Har CD-platen livets rett?

Er CD-formatets tid forbi, eller kan ingenting måles mot den lille, blanke discen? Elsker eller hater du CD? Bli med i debatten på Lydverket på P3, tirsdag. Stadig oftere hører man musikkelskere murre om hvordan de er lei av CD-album som tar opp plass langs veggene og i hyllene. Salget av CD-plater har sunket med […]

Skrevet av:
Publisert 15:50 5 mai, 2009
Er du glad i denne?

Er du glad i denne?

Er CD-formatets tid forbi, eller kan ingenting måles mot den lille, blanke discen? Elsker eller hater du CD? Bli med i debatten på Lydverket på P3, tirsdag.

Stadig oftere hører man musikkelskere murre om hvordan de er lei av CD-album som tar opp plass langs veggene og i hyllene. Salget av CD-plater har sunket med 35 prosent siden i fjor i følge Dagsavisen, og i den uendelige mengden diskusjoner om nettbasert, digital musikk argumenteres det ofte om nettmusikkens fortreffeligheter. Flere og flere plateselskap slutter dessuten å sende ut promo-CD’er til anmelderne.

Finnes det mer miljøvennlige måter å distribuere musikk på enn CD, vil man helst ha musikken sin «fysisk i hånda», er booklets overflødig eller inspirerende og nødvendig musikktilbehør? Vil CD’en dø ut, eller leve parallelt med kassetter, vinylplater og digitale filer? Bør den dø, eller for evig være primærformatet?

Elsker eller hater du CD?

Elsk eller hat-panelet tar debatten på P3 fra klokka åtte tirsdag kveld, du kan klikke hva du føler øverst til høyre nå. Ukas orakel: plateselskapet Fysisk Format og platebutikken Tigers Kristian Kallevik.

Om Elsk eller Hat:
I over fire år har Lydverkets Elsk eller Hat-panel spredd heder og galle om populærkulturelle fenomener, personer og trender fra musikkens verden.
Oppe til høyre på denne siden finner du en poll. Der er det to alternativer; Elsk og Hat. Det eneste du trenger å gjøre er at bestemme deg for om ditt hjerte er isende kaldt eller glødende varmt i forhold til ukens tema.
Elsk- eller Hat-panelet går av stabelen i Lydverket på tirsdager. De faste medlemmene er Natt & Dags webredaktør, hiphop-fantast og jordnært følelsemenneske Andreas Øverland, og Lydverkets egen stjernereporter og blogdronning Kristin Winsents. Når dommens tid kommer har de som vanlig hver sin stemme, mens folket – altså deg – har én: Pollen er folkets røst! I tillegg henter vi hver uke inn et orakel, som kan gi oss ekstra innsikt i det aktuelle temaet.
Lydverkets redaksjon kommer dessuten følge med nøye på hva du skriver på denne siden – kanskje plukker vi ut ditt tema og tar det opp til debatt?

Tags: , , , ,

Del "Har CD-platen livets rett?"
 

5 kommentarer på “Har CD-platen livets rett?”

 1. Torunn sier:

  Jeg elsker cd’en! Og vinyl. Alt som er fysisk, lukten av nytrykka cover, tilleggsinformasjon og takkelister, bilder og malerier og tegninger. Flott er det! Cd’en er akkurat like gammel som meg. Jeg kan ikke se for meg at den skal dø før meg.

 2. Stan sier:

  CD-formatet er for lengst dødt; det holder å ta en tur innom Platekompaniet og kikke i et par minutter på hva folk faktisk kjøper: DVDer og dataspill (som også kommer til å bukke under, om enn ikke like kjapt). Folk er vant til å tilegne seg musikk i et ikke-fysisk format – ikke bare det, mange foretrekker det – og i stedet for å kjempe imot, burde både plateselskapsfolk og sjapper som Tiger (som jeg forøvrig ofte er innom og handler vinyl hos) vurdere nøye hvordan de skal tilpasse seg denne hverdagen. Kan ikke se at forsøkene hittil har vært suverene.

 3. Daniel sier:

  Jeg tror CD-en vil leve i mange år til. CD-ens død er betraktelig overdrevet. 90% av all musikk som selges i verden selges på CD. Og slik vil det være lenge, enten du vil eller ikke. Dessuten er lydkvaliteten på CD så utrolig mye bedre enn lydkvaliteten på mp3, som du får når du laster ned musikk. Og det er jo så stas med en nyinnkjøpt CD-plate. Glane på coveret, bla i bookleten og plassere skiva i hylla sammen med resten av samlinga. Musikkglede kalles det.

 4. Håvard sier:

  Enig med Daniel og Torunn!
  CD-en lenge leve!
  Bedre lydkvalitet enn på mp3 og mye mer stas å finne coveret i cd-hylla enn å lete fram en fil på en pc!

 5. Dan J sier:

  Hva er vel bedre enn å ha en fysisk samling med klenodier som man faktisk kan se er der? Ingenting er som å ta ut ei skive fra hylla, sette den i anlegget og bare lene seg tilbake. Jeg vil ikke bare høre den musikken jeg har, jeg vil også se den.

Legg igjen en kommentar