Fra Asbjørn Slettemarks møte med kronprins Haakon.

Fra Asbjørn Slettemarks møte med kronprins Haakon.

Høydepunkter fra TV-sesongen!

Ta et jafs av Lydverkets påskeegg, som inneholder tilbakeblikk på de beste TV-sakene fra vårsesongen.

Skrevet av:
Publisert 9:00 23 april, 2011

Fra Slottet til Hallingdal, fra sørstatsrappere i kvinneklær til hjemlige FrP-politikere - årets TV-sesong har vært en variert reise gjennom noe av det musikkverdenen har å by på. I anledning påske og avsluttet TV-sesong, har vi samlet noen av våre favorittreportasjer – til glede for gamle og nye seere.

Vi ser frem til våren, festivalsommeren – og ikke minst til ny TV-sesong fra høsten av! Er det noe du kunne tenke deg å se mer av? Rop ut i kommentarfeltet!

Ass-shaking kvinnefrigjørende?

Hip hop er ikke nødvendigvis kjent for sitt sunne og balanserte kvinnesyn. Men innenfor bounce-sjangeren, som springer ut fra New Orleans svette klubblokaler, er det utøvere som mener at deres basstunge beats og fokus på rumperisting og publikumsdeltakelse, rett og slett kan ha en frigjørende effekt på kvinner. Njål Engeth møtte Big Freedia, en artist som kunne gi et grundigere innblikk i fenomenet.

The PoumTchak Pattern

Lars Vaular fikk alle til å danse da han ga ut låta «Rett opp og ned» i 2010 – men hvorfor? Hans T. Zeiner-Henriksen, førsteamenuensis ved Avdeling for Musikkvitenskap ved Universitetet i Oslo, tror han har svaret. I sin doktoravhandling “The “PoumTchak” Pattern: Correspondences Between Rhytm, Sound, and Movement in Electronic Dance Music” tar han for seg et spesielt rytmemønster som dukker opp i musikken til blant annet Daft Punk, Basement Jaxx og Mr. Oizo. Et rytmemønster som får 94% av dem som hører det til å bevege seg på en bestemt måte – og som dukker opp i Vaulars “Rett opp og ned». Se hele reportasjen under!

Musikk og religion

Musikere med som er åpne om sin religion kan oppleve å bli møtt med mange fordommer. Reporter Kristina Lystad har snakket med Magdi og Chirag i Karpe Diem og Lars Christian Olsen, vokalist i Stavangerbandet Tôg, om hvordan det er å å være ung musiker, og samtidig religiøs, i Norge i dag.

Prestasjonsfremmende musikk

Hva hører Siv Jensen på før hun går på talerstolen? Hvordan gjør hekkeløper Christina Vukicevic seg klar for en stor konkurranse? Hvilken musikk får skuespiller Halvar Holmen til å komme nærmere rollefiguren sin? Lydverket spurte kjente personer om hvordan de bruker musikk for å prestere bedre i det de driver med.

Pink Floyd vs. Pink Floyd

Pink Floyd gikk fra å være et smalt avantgarde-band til å bli et av verdens største rockeband. Selv om den tidlige perioden, da Syd Barrett fremdeles var en del av Pink Floyd, i stor grad er elsket av musikknerder og innbitte fans, var det først etter at han forlot bandet de for alvor ble omfavnet av et større publikum. Likevel – det er umulig å komme unna hvordan deres tidligere arbeider synes å være best likt av de riktige folkene. I et forsøk på å løse Pink Floyd-gåten, har Lydverket møtt fem band som alle har et sterkt forhold til bandet.

Hjemme hos Bjella

Reporter Njål Engseth reiste i vinter til Ål i Hallingdal, for å besøke visemaker Stein Torleif Bjella. Hans andrealbum Vonde Visu har fått mye oppmerksomhet i norsk media, og Bjella har med sine såre tekster om blant annet ensomhet og innestengte følelser etter hvert nådd ut til et stort publikum. I august kommer han til Oslo for å spille på Øyafestivalen – under ser du reportasjen fra da Lydverket møtte artisten på hjemmebane.

Kronprinsens norske favoritter

Lydverket hadde i vår gleden av å snakke med kronprins Haakon om hans forhold til musikk. Asbjørn Slettemark fikk ikke bare testet anlegget i vår fremtidige konges el-bil – han fikk også et innblikk i kronprinsens musikalske preferanser, konsertminner og hvordan kronprinsen bruker musikk i hverdagen. Hele reportasjen ser du i den aktuelle ukens TV-sending, mens du under ser kronprinsen fortelle om noen av sine norske favorittartister.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Del "Høydepunkter fra TV-sesongen!"
 

2 kommentarer på “Høydepunkter fra TV-sesongen!”

  1. Kållargoal sier:

    Ho ho ho, han Slettemark har rare sko.

  2. [...] Høydepunkter fra vårsesongen finner du her! [...]

Legg igjen en kommentar