«Gloomy Sunday» – Låten som dreper
Det skal være låten som flest mennesker har sitt eget liv til. Her er historien om «den ungarske selvmordssangen». La det være sagt med en gang; innholdet i denne artikkelen er basert på diverse halvpålitelige nettsider og løse rykter. Men, det er påske og krimtid, og mytene rundt «Gloomy Sunday» (eller «Szomorú vasárnap» som den […]
Det skal være låten som flest mennesker har sitt eget liv til. Her er historien om «den ungarske selvmordssangen».
La det være sagt med en gang; innholdet i denne artikkelen er basert på diverse halvpålitelige nettsider og løse rykter. Men, det er påske og krimtid, og mytene rundt «Gloomy Sunday» (eller «Szomorú vasárnap» som den heter på originalspråket) er så mange og så utrolige, er det er verdt å fortelle om noen av dem.
Kjærlighetssorg, suksess og selvmord
Den er skrevet at Reszo Seress, en ungarsk komponist uten særlig suksess. Den skal ha blitt til en søndag, etter en av hans mange krangler med kjæresten. Forholdet til kjæresten stod ikke til å redde, men Seress var så fornøyd med låten som hadde blitt til under så triste omstendigheter, at han sendte den rundt til diverse ungarske musikkforlag.
Selv om flere mente at denne sangen var for depressiv, fikk han til slutt tilslag hos et forlag, og låten ble spredd til byer rundt om i verden. Endelig opplevde Seress suksessen han alltid hadde drømt om, og i et håp om å vinne tilbake kjæresten, sendte han ho et brev. Etter ei stund fikk han svar. Ho hadde tatt sitt eget liv. I hånden hadde ho en lapp der det stod «Szomorú vasárnap». Tittelen på Seress sin store hit.
Dødstallene fortsatte å stige
Men ho hadde ikke vært første offer for «den ungarske selvmordssangen. I Berlin hadde en ung mann gått inn på en bar, bedt bandet spille «Gloomy Sunday», før han så gikk hjem og skjøt seg selv. Noen uker senere i samme by, ble notene til den samme sangen, funnet hos en kvinne som hadde tatt sitt eget liv.
Rundt om i verden, fortsatte dødstallene å stige. I Roma skal en gutt ha gått forbi en tigger som nynna den, gitt han alle pengene han hadde, før han hoppa fra nærmeste bro. En 80-åring hoppa fra sjuende etasje i huset sitt, og ei 14 år gammel jente drukna seg.
BBC la ned forbud
Etterhvert ble dødstallene så høye, at BBC la ned forbud mot å spille vokalversjonen på radioen. Men, etter at en politimann hørte en instrumentalversjon bli spilt om igjen og om igjen fra en leilighet, brøyt seg inn, bare for å finne at eieren hadde sitt eget liv, bestemte BBC seg for å totalforby låten.
Men hva så med komponist Reszo Seress? Han klarte aldri skrive enn oppfølger til «Gloomy Sunday», og døde 11. januar 1968.
Han tok livet av seg ved å hoppe ut av vinduet i sin egen leilighet.
Her kan du se Elvis Costello spille en versjon av «Gloomy Sunday»:
[youtube Y4YHoijyRH0]
Billie Holiday sin versjon er nok den mest kjente:
[youtube 48cTUnUtzx4]
Tags: Gloomy Sunday, selvmord, selvmordssang, Ungarn, ungarsk
Skjønner godt hvorfor folk tar livet av seg når de hører låta. Den er jo drittkjedelig!!