En deltaker i dokumentarfilmen

En deltaker i dokumentarfilmen "Lost And Sound" forteller ønsker å utdanne seg til å bli danser. Foto: Skjermdump.

Hører på en annen måte

Selv som delvis døv går det an å bli danser eller å fortsette i jobben som musikkanmelder.

Skrevet av:
Publisert 10:59 12 mars, 2012

Under den store musikkbransjefestivalen SXSW (South by Southwest) i Austin er det denne uka premiere på en ny musikkdokumentar. I filmen Lost And Sound møter vi tre forskjellige mennesker som alle har det til felles at de har sterkt nedsatt hørsel eller er døve. Vi følger deres søken etter å igjen kunne oppleve musikk.

Den delvis døve filmskaperen Lindsey Dryden har laget dokumentarfilmen Lost and Sound. Foto: Promo.

Den delvis døve filmskaperen Lindsey Dryden har laget dokumentarfilmen Lost and Sound. Foto: Promo.

De tre personene som spiller «hovedrolllene» i dokumentaren er en danser som har vært døv siden fødselen, en ung pianist som mistet hørselen som baby og en musikkanmelder som plutselig mista deler av hørselen.

Filmskaper Lindsey Dryden er selv delvis døv men var fullt hørende fram til en alder av tre år.

- Dette var ikke dramatisk for meg, men da jeg fikk diagnosen som sa at jeg kunne bli fullstendig døv blei jeg aller mest redd for å miste musikken, forteller Dryden til BBC.

- Derfor begynte jeg å utforske hva dette faktisk ville innebære, og denne filmen kommer egentlig som et resultat av det.

En av de som deltar i dokumentarfilmen "Lost And Sound" forteller hvordan det var å våkne den dagen han mistet hørselen på det ene øret. Foto: Skjermdump.

En av de som deltar i dokumentarfilmen "Lost And Sound" forteller hvordan det var å våkne den dagen han mistet hørselen på det ene øret. Foto: Skjermdump.

Gjennom den nye dokumentaren forteller hun hvordan man faktisk kan fortsette å sette pris på musikk selv om man ikke hører på vanlig måte. Den viser også menneskets evne til å overvinne motgang og fremdeles nyte en av livets største gaver; musikk.

- Jeg våknet opp og følte meg skikkelig dårlig. Jeg hørte en suselyd i det ene øret. Det handler ikke om å være dårligere til å høre. Jeg kan bokstavelig talt ikke høre musikk på samme måte som jeg gjorde tidligere, Forteller en av de delvis døve som mistet hørselen på det ene øret i 50-årsalderen.

50-åringen jobber jobber som musikkanmelder (!) og fungerer i dag også som det, fordi han har jobbet så hardt med forskjellige typer terapi.

- Han har hørt på musikk selv om det har vært smertefullt, men hjernen kan reorganisere slik at lyden ikke bare går til den ene siden av hodet lenger, forteller dokumentarskaperen.

Hør om dokumentaren her:

Se traileren til dokumentarfilmen her:

Tags: , , , ,

Del "Hører på en annen måte"
 

1 kommentar på “Hører på en annen måte”

  1. Jeg finner det ironisk at dere skriver artikkel for å belyse det å miste hørsel og legger til lydopptak til dokumentaren som man skal høre mer om saken. Ta hensyn til hørselhemmende ved å skrive hva som egentlig blir sagt i opptaket.

Legg igjen en kommentar