Illustrasjonsbilde. Foto: Kim Erlandsen/NRK P3

Illustrasjonsbilde. Foto: Kim Erlandsen/NRK P3

Påvirker metal ungdom negativt?

Det hevder en ny undersøkelse gjort ved Universitetet i Melbourne.

Skrevet av:
Publisert 16:08 21 oktober, 2011

De fleste lytter til musikk på positive måter, som for eksempel å overdøve folkemengder, for å løfte humøret, eller for å gi energi under trening. Men en ny undersøkelse gjort av Dr. Katrina McFerran, foreleser i musikkterapi ved Universitet i Melbourne, viser at ungdom lettere kan få depresjoner og psykiske lidelser av å høre på heavy metal.

Det kan være et bevis på at man prøver å isolere seg eller flykte fra virkeligheten.

Hun har gjennomført dybdeintervjuer med 50 unge mennesker i alderen 13 til 18 år, i tillegg til en nasjonal undersøkelse i Australia blant 1000 unge mennesker, og funnet ut at de fleste som hører på heavy metal, gjør det på ”en negativ måte”.

- Eksempler på at heavy metal kan være negativt er hvis man for eksempel lytter til den samme sangen eller det samme heavy metal-albumet om og om igjen, og ikke på noe annet. Det kan være et bevis på at man prøver å isolere seg eller flykte fra virkeligheten. Og hvis dette fortsetter over en periode, så kan det tyde på at denne unge personen lider av depresjoner eller angst, sier Dr. McFerran.

Musikkterapiforsker Christian Gold ved Griegakademiets senter for musikkterapiforskning (Uni helse, Uni Research), kjenner godt til Dr. Katrina McFerran og hennes forskning, men mener det blir litt for enkelt å konkludere med at heavy metal har en negativ påvirkning på ungdom, slik avisen prøver å fremstille det.

Christian Gold. Foto: Univeritetet i Bergen

Christian Gold. Foto: Univeritetet i Bergen

- Det at ungdom har problemer, trenger ikke nødvendigvis være på grunn av at de hører på heavy metal, årsaksforholdet kan også være omvendt. I tillegg kan musikk også være med på å bearbeide problemer. Av og til kan det være viktig for unge og kunne isolere seg litt, og avgrense seg gjennom musikk, sier Christian Gold.

Han har nylig gjennomført en musikkterapiforskning som tok utgangspunkt i om fri musikalsk improvisasjon kunne redusere symptomer på depresjon og angst, noe som viste seg å ha en positiv innvirkning.

- Musikk kan hjelpe folk å komme ut fra depresjon, uavhengig om det heavy metal, hip hop, rock eller pop. Det trenger ikke være noe negativt i å høre på heavy metal, vi har alle forskjellige måter å bruke musikk på, sier Gold.

Dr. Katrina McFerran sier at foreldre bør være oppmerksomme på barnas lyttevaner, og bør plukke opp tidlige faresignaler og gjøre tiltak.

- Hvis foreldrene er bekymret for at barna deres hører på heavy metal, og merker en nedgang i barnas humør som en følge av dette, så bør de spørre barna sine spørsmål som ”hva føler du når du hører på denne musikken?» Og hvis barna svarer at musikken reflekterer eller speiler måten de føler på, så bør det ringe noen bjeller hos foreldrene, sier Dr. McFerran.

Christian Gold er ikke enig i at foreldrene må ta det som et faresignal hvis barna deres hører på heavy metal.

- Da får de bare noe å snakke med barna sine om, og det er jo positivt, sier Gold.

Tags: , , , , ,

Del "Påvirker metal ungdom negativt?"
 

151 kommentarer på “Påvirker metal ungdom negativt?”

 1. Knut Svendsen sier:

  De smarteste ungdommene hører på tungmetall.

 2. jamen hva faen skjer med de som hører på rap og techno og tror de er gangstere og kjører full pakke med snus, røyk, vannpipe, og weed? det er musikk på en negativ måte!

 3. vi hører fordi verden er fucka, politiske er vi… derfor passer det jo fint å høre på musikk som har mening og bra musikals.. trykk på radion eller tv’n så får du faen se hva som påvirker ungdom! stakkars folk for jo aldri oppleve musikk hvis de ikke graver litt.. alt er liksom bare om festing, KnULling!! og drikking :) fåkk det bullshitte sett heller på en metal sang og få ut aggresjonen i godt humør, istedenfor a had den stengt inne å utvikle… depresjon?

  *OWNED*

 4. Og jeg som trodde Australia var et sivilisert og oppegående land, med god oversikt over dagens realiteter – også har de klart å produsere en «forsker» med denne type vrangforestillinger? Hurra for skylapper og svartmaling!

 5. værste jeg noen gang har hørt

 6. JÆVLA DRITT! SKA FAAN MÆ GI DÅKK PROBLEMA Æ! MUSIKK E NÅKKÅ SOM BRUKES FOR Å FÅ BER HUMØR, ELLER FOR Å kOS SÆ! JÆVLA DRITT FOLK!

 7. JÆVLA DRITT! SKA FAAN MÆ GI DÅKK PROBLEMA Æ! MUSIKK E NÅKKÅ SOM BRUKES FOR Å FÅ BER HUMØR, ELLER FOR Å kOS SÆ! JÆVLA DRITT FOLK!

 8. Andyben sier:

  å så sinna… åååå så sinna….

Legg igjen en kommentar