Spleiselag på Sunnmøre (Foto: Sommerfesten på Giske/Promo)

Spleiselag på Sunnmøre (Foto: Sommerfesten på Giske/Promo)

Gratis festival på Sunnmøre

Sommerfesten på Giske har vokst seg fra lite spleiselag til festival med internasjonale headlinere.
Sjekk ut: Lydverkets ultimate festivalguide
Se: Gratis konserter på Facebook

Skrevet av:
Publisert 10:25 28 juli, 2010

Glem alle fordommer du måtte ha om gjerrige sunnmøringer; til helga arrangeres nemlig Sommerfesten på Giske, like utenfor Ålesund. Festivalen har siden starten i 2004 vært gratis, og er i år større enn noen gang. Internasjonale navn som Damien Rice og Tom McRae forenes med blant andre Karpe Diem, Susanne Sundfør, Montée, Serena-Maneesh og Casiokids.

Les: Store navn til sommerfest.

Spleiselag

Men hvordan klarer egentlig arrangørene å få butikken til å gå rundt, når billetter til andre festivaler gjerne gjør et solid innhugg i folks feriepenger?

- Vi har opp mot seks hundre frivillige som står på dag og natt for å skape en fantastisk festival. Sommerfesten er en spleisefest, der publikum selv står for maten. Alle tar med seg sin favorittrett, og så deler alle på alt. I tillegg til støtte fra sponsorer har vi inntekter fra kiosk og alkoholsalg. Artistene er med på spleiselaget – de bidrar med musikkopplevelsen. Spleisekassa er også viktig, i fjor kom det inn rundt 400.000 her, og vi tipper det kommer enda mer i år, forklarer festivalsjef Ante Giskeødegård.

Han forteller at festivalen både får støtte fra stat og kommune, i tillegg til private bidragsytere.  I år har festivalen i tillegg lagt ut såkalt «frivilligpass» for salg – festivalpass man kan kjøpe dersom man har lyst.

Leirskole for artister

Artistene som spiller på Giske får ikke betalt for selve spillejobben, men reise, kost og opphold blir betalt.

- Artistene våre får verdens beste backstageområde, turer på vakre Sunnmøre og store matopplevelser. De fleste artistene er hos oss fra fredag til mandag, og derfor blir også samholdet helt unikt. Dette er på en måte en leirskole for artister, forteller festivalsjefen.

Den strategien ser ut til å funke. I år spiller Maria Mena på festivalen for tredje gang. I dette intervjuet forteller hun at hun nærmest er redd for å bli sett på som en snylter.

- Jeg synes jeg får mer enn nok betalt i opplevelser. Jeg håper at de føler at de får nok tilbake fra meg, eller så må jeg begynne og vurdere å melde meg på som frivillig også, slik at jeg føler at jeg bidrar, forteller hun.

I år venter festivalen rundt 15.000 besøkende. Så sent som i 2007 hadde festivalen 900 på besøk.

Rigging til festival i idylliske omgivelser utenfor Ålesund (Foto: Arrangør)

Tags: , , ,

Del "Gratis festival på Sunnmøre"
 

2 kommentarer på “Gratis festival på Sunnmøre”

  1. [...] Dette skjer også i helga: Gratis festival på Sunnmøre. [...]

  2. GTV sier:

    På det nederste bildet ser du lerretet til Row-in-kinoen blir til. Fredagskvelden før selve festivaldagen var det altså kino der du kunne komme med båt og se på førpremieren til «Kommandør Treholt og ninjatroppen». Veldig kult!

Legg igjen en kommentar