Prince på Roskilde 2010. Foto: Jens Dige, Scanpix/AFP

Prince på Roskilde 2010. Foto: Jens Dige, Scanpix/AFP

Prince - Roskilde, Orange Scene

Konge med menneskelig ansikt

Konsertene hans er like sjeldne som de er legendariske. Søndag kveld la Prince alen til sin legendestatus med en hjertevarm Roskilde-finale.

Skrevet av:
Publisert 13:10 5 juli, 2010

Roskildes Orange Scene noen minutter over ti på kvelden, søndag 4. juli. En beskjed om at publikum bes ta hensyn til at artisten ikke ønsker å bli fotografert, ruller over storskjermene. På scenen står et kobbel teknikere på to og fire bein. Den ene musikeren etter den andre kommer ruslende, for så å forsvinne igjen. Først en kordame, så selveste Sheila E – Prince’ stjernetrommis fra 80-tallet, og til slutt en ruvende munnspiller som med djevelsk glis blåser forventninger i publikum.

Kvart over ti er omsider teknikerne ferdige. Hele bandet er på plass og begynner å spille. Vi kjenner igjen introen til ”Let’s Go Crazy”, og der entrer det lille popgeniet scenen. Da ramler det med ett en tekniker inn fra venstre. I noen sekunder romsterer en tykkfallen danske ved en av monitorene, og lager en nesten skandaløs start på sommerens mest omtalte konsertbegivenhet i Skandinavia.

Hjertebankingen over teknikeren gir seg raskt, men det er likevel et forvarsel om at det er en uperfekt utgave av Prince som har inntatt en konsertscene for første gang i 2010. Ikonet som er kjent for sin perfeksjonisme, sitt kontrollbehov og sine gjennomkoreograferte show, har kommet for å vise seg fra en menneskelig og upretensiøs side. Han er ikke her for å promotere et nytt album (hans 27. studioalbum, ”20Ten”, er kun tilstede i coverarten som er trykket på den hvite overdelen han bærer) eller vise fram et show øvd inn til siste detalj. Han er her for å gjøre en festivalkonsert med en gjeng lysende musikere og en bunke klassiske låter.

Klassiske låter, ja. Etter feststarteren ”Let’s Go Crazy” følger ”Delirious”, ”1999”, ”Little Red Corvette” og “Controversy”. Det er som vi er på ”Purple Rain”-turneen en gang i 1984/85, og man må klype seg lett i armen. Skjønt det mangler litt på at framføringen er av like klassisk kaliber. Prince’ band anno 2010 trenger tid for å bli varme i trøya. Man kan høre at dette er deres første konsert av året, og innledningsvis mangler det både trøkk og volum. Lyden er heller ikke perfekt.

Både band og publikum begynner å løsne i en funky og lang ”Controversy”, som smeltes med blant annet Chic’s ”Le Freak”. Det er her Prince for alvor avslører kveldens jeg; den blide og kommuniserende entertaineren. Han som roper ”Denmark, do you like funky music?” mens han danser, blunker, strutter og flørter. Han som byr på avslappa sjarm og naturlig kulhet framfor stram regi. Han som ber om at scenelyset dempes slik at han kan se publikum.

Det er en naturlig varme over Prince denne søndagskvelden på Roskildefestivalen. Kanskje han instinktivt forstår at det 80 000 slitne festivalgjengere trenger er en helende hånd, ikke en stram pisk. Kanskje er han bare blitt mykere med åra. Det er i alle fall mennesket bak myten som trer fram ettersom konserten skrider fram. Et menneske man aner har gleder og sorger som alle oss andre, gode og dårlige sider. Det er tanker som det aldri tidligere har vært plass til om den perfekt iscenesatte popguden.

Prince og Sheila E har en historie tilbake til 80-tallet da de var elskere, råskinn og sexdyr. Når de gjør ”Take Me With U” på den Orange Scene er bankende underliv erstatta med bankende hjerter. Gitaristen Prince er alene i spotlighten på en fjærfunky ”Guitar” før han forlater scenen og overlater mikrofonen til koristen Shelby J; en hårløs soulengel med den stemmen og 100 prosent sceneintegritet.

Det som kunne vært et kjedelig pausenummer med en cover av Sarah McLachlans ”Angel” blir til en sakral hvelving over Roskilde. Gospelfeelingen fortsetter når far sjøl kommer tilbake på scenen og sammen med Shelby duetterer Bill Withers soulsviske ”Lean On Me” på dempet og smakfullt vis. Prince covrer seg sjøl med en lett utflytende utgave av ”Nothing Compares 2 U” før han henvender seg til publikum og spør hva folk vil ha nå; ”Jazz or funk”. Han har selvsagt selv svaret; ”we’ll stay in church”. Og dermed framfører Prince ”Purple Rain” på Roskilde denne julikvelden. Det er smått uvirkelig, men alvoret og inderligheten til den lille der oppe er høyst virkelig.

Han kommer tilbake for en halvtime med ekstranummer-jamming. Hele den svarte musikkarven skal brettes ut. Han har selv vært med på å forme den. Prince anno 2010 plasserer seg ydmykt inn i en historie han er stolt av å være en del av. ”Real music by real musicians” fastslår han. Prinsen hyller den avdøde popkongen når Jacksons ”Shake Your Body (Down To The Ground)” introduseres med ”this is for my friend”. Jammen kunne kanskje vært bytta ut med flere av hans egne låter, men det er vanskelig å være kald når det oser spilleglede og upretensiøst overskudd fra scenen.

Når så den klassiske åpningslinja ”you don’t have to be beautiful to turn me on” kommer fra leppene til mannen som skrev den, eksploderer festivalplassen i glede. ”Kiss” er prikken over i’en. Det kommer enda litt mer etter det. Litt unødvendig, men typisk nok for Prince på Europa-ferie sommeren 2010.

Håkon Moslet

Dette spilte Prince:

Let’s Go Crazy
Delirious
1999
Little Red Corvette
I Like Funky Music
Controversy
Le Freak
Why U Wanna Treat Me So Bad
Take Me With U (with Sheila E.)
Guitar
Angel (cover Sarah Mclachlan)
Lean On Me (cover av Bill Withers)
Nothing Compares 2 U
Purple Rain
Mountains /Shake Your Body/Everyday People/I Want To Take You Higher
Kiss
Dance 4 Me

Tags: , , , , , ,

Del "Konge med menneskelig ansikt"
 

12 kommentarer på “Konge med menneskelig ansikt”

 1. etk sier:

  TAKK.
  Jeg var ikke der.
  Det er trist.
  Jeg likte heller ikke håkon moslett.
  Men dette er en fantastisk anmeldelse av en tilsynelatende fantastisk konsert.
  Takk håkon, for at du eksisterer!!

 2. Alle må være enige sier:

  Åh! Var min kritikk av den selloutfestivalen nede i Danmark upassende?
  Jeg viste ikke at det ikke var lov å kritisere en festival som er blitt en døende hore.
  Og det beklager jeg!

 3. PRinceFan sier:

  «Konsertene hans er like sjeldne som de er legendariske.»
  skjønte ikke helt den der, er det noen som lager mer musikk, og spiller mer live enn Prince???

 4. Christopher Tracy sier:

  Moslet:
  «Gjennomkoreograferte konserter» og «iscenesatt popgud»? Er det Prince du snakker om her? Konsertene hans er alt annet enn gjennomkoreograferte på forhånd (som f.eks. Michael Jacksons), men heller spontane og med mye improvisasjon. I intervjuer har flere av musikerne hans uttalt at de hele tiden må være på hugget og følge med på alt han gjør, for de vet aldri hva som kan skje, og settlisten er ofte bare veiledende. Og Prince er ikke en «iscenesatt popgud», men en artist som har skapt sin egen karriere. Det er ikke Britney Spears vi snakker om her.

  PRinceFan:
  Prince gir ut mange plater, det er sant, men han spiller ikke mye live! Jeg tror du blander med Bruce Springsteen, som har 4-5 konserter i året bare i Oslo, kan det virke som.

  • PRinceFan sier:

   Prince spiller mye live! Ikke bare store konserter, men han er ofte live på tv i USA, og har ofte småe konserter. Når han er på turne, er det ingen som slår han….vel, kanskje idag….Men han har ofte Aftershow også, dvs to konserter på en dag.

   Sjekk selv. Liste over de største konsertene http://prince.org/wiki/Concert_Tours

   • Christopher Tracy sier:

    Da har vi ulik forsåelse av ordet «ofte». Springsteen, Kiss og Metallica spiller mye live, etter min forståelse. Og U2, når de først legger ut på turné. Jeg vet utmerket godt hvor mye Prince spiller, og det er ikke i nærheten av å være like «ofte» som disse artistene. Han dukker opp uanmeldt på nattklubber og holder små konserter her og der, det er sant. Jeg har selv vært på et fantastisk afterparty, men er man Prince-fan, må man jammen følge nøye med hvis man skal få hørt ham live en gang hvert 10. år uten å reise halve jorda rundt. Det er leeenge siden Prince har gjort en stor verdensturné. Sist han var i nærheten av noe sånt, var vel i 2002. I fjor spilte han én konsert i Montreaux og 2-3 i Monaco. At han spiller ofte på TV i USA, har jeg heller ikke inntrykk av.

    • Hugo Valentino Berg sier:

     Hei !
     Hva angår hvor mye og ofte Prince spiller live – hvis noen av debattantene hadde giddet å satt seg inn i live-katalogen til Prince (altså ikke album-katalogen og Vault-katalogen som for øvrig er relativt godt lukket, men som inneholder intet mindre enn ca.10 000 låter), fra 1979 til dags dato….vil man, etter 4-5 timers lesning se at Prince har spilt flere konserter i denne perioden enn U2, Bruce Springsteen og Metallica TIL SAMMEN, og jeg mener MANGE flere. Antall osv.kan man fint finne ut selv, altså hvis man gidder å sette seg litt inn i ting man skriver om.
     Takk.

 5. [...] band kom best ut av oppsummeringen? Kongolesiske Staff Benda Bilili, Sveriges Robyn og legenden Prince høstet flest positive adjektiver fra Pitchfork sine blaserte [...]

 6. Lund sier:

  Har fulgt Prince siden første album og er vel ikke helt enig me H.Moslet selv om jeg ble overbevist av et Roskildepublikum når hele arenaen hoppet opp og ned til Prince og også av kommentarene jeg hørte av de helt unge etter konserten………… Etter flere Prince shows så synes jeg dette var sånn ca 4-5 på terningen……. Han er i humør, men det han var kjent for tidligere, som innovatør, er borte. Samtidig er det konseptuelle borte som f.eks på Sign Of the Times eller Lovesexy showet borte, men bevares, som en stor Prince fan var det bare HELT HERLIG :-)

 7. Der skulle jeg gjerne vært.

 8. [...] Sist gang han var i landet var da han besøkte Bergen i fjor og da han spilte på Roskilde skreiv Håkon Moslet at han «la alen til sin legendestatus med en hjertevarm Roskilde-finale». [...]

 9. [...] Så er festen i gang. NRKs Håkon Moslet har skrevet en ganske god anmeldelse av konserten her. For meg var høydepunktene “Little Red Corvette” og “Purple Rain”. [...]

Legg igjen en kommentar