Spill video

Ikke kødd med Phil

En ny generasjon musikere mener det er på høy tid at Phil Collins blir tatt inn i varmen igjen. Hovedpersonen selv er overrasket og smigret.

Skrevet av:
Publisert 20:13 22 september, 2010

Phil Collins kan trygt kalles en elsket – og hatet – artist. Riktignok har han solgt ufattelige 250 millioner album, solo og sammen med Genesis, men det  lenge siden han har blitt sett på som en kredibel artist. Det er trygt å si at de musikalske kvalitetene hans har kommet i skyggen av hans astronomiske berømmelse. Med uttalelser som «Du er ikke nødvendigvis god selv om du selger mange plater. Bare se på Phil Collins.» og «Phil Collins har solgt fem ganger så mange plater som meg. Betyr det at han er i nærheten av å ha min påvirkningskraft? Nei.», er Noel Gallagher er bare en av mange som har uttrykt sin forakt for Phil Collins.

Men hans posisjon som forhatt klisjèkonge er i ferd med å endre seg. For en ny generasjon musikere trykker nå Phil Collins til sitt bryst, og trekker den britiske hitmakeren fram når inspirasjonskilder skal nevnes. Mange mener det er på høy tid med en Phil Collins-revival, og at han får den rosen han fortjener. Blant dem som nå går i bresjen for mannen bak låter som «In The Air Tonight» og  «Against All Odds» er Neon Indian, Yeasayer og Sleigh Bells. Da Lydverket møtte Phil Collins hjemme i Sveits, var han både overrasket og smigret over oppmerksomheten han nå får fra den musikalske hipsterbrigaden.

Om Phil Collins lenge har gått for lut og kaldt vann blant sine musikerkolleger, så har han lenge vært et hett navn i amerikansk hip-hop. Eksemplene er mange. I 2001 kom albumet Urban Renewal, der folk som Kelis, Lil’ Kim, Brandy og Ol’ Dirty Bastard tolket låtene hans. I «Stan» namedropper Eminem Phil Collins med følgende tekstlinje: «You know the song by Phil Collins, «In the Air of the Night» about that guy who coulda saved that other guy from drowning but didn’t, then Phil saw it all, then at a show he found him? That’s kinda how this is, you coulda rescued me from drowning». Da Kanye West lanserte albumet 808s & Heartbreak for to år siden, uttalte han at Phil Collins hadde vært en av inspirasjonskildene under innspillingen av albumet.

Men det er altså ikke bare innen amerikansk hip-hop at Phil Collins nå får anerkjennelse som låtskriver og artist. Rekken av artister som lar seg inspirere av Collins er lang, og det er mange som har gjort egne versjoner av låtene hans. La oss skrape litt helt øverst på tuppen av isberget:

I 2007 lanserte sjokoladegiganten Cadbury en reklamefilm som raskt ble en internettsensasjon.  En gorilla, et trommesett og «In The Air Tonight» var nok til at Phil Collins fikk fornyet oppmerksomhet.

I The Hangover, fjorårets populære komedie om et utdrikningslag fullstendig ute av kontroll, er et av høydepunktene scenen hvor Mike Tyson synger «In The Air Tonight».

Det er imidlertid ikke bare musikere som mener at Phil Collins har fått nok pepper, og heller burde tildeles en laurbærkrans. I fjor skrev Alan McGee, mannen bak band som Oasis og Primal Scream, om Phil Collins nyvunnede popularitet i The Guardian, og den velrennomerte bloggen The Quietus flesket i mai til med en svært lesverdig artikkel under tittelen No Flak Jacket Required: In Defence Of Phil Collins. Selv sier Phil Collins at han neppe kommer til å gi ut flere plater, og ihvertfall ikke turnere. Han slapp nylig coveralbumet Going Back, som du kan lese mer om her.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Del "Ikke kødd med Phil"
 

13 kommentarer på “Ikke kødd med Phil”

 1. Eier sier:

  Phil collins er en fantastisk artist, jeg er stor fan av hans musikk.

 2. Dunke sier:

  Uansett gjør han seg bedre bak et trommesett enn et mikrofonstativ.

  • Innerspace sier:

   Dette støtter jeg fult ut. Collins har, helt siden Nursery Cryme og Foxtrot, vært en ytterst smakfull trommeslager. Som vokalist, derimot… Nei. Ikke no’ for meg. Gi meg Peter Gabriel når som helst, med Genesis såvel som solo.

 3. Tove sier:

  Jeg er «bare» 26 men har alltid hatt et godt forhold til Phil Collins. Liker musikken, stemmen og stemningen som mange av sangene hans gir. (ikke alt er like bra, men i min verden finnes ikke en «perfekt» artist som bare gir ut bra ting).

  Han er et ikon og mange liker musikken. Hvis du ikke liker det så neivel, greit. Hør på det du vil. Finnes mye musikk der ute som jeg syntes er dårlig, men smaken er som baken.

  Kjekt å se at jeg alltid har hatt rett når jeg har sagt at Phil Collins har et ufortjent dårlig rykte (pga folk som er sjalu kanskje?), nå når han er tatt inn i varmen igjen. (han har vel strengt tatt aldri vært ute av varmen, bare utsatt for idiotiske uttalelser fra andre artister som tydeligvis har hatt et eller annet problem med han..)

 4. pc sier:

  han har alltid vært i varmen

 5. Til Tove på 26

  Jeg er 51 og har det samme syn som deg, velartikulert og sann.hetssøkende. Det er godt å se at folk på halvparten av levetiden har slikt vett.

  For meg som har LP-plater og singler med Genesis og Phil selv, vet at de rykter og andre artisters misnøye har vært nøye satt i spill. Hvorfor jeg sier dette, er denne artikkels eksistens.

  Jeg så «Against All Odds», hadde et brudd like etter og måtte høre Phil i radio i flere årtusen, det føltes slik, tungt var det. Men jeg husker folks reaksjoner på soundtracket, og mildt sagt siste dansen ute i flere år.

  Jeg kjenner selve kjernen i kunstnerens sjel, da jeg er anlagt slik selv.

  Så det er godt å se at andre på halve alder, kan se slikt som Tove gjør.

 6. Heimdall sier:

  Phil Collins beste låter finner vi etter min mening på Genesis platen «Duke» (1980). Låtene «Misunderstanding» og «Please don´t ask» ble opprinnelig skrevet av Collins til hans første soloplate «Face Value» (1981), men det var ikke plass på platen og dermed havnet de på «Duke» istedenfor. De to låtene speiler den vanskelige tiden Collins gikk igjennom da hans første ekteskap gikk i stykker. Collins omsatte imidlertid sin sorg til en imponerende kunstnerisk kreativitet som dannet grunnlaget for hans første soloplater og enorme suksess med Genesis.

 7. Petter sier:

  Ikke imponert over Going Back, men mannen har da definitivt levert opp igjennom..
  Collins kanskje beste/sterkeste øyeblikk; http://www.youtube.com/watch?v=Oan3gaHuZT8

  Hill Phil !!

 8. Turban sier:

  Hill Kristin Winsents!
  Knall reportasje.

 9. Wilhelm sier:

  Phil Collins er for meg verdens beste artist!
  Synd at han ikke vil ut på turne igjen, men men :/
  Nye plata ‘Going Back’, KJØP DEN! Den har fått FOR DÅRLIG anmeldelse av VG, helt tragisk at den fikk 3…
  Koongebra reportasje :) )))))

 10. navn sier:

  EASY LOVER!

 11. malin sier:

  jeg er «bare» 15, og i et år nå har jeg ikke hørt på annet enn phil collins. han er helt fantastisk! liker alle sangene hans fra tarzan og min bror bjørnen(der «look through my eyes» er på topp), men against all odds er nok aller best. har selv Going Back, og digger den! phil er bare best♥

 12. [...] Air Tonight” er en kunstnerisk fulltreffer så vel som monsterhit, sier Kristin Winsents.Les: Ikke kødd med Phil!Også norgesaktuelle Fleetwood Mac, som besøker Oslo til høsten, startet som noe helt annet enn [...]

Legg igjen en kommentar