-

Hits for kids

Karpe Diem: Fire vegger [Bonnier Amigo] Svært festlig, litt pinlig og hakket for gjennomsnittlig fra norsk raps gladeste laks.  Jeg er på tampen av tyveåra og føler meg ung. Rettere sagt: Jeg følte meg ung. Det gjør jeg ikke nå lenger. Etter noen runder med Fire vegger i spilleren gnis alderen nøysommelig inn til det […]

Skrevet av:
Publisert 16:56 29 september, 2008

Karpe Diem: Fire vegger

[Bonnier Amigo]

terning33.jpg

Karpe Diem. Foto: Rashid Akrim, NRK P3

Svært festlig, litt pinlig og hakket for gjennomsnittlig fra norsk raps gladeste laks. 
Jeg er på tampen av tyveåra og føler meg ung. Rettere sagt: Jeg følte meg ung. Det gjør jeg ikke nå lenger. Etter noen runder med Fire vegger i spilleren gnis alderen nøysommelig inn til det ubehagelige, og jeg innser at denne frøkna er milevis unna målgruppa til Karpe Diem. Dette er rap for kidsa, mos def.

Fire vegger er hakket mer variert enn forgjengeren Rett fra hjertet, men vi befinner oss fortsatt i et pubertalt festlandskap. Her er oppvekstnostalgi, tilhørighet og ulike former for oppgjør vesentlige bestanddeler. Det er nok av folk som får passet sitt påskrevet, om enn på en meget vennligsinnet måte. «Solskinn» er et kjedelig sleivspark til dårlige venner og på tross av langtekkelige beats og sirupseigt refreng er det behagelig å slippe å høre hissig kjefting slik tilsvarende budskap gjerne blir uttrykt i denne sjangeren.

Magdi og Chirag er tidvis sjarmerende ærlige i tekstene sine, noe vi smertelig har fått erfare med radiosingelen «Under overflaten (som Marit Larsen)». Andre ganger er det er urovekkende pinlig, som i låta «Kaffe»: «Kanskje vi kan ta en kaffe en dag, hva hvis vi kan ta en kaffe en dag, vi kan ta en kaffe en dag, hvis du liker kaffe«. Jeg ler meg fillete! Latteren sitter også løst når Doktor S (Klovner i Kamp) spiller rollen som eh, doktor i låta ”Skavanker”, der substantiv som eksem og psoriasis akkompagneres av funky beats og blåserekke. Mer moro blir det når det samples fra Halvdan Sivertsen i låta ”Fireogtyvegods”, et meget schizofrent og feststemt spor.

[youtube HPX9vBnr8T0]

Å høre på Fire vegger er i det hele tatt en festlig og litt pinlig affære. Selv om jeg skjønner at de to gladlaksene vil så mye mer enn å få lytterne til å trekke på smilebåndet, klarer jeg ikke helt å ta det seriøst. Jeg klarer heller ikke la meg provosere, til det er albumet hakket for gjennomsnittlig. Karpe Diem har tatt på seg en stor og viktig oppgave ved å rappe på morsmålet, altså norsk. Og Fire vegger er en relativt betydningsfull utgivelse, fordi albumet på lettfattelig vis skildrer hverdagen til to unge, norske herremenn med ikke-vestlig bakgrunn. Om ikke annet kan det forhåpentligvis bidra til en bredere kulturforståelse.

Trine Sollie

Tags: , , ,

Del "Hits for kids"
 

18 kommentarer på “Hits for kids”

 1. Morten sier:

  Du har virkelig ikke peiling på norsk hiphop overhodet! La en person som har litt innsikt i norsk hiphop og tekst skriving anmelde skiva! Blir bare teit å lese dette!

 2. Trine sier:

  Hva mener du med peiling på norsk hiphop? Og hva vet du om hvorvidt jeg har innsikt i sjangeren eller ei? Hva mener du om plata?

 3. joppe sier:

  Disse gutta blir neppe tatt seriøst av noen som lytter seriøst?

 4. jinnah sier:

  Halla. Utrolig at du klarer å gi en treer. Du kan umulig vite noe om delivery, flow eller rimstruktur… Hvis ikke Chirag flower på stjerner, krølla50lapp, Vetskansvrtinga, Solskinn osv så veit jeg faen ikke hvem som gjør det i Norge. Er 21 så ja du er kanskje en gammal tøs. Pul en hipster. :)

  Karpe har hjertet og betyr mye for jævla mange. Ferdig med den saken.

 5. Klokkeren sier:

  Alle vet at trine sollie er en dame som vil ha bakgatehiphop fra Norge uten fuckings troverdighet. Karpe har stor stjerne blandt folk som veit at dem aldri har fronta eller lata som noe. Det derre «barnerap»-argumentet er så jævlig lame, Sollie.. Gutta fresmtår som voksne, du derimot fremstår som halveis «too cool for school»-tenåringsjente. Props!

  Skiva er jevnt over fet. Og ja.. Chirag flower som en mawfakker»

 6. midterm sier:

  ble tipsa om denne anmeldelsen nå. Helt uenig. Synes Karpe har steppa opp gamet . Liker skiva. Liker at de klarer å gjøre catchyting, men forsatt kan spytte.

 7. Markus sier:

  Jeg er dønn enig med Trine. Hele credden (hvis de noen gang hadde det) forsvant da de ødela «Frihet» av Halvdan Sivertsen. Det er mer enn nok irriterende å høre på folk som sier G istedenfor R til vanlig om ikke vi skal høre det under overflaten tusen ganger om dagen på P3…

 8. midterm sier:

  så hiphopsamples er noe nytt for deg eller? Utrolig.. «Credden» haha Ingen knocker ballen ut av parken som karpe. Fireogtyegods er finfin

 9. Hza sier:

  Synes anmeldelsen var bra, og stemmer godt med mitt inntrykk av plata. Man burde kunne forlange bedre av norsk hiphop anno 2008

 10. Miriam sier:

  Men herregud.. Hvordan kan noen ikke like denne skiva ? Sangene er jo så bra ! Kan ikke få meg til å slutte å høre på fire vegger, vestkantsvartinga og solskinn ;o

  Men smak og behag tenker jeg, folk ser på meg som en blå tomat når jeg sier jeg ikke liker Metallica, såe..

 11. Geir sier:

  Helt enig i denne anmeldelsen. Karpe har noen morsomme tekster, flower til tider helt ok. Men det er så jævlig mye norsk hip-hop som er myye bedre, feks Vågsbygd Handy, Gatas, Tungtvann, Klovner i kamp, Dirty Oppland for å nevne noen…

 12. Shauny sier:

  Synes anmeldelsen var helt fin. Vil si at «Fire vegger» skuffet litt i forhold til det jeg selv hadde forventet. Dog den kommer med mye morsomt og hverdagslige hendelser, der mange kanskje kjenner seg igjen i som f.esk «Kaffe» og «Solskinn». Likevel er det vanskelig å ta Karpe Diem helt seriøst i denne skiva, dog flere sanger har et godt budskap. Noen av låtene er rett og slett litt kjedelig å høre på, og man mister litt av den røde tråden i skiva….
  Et helt OK album Karpe Diem, men likevel ligger på høyde med Klovner i Kamp, og langt over andre hip-hop grupper i Norge. Keep it up

 13. møø sier:

  elsker fire vegger sangen, hører på den hele dagen hver dag nesten

 14. LeaVic sier:

  Jeg synes personlig at alle sangene har sin egen lille historie, noe som gjør at jeg synes det er gøy å sitte å høre på dem. Hele greia med rap er jo teksten, og jeg synes ikke en historie om mange flotte damer er så spesiell, derfor liker jeg karpe Diem. De lager sanger om damer de og, men de har en bra historie bak det. Stå på gutter.

  PS: Synd at du som har skrevet denne artikkelen ikke har så mye peiling…

 15. Du kan si mye om Karpe as, men ikke kom å si at de flower «helt ok»! Gutta, og da spesielt Chirag har den feteste flowen i hele hiphop norge. Ingen over ingen ved siden, og det er faen meg langt til nestemann på listen!

  Hvis du hører etter og ikek tar alt så bokstavelig vil du også se at tekstene på ingen måte er kjedelig. Karpe har de mest betydningsfulle tekstene, og spytter ærlig. Når de samtidig putter inn humor og selvironi kan ingen klage.

 16. morra di sier:

  herregud’a de er så jævla bra og du greier ikke å høre og se d
  §:|

 17. Anonym sier:

  Jeg er enig i anmeldelsen jeg. Var kjempe fan av Karpe frem til de slapp Rett fra hjertet. Karpe var bra da de enda spilte på halvfulle ungdomsklubber med sanger som Glasskår, Gull og glitter, Generalens eiendom, Kunsten å være inder, kjære mamma og oversett etc. Rett fra hjertet var bare skuffende, og fire vegger like lite spennende. Tror det har noe med musikken og beaten, for den gjør det rett og slett kjedelig å høre på. Dessuten har de blitt litt høye på suksessen og er ikke like artig live lenger. Synd, for jeg elsket karpe.

 18. [...] selvfølgelig også sendt live på P3 12. februar klokken 14.Karpe Diem ga ut sitt andre album, “Fire Vegger” i fjor. “Under Overflaten (Som Marit Larsen)”, “Fireotyvegods” og [...]

Legg igjen en kommentar