The Dead Weather - Horehound

Grå-White

The Dead Weather:Horehound [Third Man Records/Sony Music] Man må beundre Jack Whites produktivitet, men det er vanskelig å elske hans nye prosjekt.Seks album med White Stripes, to med Raconteurs og nå debuten til The Dead Weather. Jack White har det siste tiåret vært en evig skapende og aldri hvilende kraft i rocken. Når populærmusikken på […]

Skrevet av:
Publisert 8:28 17 juli, 2009

The Dead Weather:Horehound

[Third Man Records/Sony Music]
terning3

The Dead Weather (Foto: Promo)

The Dead Weather (Foto: Promo)

Man må beundre Jack Whites produktivitet, men det er vanskelig å elske hans nye prosjekt.Seks album med White Stripes, to med Raconteurs og nå debuten til The Dead Weather. Jack White har det siste tiåret vært en evig skapende og aldri hvilende kraft i rocken. Når populærmusikken på 00-tallet snart skal oppsummeres er det vanskelig å komme unna White som indie-entrepenør, stilskaper og estetiker. Han står til og med bak tiårets største fotball-anthem («Seven Nation Army»).

En bieffekt av skapertrangen er at det også kommer ut middelmådige produkter signert mannen. Samarbeidet med Alison Mosshart fra The Kills, Raconteurs-kompis Jack Lawrence og Queens of the Stone Age-assosierte Dean Fertita er et prosjekt som ser givende ut på papiret, men som aldri får vinger å fly på i løpet av debutalbumet Horehound.

Utgangspunktet – fire musikere og låtskrivere som finner kjemien og helt uten press begynner å jamme fram en sound og et album – er utmerket. Følelsen av jamming er også vel bevart på Horehound. Her er mange seige bluesriff, rullende B3-orgler og gromme trommegrooves. Mosshart og White deler på vokalen, på flere av låtene gir det en slags duellfølelse med understrømmer av seksuell spenning. Det er i det hele tatt mørke farvann Dead Weathers tar lytteren med til. Vi skal inn i tåka og ned, ned, ned i sumpen. Men der blir også Horehound stående og stampe. Det er som den inspirerte øvingen og leken Dead Weathers startet på i fjor høst aldri kom noe lenger. Låtene forble skisser, det løse preget ble aldri strammet tilstrekkelig opp og de fire gikk aldri opp i en høyere enhet. Selv det vokale samarbeidet mellom Jack og Alison, et fyrrig par ved første blikk, forblir uforløst. Stemmene deres er, pussig nok, for like til at det oppstår dynamikk. Mest minneverdige er et par av de mer neddempa låtene, som ”Rocking Horse” med sitt ildfulle og muntre surfparti og den nake og bekmørke avslutteren ”Will There Be Enough Water?”. De kommer seg akkurat inn på den framtidige samleren The Essential Jack White.

Vi får tro han har spart de beste låtene til soloalbumet. Det begynner han etter rapportene med til høsten.

Håkon Moslet

Del "Grå-White"
 

3 kommentarer på “Grå-White”

 1. dmso sier:

  Det dere albumet der hørte jeg igjennom 2 ganger på fjesboken der bandet hadde lagt ut alle låtene. Må si meg uenig i dine utalelser om at dette albumet er en slags avskum fra jack sin kreativitet. Uansett e dette albumet brukbart til en svak 5′er etter min bedøming. Og en ting til, har ikke hatt noen god erfaring med deg som musikkritiker heller, det lukter litt radio norge og bergen-fordommer.

 2. Tommy sier:

  Godt sagt, dmso :-]

 3. Karl AD. sier:

  Svært uenig med anmelder her. Dette albumet har jeg ikke klart å slutte å høre på. Jeg har faktisk ikke hørt et eneste album dette tiåret som er like bra som Horehound. Dette oser av kvalitet på linje med de to første Zeppelin-albumene, men The Dead Weather har, om mulig, enda bedre grep på bluesen, som en krysning mellom Captain Beefheart og Jimi Hendrix. Albumet har også en helt fantastisk oppbygning, fra førstelåta 60 Feet Tall, som begynner rolig og gradvis øker i intensitet, via energiutbruddene Hang You From the Heavens, Treat Me Like Your Mother og Bone House, til de tar det ned igjen med den akustiske jammen Will There Be Enough Water til slutt. Jeg elsker denne plata! Dette er Jack Whites beste prosjekt. Han er en overraskende god trommis, og har samtidig med seg verdens beste (og mest sexy) frontfigur i Alison Mosshart.

  Plata streames fremdeles gratis fra NPR Music, sammen med et liveopptak: http://www.npr.org/templates/story/story.php?storyId=106454023
  The Dead Weather kan også oppleves live på From the Basement: http://www.fromthebasement.tv/live

Legg igjen en kommentar