderen blomstrer innover mot frakobla modus.
Wellers vidunderlige verden
Øverst i sekken ligger Vinduet. Det tradisjonsrike Gyldendal-magasinet har opplevd et gedigent oppsig under Audun Vingers stødige og smakfulle redaktørhånd.
I den ferske utgaven av bladet er Paul Weller - oppvigler, stilikon, modfar, musikkcoinesseur og vakker engelskmann – omdreiningspunktet, med en virtuos tekst om The Style Council og intervju med den svenske überskribenten Andres Lokko blant høydepunktene. Magasinet er i det hele tatt godt gjennført; visuelt såvel som skriftlig. I tillegg lukter det godt.
The Style Council – «Shout To The Top!»
Romanfigurenes indre liv
Musikk spiller også en sentral rolle i en rekke fiktive univers. Jonathan Lethems medrivende roman Chronic City, en ambivalent hyllest til Manhattan, inneholder for eksempel noen rørende passasjer der The Rolling Stones’ Some Girls og en trebeint pitbull står i fokus. Og romanens tragiske helt, den høyspente skribenten Perkus Tooth, glemmer du garantert ikke med det første.
The Rolling Stones – «Some Girls»:
Thomas Pynchons elleville Inherent Vice er en litterær hybrid av noir, psykedelia og surf formidlet gjennom fargefølsomme vestkystbriller. Her konsumeres det, som i Chronic City, store mengder weed, lett sporbart i det diffuse groovet teksten legger seg i.
En rekke faktiske og fiktive band pensler ut tidskoloritten; «Long Trip Out» med bandet Spotted Dick og “Just the Lasagna (Semi-Bossa Nova)” med Carmine & the Cal-Zones er blant låttitlene som pirrer fantasien. Mer om soundtracket til Inherent Vice, som inkluderer Stones-låten «Something Happened To Me Yesterday», finner du her.
The Rolling Stones - »Something Happened To Me Yesterday»:
Albumet lever!
En av de mest inspirerende bokseriene har de siste årene vært forlaget Continuums 33 1/3-serie, der hver bok tar for seg et album som har etterlatt større eller mindre avtrykk i den populærmusikalske tradisjonen.
Kvaliteten varierer, det er så, men de beste utgivelsene formidler en ren og ubesudlet musikkglede. Eric Weisbands bok om Guns N’ Roses-eposet Use Your Illusion I&II får hard medfart av indignerte Axl-fans på Amazon, og jeg har nok lest spenstigere refleksjoner rundt den megalomane frontmannens modus operandi enn dette. Men den er definitivt verdt å slå ihjel et par timer med, om enn bare av nostalgiske årsaker.
Guns N’ Roses – «November Rain»:
Smakfull arkeologi
Til slutt må vi tilbake til magasinhylla på Narvesen igjen, og det som kanskje er verdens flotteste musikktidsskrift i disse dager: Wax Poetics. Der mange retro-orienterte blader kan oppleves som trauste, blodfattige og forutsigbare, er det som oftest dypt forfriskende å pløye gjennom dette talerøret for feit, ofte støvete feinschmeckermusikk. Den ferske utgaven av bladet kretser rundt åtti- og nittitallets raphelter fra begge de amerikanske kystene, med intervjuer med blant annet Ice Cube, Ice T og KRS-One på menyen. Jeg sikler også på det afrikanske temanummeret som kom for noen måneder siden, der både Fela Kuti og Tony Allen figurerer. Det er så vakkert at det nesten ikke er til å holde ut.
Ice Cube – «Check Yo Self»:
Har du noen gode lesetips? Bruk kommentarfeltet!
Tags: 33 1/3, anmelder, Continuum, Lesetips, Lethem, litteratur, Lydverket, marius asp, Musikk, Pynchon, Sol, sommer, sommerlektyre, Vinduet, Wax Poetics
For å ikke glemme The Wire, pondusen i alternative sjangre.
http://www.thewire.co.uk/