Lars Vaular - Helt om natten, helt om dagen

Helt tilbakelent

Lars Vaular: Helt om natten, helt om dagen [Bonnier Amigo] Fascinerende snapshots fra en vindskeiv tilværelse i vest. Mitt første møte med Lars Vaular var under Bylarm i Bergen. Jeg var ung, relativt blodfersk og sulten journalist. Vaular (den gang i gruppa Freakshow) var enda yngre, minst like blodfersk, men mest av alt rar, rar, […]

Skrevet av:
Publisert 21:00 3 mai, 2010

Lars Vaular: Helt om natten, helt om dagen

[Bonnier Amigo]

terning5

Lars Vaular live på Bylarm (foto: Kim Erlandsen, NRK)

Fascinerende snapshots fra en vindskeiv tilværelse i vest.

Mitt første møte med Lars Vaular var under Bylarm i Bergen. Jeg var ung, relativt blodfersk og sulten journalist. Vaular (den gang i gruppa Freakshow) var enda yngre, minst like blodfersk, men mest av alt rar, rar, rar! Svarte på spørsmål med et kodet og snodig språk jeg sjelden har hørt maken til.  Drøye seks år og meter med spalteplass senere er mye, men slett ikke alt, forandret.

Bare siden fjorårets gjennombrudd med D’e glede har Lars Vaular fått et bedre grep om låtskrivertilværelsen. Han evner, med troverdigheten i behold, å forene ulike stilarter, og viser seg som stilfull poet såvel som feststemt spellemann og ungkar. At sjefen ved et av landets mest konservative teatre (Bjarte Hjelmeland ved DNS) mener Vaular er vår tids Ole Bull, vitner om at mannen når ut til et bredt lag av befolkningen med sin popinfluerte rap.

Jeg er neppe den eneste som har latt meg irritere av opphora russebusser med ”Rett opp og ned” sprutende ut av overdrevent digre høyttalere. Den Thomas Eriksen-produserte techno-hiten er sågar den eneste i sin sjanger på denne utgivelsen.

Vi hører mer varme og langt vennligere beats i låter som ”En av oss to”, ”Supermaria” og tittelsporet; sistnevnte stødig produsert av Tommy Tee og med gjestevers av Jesse Jones. Melankolien får fritt spillerom når saksofon møter lunken bass og rockepresten Eidsvåg slipper til på siste verset i låta ”Leah”, mens amerikanske G-Side beviser at rap fortsatt er best på amerikansk når de holder det nede i ”Klokken fem om natten” .

Vaular vinner alt på å holde stilen ekstremt tilbakelent. Og han gjør det uten å miste verken energi eller engasjement. Det er både fascinerende og interessant. Lars Vaular later ikke til å prøve så hardt, han utleverer seg ikke for å være noe annet enn det han er: En 25-årig ung mann som i snapshots-stil skildrer seg og sitt.

På sin tredje soloutgivelse er snodigheten i god behold og kodene foredlet til lunefull hobbyfilosofi fra en vindskeiv tilværelse i vest.

Trine Sollie

Tags: , , , , , , ,

Del "Helt tilbakelent"
 

17 kommentarer på “Helt tilbakelent”

 1. Guruslask sier:

  Det gleder meg at det finnes noen som ikke spytter i glasset. Tidvis litt tynn produksjon, men faen heller, her er det en festlig fyr som har flere gode historier å fortelle. En sterk firer på internasjonal terning.

 2. Mackyboy sier:

  «mens amerikanske G-Side beviser at rap fortsatt er best på amerikansk når HAN(?!?!)holder det nede i ”Klokken fem om natten” .

  Elles er jeg enige med anmelder.
  Terningkast 5!

  Go Lars!

 3. Kim von Klev sier:

  Fantastisk plate. Ikke at min dreis på hip-hop er den aller beste, men denne holder seg tett opptil Deep Green av Son of Light hva norsk hip-hop angår, spør du meg.

 4. Trine Sollie sier:

  Uklar formulering Mackboy. Refererer til han ene i G-Side, burde brukt navn eller skrevet de. Retter det opp nu. Takk for årvåkenhet.

 5. Alex sier:

  skatebård-mixen av «gi meg no bass» er fantastisk!! årets låt så langt

 6. Chris Bremsespor sier:

  Team Vaular!

 7. Anna sier:

  Faen, Lars du er den beste asz!

  Elsker låten Rett opp og ned, den beste sangen noensinne. Jeg pleier vanligvis å høre på Beyonce -sanger, men helt siden albumet ditt kom ut så har begynt å glemme dama.

  Go team Vaular, håper du fortsetter med det du gjør!

 8. homo sier:

  syns godt dere kunne ha nevnt at jesse jones egenhendig ødelegger hele den låta han er med på.

 9. Arve sier:

  Jeg kan ikke fatte og begripe hva det er jeg har gått glipp av. Jeg kjøpte albumet når det kom på mandag, og selv etter å ha hørt gjevnt og trutt på det siden synes jeg ikke det kvalifiserer som et termingkast fem-album.

  Det kan være at det er noe fundamental jeg ikke forstår med dette albumet, men i mine ører er det en helt middels firer. Men det har definitivt sine øyeblikk.

 10. Ola sier:

  Bra Vualar! Beste hip hop album siden Norske Byggeklosser! Det sier ikke lite! Frekk og freidig gjort!

 11. Karsten sier:

  Rett opp og ned er en banger! GO Lars! Og han utlendingen er tidig! Rappere burde gi meg fuckings presanger på farsdagen! Tight!

 12. [...] ANMELDER CocoRosie Grey Oceans The New Pornographers Together Lars Vaular Helt om natten, helt om dagen Broken Social Scene Forgiveness Rock Record [...]

 13. [...] omdiskuterte låta “Kem Skjøt Siv Jensen?” på Lydverket, og 3. mai slapp han albumet “Helt om natten, helt om dagen”.- Albumet blir forhåpentligvis noe å bryne seg på, sier Vaular selv.Sjekk ut “Kem Skjøt [...]

 14. [...] god behold og kodene foredlet til lunefull hobbyfilosofi fra en vindskeiv tilværelse i vest.”Les hele anmeldelsen her. Onsdag 2. juni spiller Lars Vaular på P3Sessions på Spjelkavik videregående skole, sammen med [...]

 15. [...] Publisert 10:49 27 mai, 2010 Del Debatt 0 2. juni invaderer P3 Spjelkavik utenfor Ålesund med Lars Vaular, Karpe Diem og Donkeyboy på slep.Fire jenter i tredjeklasse ved vinnerskolen har funnet frem [...]

 16. [...] hans i teltet på Bylarm gikk umiddelbart inn i historiebøkene, han har opptrådt på Senkveld og femmerne ble nærmest kastet etter albumet Helt om natten, helt om dagen.Se “Rett opp og ned” fra Lydverket i april: (intervjuet fortsett under) I løpet av [...]

 17. [...] man gjør det på videregående. 25-åringen slapp nylig albumet Helt om natten, helt om dagen til strålende kritikker, og bruker det meste av sin tid på å turnére og gjøre intervjuer. Da P3.no møtte han, fortalte [...]

Legg igjen en kommentar