Robyn var en av artistene som samlet tusenvis av norske ungdommer foran en Hove-scene i år. (Foto: Kim Erlandsen, NRK P3)

Robyn var en av artistene som samlet tusenvis av norske ungdommer foran en Hove-scene i år. (Foto: Kim Erlandsen, NRK P3)

Høyt på Hove

Lydverket har målt volumet på Hove til 137 dB. Det er 7 dB over smertegrensen – og et lydnivå du kan få varige hørselsskader av.

Skrevet av:
Publisert 20:05 1 juli, 2011

På Hove er det nok av store konsertopplevelser. For mange er en viktig del av denne opplevelsen følelsen av massiv lyd – men hvor høyt er det greit å spille?

Onsdag kveld målte Lydverket en såkalt peak på 137 dB i løpet av en runde konsertbesøk.

- Det er langt over det som er lovlig, konstaterer audiograf Idril Engelbrektson, som jobber i hørselsboden på festivalområdet.

- Du kan faktisk forårsake varige hørselsskader på akkurat den ene peaken.

dB eller desibel er enheten som brukes for å måle lydvolum. En vanlig samtale ligger på 60 dB, mens en jetflyavgang er på 120. For hver tredje dB dobles lydstyrken, og vår smertegrense ligger på 130 dB. Ifølge arbeidsmiljøloven skal ingen jobbe mer enn åtte timer i strekk når lydnivået ligger på 85 db, og dobler du styrken til 88 db halveres den lovlige eksponeringstida.

Hovefestivalens daglige leder, Ian Donaldson, mener i motsetning til Engelbrektson at en toppmåling på 137 dB er akseptabel.

- Det er en peak. Hvis du går forbi noen som graver opp en vei får du den samme.

Han forteller at det er installert måleapparater hos alle festivalens lydteknikere, og at de siste dagenes konserter har holdt seg mellom 100 og 104 dB, målt fra teknikernes plassering et stykke fra scenen.

De aller fleste står tjukkpakka ganske nærme, så de får mye mer lyd enn teknikeren.

- Må til for å bli gira

I køen inn til hørselsbodens testboks møter vi 17 år gamle Håvard, som har kommet for å sjekke hvordan det ligger an med hørselen etter å ha hørt mye høy musikk i det siste. Han synes lydnivået på Hove-konsertene har vært høyt, men at det er noe som må til for å bli gira.

Han og vennene diskuterer ivrig når de blir bedt om å trekke fram Hove-konserten med den høyeste lyden.

- Magnetic Man, kanskje. Men det var ikke så høyt, det var bare syk bass. Den bassen var vill! Den høyeste var Chase & Status. Det var dritgøy, da.

Håvard har tidligere opplevd øresus etter å ha vært på konsert, og har med seg noen billige ørepropper på festivalen. Men da Chase & Status spilte, lå de gjenglemt i teltet.

- Hva tenker du om å ha opplevd symptomer på hørselsskade?

- Det er skummelt, fordi det kan bli en permanent skade, og er noe som ikke kan fikses. Jeg har en kamerat med tinnitus, så jeg vet det er ganske ille.

- Men du skal ha høy musikk?

- Ja, musikkopplevelsen blir jo bedre når lyden blir høyere. Til et visst punkt.

Ubehagelig lydnivå

Hørselsboden er et samarbeid mellom hørselssentralen på Sørlandet sykehus og Hørselshemmedes landsforbund. I år som i fjor er de på Hovefestivalen for å tilby de gratis hørselstester, ørepropper og informasjon om støy og støyskader.

- Det har vært konstant pågang her, sier Engelbrektson.

Hun forteller at flere som har vært innom har opplevd lydnivået på konsertene som ubehagelig.

- Mange sier de venner seg til det, men det er jo fremdeles ubehagelig.

Billige eller dyre – ørepropper trengs når Hovefestivalen skrur opp lyden. (Foto: Kim Erlandsen, NRK P3)

Donaldson sier at han ikke har fått noen tilbakemeldinger på at lyden har vært for høy, og at han selv var tilstede på Chase & Status-konserten tirsdag kveld.

- Du syntes ikke det var høyt?

- Hva er høyt?

- En smertegrense, for eksempel.

- Hvis det hadde vært på smertegrensen hadde folk gått sin vei. Folk står ikke bare der og holder ut smerte. Men det er jo ikke sånn hørselsskader fungerer, du trenger ikke føle smerte for at hørselen din skal bli skadet, legger han til.

Tåler bare to låter

Det er ikke bare desibelnivået som styrer faren for hørselsskade. Engelbrektsons opplevelse er at lydkvaliteten på festivalen er bedre enn i fjor, men at nivået fortsatt er altfor høyt.

- Festivalen bør måle lyden ganske langt unna scenen, men også midt inne i publikum. De aller fleste står tjukkpakka ganske nærme, så de får mye mer lyd enn teknikeren.

Hun forklarer at et lydnivå på 103 dB tilsier at man bare skal oppholde seg der i 7,5 minutt.

- Det er to sanger, det. Men har du hørselsvern som demper 15 dB hvis du er på 100, så kommer du ned under grensa på 85.

Hun mener derfor festivalen bør stille lydnivået så de som står rett foran scenen kan holde seg under denne grensa når de bruker propper.

Del "Høyt på Hove"
 

11 kommentarer på “Høyt på Hove”

  1. Hans B sier:

    Jeg så på Bob Dylan i Oslo i går. Samme problem med høy lyd der. 100 db i første låt og fortsatte opp til 120 db. Det var ikke mulig å høre tekst eller munnspill. Noen riff kom igjennom. Konserten var bass og stortomme, blæææ! Den eneste jeg har hørt kan lyd var Leonard Coen på Bislett.

  2. lydmåler sier:

    Dersom det er «peak» Lydverket har målt antar jeg det er LpC,peak det menes. I så fall bør lydverket referere korrekt grenseverdi fra arbeidsmiljøloven. Grenseverdien for LpC,peak er 130 dB.

    Hadde nivået ikke vært «peak» ville grensen vært på 85 dB i gjennomsnitt for en 8-timers arbeidsdag. Dersom verdien lydverket har målt hadde vært en gjennomsnittverdi er det svært lite trolig at folk hadde blitt stående uten å reagere på lydnivået.

    Så alt i alt er det «storm i et vannglass», ja det er høye nivåer som er målt, men ikke så ekstreme verdier som lydverket vil ha det til.

    • Sigurd sier:

      Temmelig kunnskapsløs kommentar. Man holder fint ut å stå i et lydtrykk som er laaangt over det som kan gi varige hørselsskader. Når noen forsøker å moderere lydnivået på sånne festivaler, så er det ikke for å ta gleden fra deg, men faktisk å GI deg gleden ved å slippe å ha en intens pipende lyd inne i hodet ditt resten av livet, til ALLE døgnets tider, også når du er trøtt og vil sove! Men det er dessverre som regel sånn at man ikke skjønner hva man har før man mister det… -stillheten for eksempel. Og det mest irriterende er at når tinnitusen er der, og du begynner å tørne, så kommer du sutrende og skal ha forståelse og hjelp, og de samme myndighetene er teite som IKKE hindret deg i å ødelegge hørselen din. Joda, i de fleste tilfellene går det bra, du har øresus i noen dager, og så forsvinner den gradvis. Men man vet aldri for hvem den IKKE forsvinner, samme hvor mye du kan om måleenheter og begreper om topper og gjennomsnitt…

  3. khake sier:

    Som en av de etterhvert mange som har tinnitus synes jeg det er bra at lydverket tar opp denne problemstillingen, for det er en reell fare for at hørselen ryker på konserter. Ørepropper er ofte et must – men det er jo da mulig å skaffe seg noen propper eller plugger som stort sett reduserer antall decibel og samtidig inngår å fjerne så mange frekvenser. Altså at lyden oppleves som lavere, men ikke dårligere. Denne typen plugger/propper er vesentlig bedre enn de en gjerne får gratis på konserter – og koster egentlig ikke så mye. Sist jeg handlet slike mener jeg det kom på ca 70 kr paret (og de kan gjenbrukes) – det er en god investering i forhold til plagene med konstant piping i øret.

    Uten å mene å reklamere for verken det ene eller andre merket kan jeg dog anbefale plugger fra etymotic

  4. Pål Jensen sier:

    Lydverket har rett. 100-104 dB kan skade hørselen i løpet av 7-15 minutter (http://www.stuartxchange.org/Noise.html). En LpC,peak på 137 dB er 7 dB over grenseverdien i støyforskriften på 130 dB, dvs. mer enn fire ganger så sterk lyd fordi 3 dB økning tilsvarer en dobling av lydstyrken. Ved beregning av gjennomsnitt (LpAeq,T) har en attpå til formodentlig brukt dBA-målinger, dvs. målinger etter en skala som legger størst vekt på de frekvensene vi hører best. Hvis lyden domineres av basstoner, vil dBA-målinger derfor undervurdere lydstyrken.
    Pål Jensen.
    Rådgiver i Norsk forening mot støy, http://www.stoyforeningen.no.

  5. [...] Høyt på Hove: – Det er langt over det som er lovlig, konstaterer audiograf [...]

  6. arne sier:

    Hoves leder Donaldson tar tydeligvis ikke dette på alvor og burde ikke være leder! Jeg håper virkelig mannen selv pådrar seg tinnitus.

  7. Eirik sier:

    Jeg bor 9km unna Hove, innover i landet, og hører musikken hjem til meg.
    Ikke klart og tydelig hva de spiller, men plagsom å prøve å sove til..

  8. Bygding sier:

    Uansett Db. og målinger, så er sånt lydnivå bare for å skjule alle feila på fremførelsen, man hører jo ikke forskjellen på god og dårlig fremførelse i sånt BRÅK, det er ikke musikk!!!!

  9. Odd Holte sier:

    Her må da «Tinnitus Kongen», Sven Persson, mannen som gjorde Terje Rypdal både døv og sterkt rammet av tinnitus, hatt en finger med i spillet? Fyren er jo blottet for både oppnåelser og samvittighet!

Legg igjen en kommentar