Køntri-tristessen som ga Oscar

La Jeff Bridges fortelle deg hvorfor du elsker triste sanger

Skrevet av:
Publisert 14:09 11 mars, 2010


Jeff Bridges vant Oscar for sin køntri-rolle Bad Blake, som går på trynet i livet, men lager fantastisk musikk. Historien kunne vært hentet fra køntriens virkelighet.

- Regissøren instruerte meg med å si at hvis Bad Blake hadde levd, ville han vært den femte Highwaymannen. Altså at han ville spilt sammen med Willie Nelson, Kris Kristofferson, Waylon Jennings og Johnny Cash, forteller Jeff Bridges til Lydverket.

Fra Cold, Cold Heart til Crazy Heart
Gjennom hele køntri-historien har artisters ærlige tekster om egne problemer blitt til vakre låter. Mens Jeff Bridges vant Oscar for sin alkoholiserte rolefigur, finner vi flere tragedier hos virkelighetens beste artister og låtskrivere.

- Tekstene til bestefar handla nesten bare om opp-og-ned-forholdet til kona, utroskap, alkoholisme, narkotikaproblemer… forteller Hank Williams’ barnebarn, artisten Holly Williams.

Og bildet av den plagede køntriartisten stammer i stor grad fra Hank Williams. Men mens dagens køntri, som hos den polerte Taylor Swift, framstår som en glossy pengemaskin, finner vi de plagede sjeler blant singer-songwriterne. Som nylig avdøde Mark Linkous (Sparklehorse), Elliott Smith og Nick Drake.

- Elliott Smith er en av mine store favoritter. Han er en sånn artist som bygde en fanskare uavhengig av hvor mye han solgte, men på grunn av hvordan han fikk folk til å følge, mener Holly Williams. Hun håper Nashville, køntribyen framfor alle, finner tilbake til den kvaliteten hun finner hos Smith og Drake.

I reportasjen (over) ser du Lyle Lovett, Norah Jones, Jeff Bridges og Holly Williams fortelle om hvorfor vi elsker å høre de tragiske sangene. Sangene som skrives av virkelighetens «Bad Blakes».

Bonus: sjekk Lydverkets spesial fra «Musikkbyen Nashville» fra 2008 med blant andre Hank Williams III og Joe Buck her.

Tags: , , , , , , , , ,

Del "Køntri-tristessen som ga Oscar"
 

6 kommentarer på “Køntri-tristessen som ga Oscar”

  1. Jack sier:

    Fint innslag, bra film!

  2. Ole Årseth sier:

    Da jeg vokste opp skulle ikke NRK spille pop, rock. Ikke før 80 tallet da dere fikk konkurranse fra NATO på Kolsås skulle de spille musikk folk ville ha. Men ikke country, det var ikke pent nok, nå har de oppdaget den også. Gratulere. Jeg er 63 og dette er kanskje første gangen dere har spilt Hank Williams. Jeg har aldri hørt ham hos dere. Statskringkasting med tvangsabonnement. Og staten subsidierer rocke museum en historie de og NRK ikke var en del av.
    For noen år siden hørte jeg på NRK kulturnytt at Lennon og Mc Carthy var de største kunstnere i forrige århundre. Det tok 30 år, vi omfavnet dem umiddelbart og lyttet til Luxembourg på mellombølgen. Husker ennå hvor nålen sto. Litt bortenfor Stavanger.

  3. Helge Hammersland sier:

    Det øvrige innholdet i artikkelen til tross; å kalle omtalte musikkform for køntri er like utdatert som å kalle fargede personer for negre – for ikke å snakke om nigger. Det har en nedlatende klang, nettopp fordi den norske uttalen ikke er køntri, men (mye nærmere) kantri.

  4. Knut O. Løkka sier:

    Jeg er oppvokst med amerikansk country-musikk og blir provosert når enkelte journalister og andre kaller denne musikkstilen for «køntri». Køntri kan man kalle musikk med norsk tekst som er inspirert av country. Dessverre er country-musikken etter midten av nittitallet mer eller mindre ødelagt. Det har blitt popmusikk. Heldigvis har jeg fått oppleve Nashville mange ganger og fått med meg musikkens glanperiode. Har også opplevd de fleste av de største artistene gjennom tidene live. Gleder meg til å se filmen. Jeff Bridges er en av de siste filmheltene.

    d e n d a s

  5. Siri Narverud Moen sier:

    Da jeg skreiv ut nettversjonen av denne saken valgte jeg «køntri» uten større begrunnelse enn at jeg ofte fornorsker sjangernavn. Det var iallefall ingen ideologiske grunner til at vi her skreiv med k og ø. Håper respekten vi har for køntri/country kommer igjennom til så mange som mulig, via TV-reportasjen.

  6. [...] Les også: Køntri-tristessen som ga Oscar [...]

Legg igjen en kommentar