Darkthrone. Foto: Promo/Lars Eivind Bones

Darkthrone. Foto: Promo/Lars Eivind Bones

Historisk metalutstilling i Oslo

Norsk black metals spede start blir til en unik utstilling på Popsenteret i Oslo. Platebutikken Neseblod har samlet effekter og videoer som knapt er sett offentlig tidligere.

Skrevet av:
Publisert 11:29 26 mars, 2012

Norsk black metal har gått fra å være en subkultur forbundet med knallhard musikk og kriminalitet til å bli en av landets store musikalske eksportartikler. På veien har mye forandret seg, men nå har du sjansen til å se hvordan det hele startet. Rent musikalsk og kunstnerisk. Platebutikken Neseblod har nemlig gjennom årene tilegnet seg det som må være verdens største samling klenodier fra norsk black metals historie, og for første gang skal dette samles og stilles ut offentlig.

I en måned fra torsdag 29. mars til søndag 29. april blir Popsenteret i Oslo forvandlet til en mørk musikalsk messe. Kenneth Anker Nilsen fra Neseblod forklarer.

- Utstillingen viser en collage med et stort antall effekter fra den tiden da de tidligste black metal-bandene startet i Norge. Vi viser den unike veien fra en sær form for «gutteromsestetikk», med miljøet rundt et knippe ungdommer som turte å bryte ut av det strømlinjeformede samfunnet, og som samtidig var i ferd med å skape noe helt unikt innenfor musikkens verden.

Eksklusive foto fra Neseblods samling.

- Man kan se hvordan de tegnet seg fram til logoer og coverkunst, vi viser gamle eksklusive fotografier, gamle flyer, plakater, lp-plater, demo tapes, og så videre. Vi viser også gamle live-opptak av Old Funeral, Darkthrone, Mayhem og L.E.G.O. der det dukker opp unge musikk-talenter som i dag er verdenskjente. Man får også et grundig innblikk i black metal-fanzinen Slayer som har fulgt sjangeren fra starten til i dag. Vi har lagt spesielt vekt på å vise alle utgivelsene til Darkthrone hvor Fenriz selv til denne anledning har skrevet en egen tekst om hver utgivelse, slik at man kan få den korrekte informasjonen.

Fra platebutikken Neseblod.

Paal Ritter Scherven fra Popsenteret beskriver utstillingen slik:

- Det vises forskjellige typer materiale Neseblod hadde lyst til å kurere for en utstilling. Vi jobbet frem noen prinsipper sammen med Neseblod, og ut fra det valgte jeg å skape tre forskjellige rom, tilpasset type innhold. Vi har formet det ene i forhold til de unike videoene av Old Funeral, Mayhem og Darkthrone, som vises i en grå, sliten hytte i svarte skauen, der du må se inn i sprekker og vinduer for å skimte videoene av de første norske svartmetallerne som opptrer i hittil tidligere ikke viste klipp.

- Det andre rommet er lagt opp til en motsatt opplevelse av det første. Her står du i et opplyst rom, omringet av det fantastiske mangfoldet av objekter, plakater, plater, kassetter og bilder som Neseblod besitter. Det tredje rommet er en kafé der en kan sitte i ro og se svære projeksjoner av nesten forsvunne små løpesedler fra den spede begynnelsen av norsk svartmetall. Her legger vi også opp til noen spesialvisninger og sosiale arrangementer.

Kenneth Anker Nilsen forteller at deler av det som vises frem er svært sjeldent.

- Materialet er svært sjeldent, uten sidestykke faktisk. Noe av det som vises på utstillingen er det eneste ene. Og atter må jeg dra frem video-opptakene, hvorav et av disse ikke tidligere har vært mulig å se for publikum.

Norwegian Black Metal Part One åpner et par dager før den verdenskjente metal-festivalen Inferno starter. Ikke tilfeldig, men Paal Ritter Scherven mener det er flere enn metal-fansen som bør kunne ha interesse av utstillingen.

Effekter fra avdøde Euronymous.

- Som alle utstillinger med et interessant innhold er dette noe som både vil fenge de som er opptatt av norsk svartmetall, men også de som er nysgjerrige på hva som foregikk i de første årene til denne mørke norske musikksjangeren. Det at sjangeren er så enormt stor og viktig i utlandet gjør at vi tenker at det vil komme en del internasjonale publikummere, spesielt under Inferno som nettopp trekker mange besøkende fra hele verden. Vi befinner oss jo også heldigvis bare fem minutters gange fra Rockefeller, så vi håper og tror at det vil komme mange Infernofestival-gjengere, men etter Inferno håper vi selvsagt på at det vil komme mange nysgjerrige helt frem til utstillingen er over i slutten av april.

Noen av effektene som skal stilles ut kan allerede nå sees via Neseblods Black Metal Museum på nett. I tillegg til utstillingen på Popsenteret kan metal-interesserte også få med seg en annen utstilling om emnet i hovedstaden den neste måneden. Fra fredag 30. mars til søndag 22. april stiller fotograf Per Ole Hagen ut bilder han har tatt av norske metalband som Dimmu Borgir, Enslaved og Satyricon på Galleri Map. Mer informasjon om utstillingen finner du på nettsidene til Galleri Map.

Les også Lydverkets sak om black metal sightseeing i Oslo fra 2010.

Tags: , , , ,

Del "Historisk metalutstilling i Oslo"
 

7 kommentarer på “Historisk metalutstilling i Oslo”

 1. FETT! Jeg kommer, er det noe særlig promotert?

 2. FETT! Jeg kommer, er det noe særlig promotert?

 3. Anonym sier:

  http://documentaryheaven.com/until-the-light-takes-us/ Den beste dokumentaren jeg har set t om norsk metall, platesjappa helvete, kirkebrenning, selvmord, drap, vikernes you name it.

 4. Anonym sier:

  Finnes det bedre ting å gjøre i påska enn å dra på denne utstillinga? neppe

 5. Anonym sier:

  Finnes det bedre ting å gjøre i påska enn å dra på denne utstillinga? neppe

Legg igjen en kommentar