Miku Hatsune på scenen i Tokyo, foran tusenvis av fans. Foto: Scanpix / AFP Photo.

Miku Hatsune på scenen i Tokyo, foran tusenvis av fans. Foto: Scanpix / AFP Photo.

Kan dette skje i Norge?

Tusenvis av skrikende fans foran scenen. Fram kommer en avatar. Kommer norske ungdommer noen gang til å gå av skaftet for noe slikt?

Skrevet av:
Publisert 8:00 14 mars, 2012
Hatsune Miku. Illustrasjon: Promo.

Hatsune Miku. Illustrasjon: Promo.

Japan har i noen år hatt en popstjerne med langt, lysegrønt hår. Men Hatsune Miku er ikke som alle andre popstjerner; hun finnes nemlig ikke i virkeligheten. Med sine lange musefletter og et antrekk som er dels skolejente og dels spion er hun lett å like for unge jenter og gutter.

Hun er en syngende og dansende avatar, skapt av Crypton Future Media, som kan kjøpes og programmeres til å framføre enhver sang du måtte ønske på din egen pc. Selskapet bruker stemmene til skuespillere, som de så kverner gjennom en programvare som gir en syntetisk sangerinne som lyder langt bedre enn de fleste av oss noen gang har gjort.

Dette er ikke helt nytt, i og med at vi fra før har fenomener som Gorillaz, men de japanske musikere tar det enda et skritt videre; på scenen blir Hatsune Miku projisert på en gjennomsiktig vegg, ytterst på scenen foran resten av de levende musikerne, slik at det ser ut som hun virkelig er med i et band.

Mens Gorillaz stort sett er produkt av Damon Albarn og Jamie Hewletts musikalske og kunstneriske krumspring, står det mer enn 20 forskjellige komponister bak musikken til Hatsune Miku. Da hun nylig spilte i Tokyo blei billettene (10.000) til fire konserter revet vekk, i tillegg til at konserten fylte 24 kinoer over hele Japan. Og det var til tross for den relativt stive prisen – 6.300 Yen, eller omkring 433 kroner pr. billett.

P3s musikksjef Mats Borch Bugge. Foto: Tom Ivar Øverlie, NRK P3.

P3s musikksjef Mats Borch Bugge. Foto: Tom Ivar Øverlie, NRK P3.

Mats Borch Bugge, musikksjef i NRK P3 er ikke overraska over at det var akkurat i Japan dette kom.

- Japanerne er tidlige på å ta i bruk ny teknologi, og de har i en årrekke også vært i front i å utvikle ny teknologi. Det japanske samfunnet er et høyteknologisk samfunn. Dessuten er japanerne kjent for å omfavne fremtidsrettede fenomener – som virtuelle spill som eksempelvis Second Life. At de nå omfavner en virtuell artist, er ikke overraskende på noen måte.

Torgrim Øyre, musikkanmelder i Dagbladet, tror det handler mye om japanernes hverdag.

- Japanerne har jo alltid hatt en voldsom fascinasjon for teknologiske nyvinninger og ting som generelt er litt over «alle hauger». Dette i kombinasjon med en hektisk hverdag kan fort føre til at teknologi og virkelighetsflukt går opp i en høyere enhet.

Torgrim Øyre er musikkanmelder i Dagbladet. Foto: Lars Eivind Bones.

Torgrim Øyre er musikkanmelder i Dagbladet. Foto: Lars Eivind Bones.

Egon Holstad, musikksjef i avisa Nordlys er heller ikke overraska, men har et litt annet perspektiv på fenomenet.

- De samme folkene gikk jo amok for å se Trine Rein, så de har åpenbart et slags kulturelt filter for å skjønne det vi andre er helt ute av stand til å forstå.

Musikksjef Bugge er ikke i tvil om at vi om ikke lenge kan få se noe liknende her i Norge.

- Ja, helt klart. Jeg ser ingen grunn til at dette ikke skulle skje i Norge. Vi er et av de landene i Europa som konsumerer mest musikk – og er også av de som først tar i bruk ny teknologi, derfor vil dette helt sikkert også kunne slå an her til lands.

Christine Dancke, DJ og programleder i NRK P3 er fascinert over fenomenet, men tror det vil drøye før vi får se noe liknende her i Norge.

Christine Dancke. Foto: Privat.

Christine Dancke er DJ og programleder i NRK P3. Foto: Privat.

- Jeg tror ikke dette kommer til å skje i Norge med det første, men konseptet er jo helt rått! Dog mer som et interaktivt sosialt prosjekt, kanskje?

- Jeg har ikke hørt låtene, men forstår det som at hun er en popstjerne skapt av «folket» med låter laget av «folket». Fascinerende! mener Dancke.

Nederst i saken kan du se videoer av hvordan dette arter seg live, når tusener av publikummere kaster seg med og vinker med sine «glowesticks».

- Når vi bor i en nasjon der cirka én million mennesker blir rørt til tårer av en karaokeversjon av Halvdan Sivertsens «Somerfuggel i vinterland», bør vi overhodet ikke være fremmed for noen verdens ting. Da kan åpenbarrt alt skje, også her til lands, sier Egon Holstad.

Egon Holstad er musikkredaktør Avisa Nordlys og tidligere programleder i NRK P3. Foto: Erlend Aas, Scanpix.

Egon Holstad er musikkredaktør Avisa Nordlys og tidligere programleder i NRK P3. Foto: Erlend Aas, Scanpix.

Øyre fra Dagbladet tror nordmenn er for enkle sjeler til at noe slikt kan ta av her.

- Jeg tror nordmenn som folkeslag er litt for nøkterne og jordnære til å gå mann av huse for et slikt prosjekt. Men selv om det blir litt vanskelig å sammenligne dette fenomenet, har jo Gorillaz demonstrert at det fint går an å skaffe seg en stor menighet også i vesten med et band som er frontet av tegnede karakterer.

Stemmen til Mitsune er basert på den virkelig stemmen til tegneseriedubberen Saki Fujita. En rekke artister skal ha takket nei til å være grunnlaget for avatarens sangprestasjoner, angivelig i frykt for sjøl å bli erstatta av en virtuell figur.

Hatsune Miku har til og med sitt eget sosiale nettverk i Mikubook.com der man kan lage seg en profil og fortelle hvilke låter man liker – dermed får man foreslått hvilke andre låter man trolig også vil sette pris på. Hun begynte som liveartist i 2010 og den enorme interessen rundt de nylig avholdte konsertene kan henge sammen med rykter om at prosjektet skal legges ned.

Se Hatsune Miku live her:


Tags: ,

Del "Kan dette skje i Norge?"
 

85 kommentarer på “Kan dette skje i Norge?”

 1. Dette er noe jeg tror kommer til å bli en stor hit blandt unge, og kanskje til og med voksne.

 2. Hatsune Miku har jo allerede masse norske fans. Bare på Banzaicon i Larvik var det i hvert fall to utkledd som henne. La oss nå ikke glemme at det finnes masse Vocaloider heller, selv om ikke så mange er live. Hvem som helst kan lage dem. 

 3. Nori Michiko sier:

  plis kann ikkje hatsune komme hit til noreg

 4. Nori Michiko sier:

  plis kann ikkje hatsune komme hit til noreg

 5. Johannes Bråthen Alveberg sier:

   http://www.youtube.com/watch?v=LulrC3s34ow&list=PLNOIovsxNfk9PcOGEY_kRXb3__DfTokgm

  Se her. Hører på denne hele tia jeg. Veldig gira på Miku for tiden men det er vel lov å slå ut vingene av og til eller hva?

 6. eg har lyst till og delta i mgp med ein programvare liknande hatsune og sjå kva som skjer

 7. Nina sier:

  LA henne komme!!! PLEASE!!!!! Det hadde gjort mange norske hatsune miku fans glad!!

 8. Martine sier:

  Hatsune Miku er allerede en stor hit i norge, jeg kjenner sikkert 30 stykker eller mer som er superfan av henne. og det er vel mange tusen i hele Norge.
  Jeg har selv vært fan av henne i laaang tid, og sangene er utrolig vell skrevet og handler om mye selv vi nordmenn kan relatere til.
  FÅ HENNE HIIIT <3

 9. Dina sier:

  Dels Spion…Jeg dør.
  Tør jeg spørre hvem i himmelens navn så på Miku og tenkte «Dette ja! Dette er en spion!» fordi jeg skulle gjerne likt å se hva slags spioner de har sett!

  Og Miku er allerede en gigantisk hit. Det er ikke noe «kommer til».

 10. Silje sier:

  HUN MÅ KOMME JEG ELSKER HENNE!! Og selvfølgelig :
  Kagamine Rin (鏡音リン)
  Kagamine Len (鏡音レン)
  Megurine Luka ( 巡音ルカ)
  Kaito shion ( かいと塩)
  Meiko (メイコ)
  (Og de andre som ikke er på konserter)

Legg igjen en kommentar