- Rem fremstiller drapet på Aarseth feil

Forfatter Håvard Rem har skapt voldsom debatt med sin black metal-bok.  Nå får Rem mer kritikk: – Faktafeil om drapet på Øystein Aarseth, sier statsadvokat Bjørn Soknes.   I mars ga Håvard Rem ut boka Innfødte Skrik, som tar for seg norsk black metal fra den spede begynnelsen på 80-tallet og frem til i dag. I kjølvannet av boka […]

Skrevet av:
Publisert 11:31 12 april, 2010

Rem

Forfatter Håvard Rem har skapt voldsom debatt med sin black metal-bok.  Nå får Rem mer kritikk: – Faktafeil om drapet på Øystein Aarseth, sier statsadvokat Bjørn Soknes.  

I mars ga Håvard Rem ut boka Innfødte Skrik, som tar for seg norsk black metal fra den spede begynnelsen på 80-tallet og frem til i dag. I kjølvannet av boka har det oppstått mye debatt, og artist og drapsdømte Varg Vikernes har beskyldt Rem for «kunnskapsløshet».  I dagens Dagsavisen kommer det frem at også statsadvokaten reagerer på boka.

17 eller 23 knivstikk?
Statsadvokat Bjørn Soknes, som førte saken mot Varg Vikernes i 1994,  mener at saken blir fremstilt feil i boka. Rem beskriver nemlig Vikernes’ drap på tidligere Mayhem-kollega Øystein Aarseth slik:  «med et knivhugg gjennom kraniet, samt et høyt antall knivstikk i kroppen for øvrig. [...] Sytten, ifølge nettsiden Norsk Black/Ekstrem Metal: «PS! Antall knivstikk er ofte overdrevet, tallene 29, 23 og 21 går igjen ofte, men det egentlige antallet knivstikk var 17.» 

Dette stemmer ikke med domspapirene. I følge disse ble Aarseth tildelt «i alt 23 knivstikk i hode, hals og rygg, 16 av dem i ryggen». 

- Aldri noe knivhugg gjennom kraniet
– Det sitatet er jo ikke mitt. Poenget mitt er ikke hvor korrekt sitatet er, men at det sier noe om en nerdefaktor, en mytologisering. Slik forsvarer Rem sitatene for Dagsavisen.

Men Soknes viser liten forståelse for Rems argument og uttaler til avisen:
– Jeg synes det er rart at en så sentral hendelse ikke blir mer utfyllende beskrevet i det som skal være en historiebok om norsk black metal. Og bokas beskrivelse av drapet inneholder faktiske feil. Dette ville vært lett å få korrekt, dommen er offentlig, sier Soknes.

– Det var aldri snakk om noe knivhugg gjennom kraniet. Det var noen stikk i hodet, men ingen av dem var dødelige. Det var heller ikke ett enkelt stikk som drepte. Aarseth døde av blodtap, påpeker stadsadvokat Bjørn Soknes i intervjuet.

Rem imøtegår kritikken til en viss grad.
- Jeg har aldri gått ut og sagt at dette er en definitiv historie om norsk black metal. Da er jeg blitt feilsitert. Det jeg har sagt, er at dette er en bok som i hovedsak tar utgangspunkt i sangtekster. [Men] i og med at det trekkes frem vil jeg se på det, sier Rem til avisa. 
 - Tulle-historie 
Da Håvard Rem var gjest i Lydverket tidligere i vår, sammenlignet han Varg ”Greven” Vikernes med  Knut Hamsun og kalteVikernes den mest anerkjente norske metalartisten utenfor landets grenser.  På tross av karakteristikken tok det ikke lang tid før Vikernes reagerte på innholdet i Rems bok . I innlegg på sine nettsider kritiserte Vikernes boka på flere punkter og han har lagt ut en liste over faktafeil i Innfødte Skrik.  »Etter å ha lest to sider skjønte jeg at dette ikke var historien om Black Metal, men enda en tulle-historie fra noen som ikke har begreper om faktaene eller hva som faktisk skjedde», skriver Vikernes og hevder at Rem blant annet har tatt feil av hvordan Vikernes og Aarseth møttes første gang, hvordan de dannet Mayhem, samt datering av låter og andre band.

- Vikernes mangler leseferdigheter
Rem svarte på kritikken i blant annet Dagbladet og på heavy-metal.no i forrige uke og beskyldte Varg Vikernes for å ha manglende leseferdigheter. «Mitt presisjonsnivå er gjennomført, men fanges ikke opp av en dårlig leser», skriver Rem og avslutter med «Tydeligere kan det ikke demonstreres at skoleverket ved Bergen kommune har sviktet sin plikt til å sørge for at den tidligere eleven Varg Vikernes utviklet et minstemål av leseferdigheter.»  I innlegget svarte han ikke på kritikken som gikk på forholdet mellom Vikernes og Aarseth.

Tags: , , , ,

Del "- Rem fremstiller drapet på Aarseth feil"
 

3 kommentarer på “- Rem fremstiller drapet på Aarseth feil”

 1. Niklas sier:

  Vel, uansett hvor mange knivstikk og hvor de ble plassert så døde vel den andre satanisten?

 2. elk sier:

  Nei, denne debatten merker jeg at jeg begynner å bli litt lei av. Tar heller en kopp kaffe og setter på noe god gammel søplemetall.

 3. Snikh sier:

  Enig, men hva med kaffe og prog? Ja.
  Tullehistorie, tulledebatt, tullemusikk og tullemennesker.

Legg igjen en kommentar