Ginger Baker med regissør Jay Bulger.

Ginger Baker med regissør Jay Bulger.

Krakilsk supertrommis blir film

Ginger Baker er en av tidenes mest innflytelsesrike trommiser, men han er også en av de største bråkmakerne i musikkhistorien. Nå kommer endelig livshistorien hans som film.

Skrevet av:
Publisert 13:16 4 mai, 2012

Ginger Baker var mannen bak trommesettet i det høyst legendariske bandet Cream. Allerede der laget han så mye bråk med bassist Jack Bruce at Creams sjef Eric Clapton løste opp bandet etter kort tid. Blant annet angrep Baker bassisten fysisk på scenen da han mente at Bruce hadde avbrutt tromme-soloen hans.

Bakers hissige karriere gikk videre via supergruppen Blind Faith, Ginger Baker’s Air Force, world music med Fela Kuti i Afrika, samarbeid med Gary Moore, Hawkwind, P.I.L, og flere, til egen jazz-musikk. Nå bor Ginger Baker i Sør-Afrika der han starter dagen med en dose banneord, litt morfin og dyrking av lidenskapene hest og polo-spill.

Ginger Baker

Etter fire år har journalisten Jay Bulger nå endelig ferdigstilt dokumentaren Beware Of Mr. Baker, som hadde premiere på South By Southwest i USA i midten av mars, og som der tok hjem prisen for beste dokumentar. Fremover skal filmen vises på diverse festivaler, og kommer nok også for salg om ikke så lenge. Traileren inneholder kommentarer fra musikere som Johnny Rotten (Sex Pistols/P.I.L.), Stewart Copeland (The Police), Neil Peart (Rush) og Eric Clapton, og hinter om stor underholdning. Allerede i åpningsscenen blir regissøren slått midt i ansiktet med stokken til Baker.

Ginger Baker har inspirert tusenvis av trommiser og band opp gjennom årene, men er nesten like kjent for å være en av musikkens store bråkmakere og surpomper. Blandet med et gigantisk rusmisbruk blir det en farlig kombo. Bård Ose fra P.I.L.S. og Radiorock på P1 har fulgt Bakers karriere tett, og gleder seg stort til filmen kommer.

Bård Ose

- Jeg gleder meg masse. Han er jo gal. Og en fantastisk trommis. Faktisk er han hundre prosent selvlært. Han kom inn i Cream etter å ha spilt i jazz-band, og var allerede avhengig av heroin før 1960. Han er en notorisk bråkmaker, men har det stort sett i kjeften. Jeg tror han må ha en eller annen diagnose.

- Hvis han ikke hadde funnet suksessen med Cream, som han har levd på til i dag, så vet jeg ikke hvordan det skulle gått med ham. Han er helt ustyrlig. Som det ble sagt allerede da han spilte i Cream på 60-tallet; Ginger Baker is trouble. Baker hadde alt, men rotet hele karrieren sin meningsløst vekk.

 

Bård Ose har også lest Bakers biografi Hellraiser som kom for noen år siden.

- Boken handler stort sett om hester og heroin, så det var litt skuffende. Men det som er påfallende er at Ginger Baker i boken slenger dritt om absolutt alle han har jobbet med eller har truffet. Med to klare unntak. Eric Clapton og Rolling Stones-trommis Charlie Watts, som er den eneste andre trommisen han liker.

- Det finnes en god historie om Ginger Baker, som viser at ufordrageligheten hans også kom til nytte. For etter at Clapton hadde oppløst Cream, siden Ginger Baker og Jack Bruce holdt på å ta livet av hverandre, reiste gitaristen langt ut på landet for å øve inn nye låter med vokalisten Steve Winwood. Ginger Baker hørte ryktene, og reiste øyeblikkelig ut dit, med trommesettet sitt, og banket på døren. Stakkars Clapton turte ikke å si nei til Baker, og dermed fikk han være med i supergruppen Blind Faith sammen med Clapton og Winwood. Et band som ble oppløst etter en plate…

Som Ginger Baker sier selv i filmen, på spørsmål om han er forundret over at han fremdeles er i live:

- Overgitt, faktisk. Gud straffer meg for min tidligere ondskap ved å holde meg i live med så mye smerte som mulig.

Tags: , , ,

Del "Krakilsk supertrommis blir film"
 

2 kommentarer på “Krakilsk supertrommis blir film”

  1. Anonym sier:

    Ahhh… hvilke band, Creem og Bind Faith! Min ungdom. Og Ginger Baker var på topp av listen selv om Air Force ikke helt nådde opp. Men det skal sies at for en som den gang leste ‘Poprevyen’ (jepp, bladet het det) og ‘New Musical Express’ (eller NME blandt oss kule) så var ikke Hr. Bakers galskap kjent. Det var kanskje like greit.

  2. [...] Jay Bulger, fikk visse problemer med å lage filmen, som vi kan se i dette klippet.Les også: Krakilsk supertrommis blir filmI et intervju med The Guardian avslører Ginger Baker forøvrig at han faktisk var den første [...]

Legg igjen en kommentar